fbpx Райнхолд Меснер и електрическите ванове на Opel | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Райнхолд Меснер и електрическите ванове на Opel

Водеща снимка
Да

Райнхолд Меснер и електрическите ванове на Opel

Гледката от връх Кронплац в Южен Тирол е една от най-красивите в Алпите въобще и обхваща цялата панорама от Доломитите през долината Пустер до Цилерталските Алпи. Уникалният по рода си музей на планинарството „MMM Corones“ на Райнхолд Меснер (Messner Mountain Museum Corones) е изграден по идея на легендата на световния алпинизъм на самия връх Кронплац, давайки възможност на големите електрически ванове Zafira-e Life и Vivaro-e да демонстрират истинските си способности за превоз на пътници и товари в екстремни условия. Като дългогодишен партньор на Opel, Райнхолд Меснер се е възползвал от възможността да подложи на електрическите ванове на сериозно изпитание в алпийски условия.

„Opel Vivaro от години ме впечатлява със своята надеждност и страхотно  технологично равнище“, споделя Меснер. „За мен това е идеално транспортно средство - особено що се отнася до обслужването на моите музеи. Обстоятелството, че тези транспортни задачи вече могат да бъдат изпълнени с Vivaro-e при нулево ниво на емисиите и много нисък шум с оглед на опазването на дивата природа в планините, наистина ме интересува и вълнува. От тази гледна точка преминаването към електрическа мобилност носи двойна полза."

Opel Vivaro-e – пълноценен транспорт с нулеви локални емисии

При Vivaro-e Meснер може да разчита и на пълната функционалност на модела, който беше избран за “Международен ван на годината 2021 (IVOTY)”. Също като своя събрат с конвенционално задвижване, Vivaro-e се предлага във варианти с три различни дължини (S с 4,60 метра, M с 4,95 м и L с 5,30 м) и различни варианти на каросерията, което го прави идеален партньор за изпълнението на почти всяка транспортна задача. В зависимост от варианта, електрическият ван предлага товарен обем до 6,6 кубически метра и товароносимост до 1200 килограма. Предлагат се две изпълнения по отношение на размера и капацитета на литиево-йонната батерия - със 75 кВтч  и автономен пробег до 329 километра (при Vivaro-e M и L) или с 50 кВтч за максималните 231 километра с едно зареждане според WLTP.

Vivaro-e и Zafira-e Life – като у дома в планински условия

Изобилието от мощ и преди всичко на въртящ момент е наистина голямо предимство в планински условия. Със своите 100 кВт/136 к.с. и 260 Нм максимален въртящ момент, Vivaro-e потегля мощно по стръмнините още при първото докосване на педала на газта, а пътническата версия Zafira-e Life не му отстъпва по нищо в товз отношение. Благодарение на разположените в долната част на каросерята акумулаторни батерии, двата модела се отличават и с много нисък център на тежестта, а оттам и с изключително стабилно поведение на пътя. Със своите разнообразни конфигурации на седалките и капацитет за превоз на до девет души Zafira-e Life е идеален голям пътнически микробус за тих и удобен превоз на туристи.

При достигане на долината в подножието на Кронплац, интелигентните електрически модели на Opel разполагат с достатъчнен заряд за пътуване до най-близката  бързозарядна станция, където процесът на презареждане до 80% от капацитета отнема само 45 минути (при батерия с капацитет 75 кВтч) или 30 минути (при батерията с капацитет 50 кВтч).

Райнхолд Меснер и Opel – целта е постигане на мобилност без емисии

Планирайки преминаването към захранваните изцяло с акумулаторни батерии Vivaro-e или Zafira-e Life, Райнхолд Меснер продължава дългогодишното си сътрудничество с марката Opel. През 80-те години на миналия век той се радва на предимствата на своите червена Omega 3000 и Vectra 2000 със система за двойно предаване, а от 1989 година екстремният алпинист вече официално е един от най-известните партньори на Opel.

През 90-те години авторът на няколко книги е сред лицата на Corsa и наред с други автомобили с удоволствие сяда зад волана на Opel Monterey. Специално за неговата прочута експедиция до Северен полюс инженерите на Opel разработват и специална шейна, а през 2014 година той предприе рискованата операция за проучването на вътрешните дълбини на Opel Vivaro, заедно със своя верен спътник шерп. През цялото време връзката между именития спортист и германската автомобилна марка се гради на волята за успех и отговорното отношение към околната среда.

Затова Меснер от години не крие своя ентусиазъм  от новите разработки и модели на Opel с ниски и нулеви емисии – всичко започна с пионера сред електромобилите Opel Ampera и сега го довежда до най-новите електрически модели от марката с мълния на емблемата.