fbpx Последната ваканция с Renault Captur (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Последната ваканция с Renault Captur (тест драйв)

Вярвам, че пак ще пътуваме и то дори още повече с автомобили или други лични превозни средства, защото животът днес ще ни принуди за дълго време в бъдеще да съществуваме с понятието „социална дистанция“. И тъй като човек е устроен да се движи, той няма да спре и скоро повече от всякога ще се открива красотата на неизвестни, затънтени, малки, но забележителни места. Ще откриваме повече от всякога творенията на природата. Ще се радваме повече от всякога на една полянка, кошница с няколко вкусни храни (може би все повече домашно приготвени) и домашна лимонада или чаша вино.

 

До 2019 г. изминавах по около 55 хил. км годишно с автомобил, благодарение и на дузините нови автомобили, които тествам. Обичам да пътувам, да шофирам, защото тогава събирам мислите си и дори успявам да творя, да сменям картините и ако имам физическото време бих тръгнала към Прованс или Тоскана с лек автомобил, не със самолет. Тази година e повече от ясно, че едва ли и 1/3 от тези километри ще измина, но пък дори малките отскоци насам или натам за кратко и пътуването към мен, самата, ще ми донесат спокойствие, което нямаше как да откривам през последните години.

С новия Captur e свързана последната ми ваканция, зимна, с няколко прекрасни дни в Банско, седмица преди да бъде обявено извънредното положение у нас. Радвахме се на слънце, добри писти и по-малко скиори, заради които и нямаше чакане на кабинковия лифт.

 

Със сигурност ще я помня винаги тази последна моя ваканция „преди“, но животът ще продължава, нов, с по-други правила и устройство. Технологиите ще продължават да се развиват, а автомобилите, велосипедите и всичките им производни ще бъдат все по-предпочитани заради тяхната индивидуалност и дистанцираност.

 

Captur ни донесе оранжево настроение с уникалния си цвят Atacama Orange, предложи ни комфортно пътуване и успя за мое учудване да събере целият ни багаж, който освен саковете (като за поне две седмици, а не 4 дни), включваше и ски, и ски обувки. Деленето на задната седалка е много лесно и през отвора промушихме сака на ските.

Моята приятелка, която не разбира от коли, много спонтанно каза, когато седна: „Ама тези коли много удобни почнали да ги правят. Тази седалка е страхотна“, а тя е висока и здрава жена. „Почнали са да ги правят“, защото седалките имат нова архитектура. Основата, която е с 15 мм по-дълга и с обгръщащата форма осигурява по-голяма опора. Вдлъбнатата облицовка на полутвърдия гръб дава допълнително пространство за коленете на пътниците отзад (+17 мм), а новите по-тесни подглавници, с отлична регулация, подобряват видимостта назад. Освен това винаги адмирирам седалките, които да се „напомпат” толкова високо, за да могат по-ниските хора да имат перфектна видимост (а не да изничат зад волана) и да чувстват , че владея пътя.

 

Когато бяхме в Банско нямаше сняг, истинската зима дойде по-късно, на първа пролет, и всъщност нямаше нужда от високопроходим автомобил. И въпреки, че Captur сега има доста повече SUV излъчване, няма 4х4 оборудване. Но пък е отличен да стигнем до любимото ни заведение край яз. Кринец, за където трябва определено да имаш кола с малко по-голям просвет.

Иначе кросоувърът има много естетични елементи като предни и задни протектори на бронята, предпазни лайсни, които преминават по цялата дължина на долната част на каросерията и арките на колелата и алуминиевите покривни рейки, които му придават по-мощно излъчване.

 

Изваяният преден капак, които пада рязко отпред, по-изразеният наклон на покрива отзад и намаляването на остъклените зони му придават още по-голям динамизъм. Очите на автомобила са ярко запомнящи се - вече със 100% LED технология още от първото ниво на оборудване. Предните фарове запазват С-образния светлинен подпис, който отличава моделите на Renault. Задните светлини също имат тази визия, а оригиналното им разположение създава илюзия за по-широк автомобил.

 

Намирам за много красив т.нар. „Интелигентен кокпит“. Големият 9,3-инчови мултимедиен екран в средата е най-големият досега в сегмента. Той е леко извит, което подобрява четимостта на екрана, а най-хубавото е, че може да го видиш и без очила за четене, които иначе ползвам. Наклонен към водача, с неговата изцяло нова свързана мултимедийна система Renault EASY LINK, всички услуги за мултимедия, навигация, информация и развлечение са леснодостъпни, каквито са и настройките на MULTI-SENSE и параметрите на системите в помощ на водача.

Убеждавам се, че 360-градусовата камера с „птичи поглед” невероятно улеснява движението на заден ход, както и самото паркиране и просто нямаш оправдание да не се справиш с него.
Харесва ми и централната „плаваща” конзола, също е ключов компонент от „Интелигентния кокпит“ и немалкото място за вещи под нея.

 

Убедена съм, че всеки чака момента, в който ще може да се качи на колата и да отиде до неизвестната поляна, гора, хълм, поток, без да трябва да пише декларации, да носи маски и просто да може да диша с пълни гърди от чистия въздух. Ще дойде и този момент, ще го дочакаме. А автомобил като Renault Capture ще ни закара именно до там, събрал дълго чаканата емоция на свободата и радостта от малките неща.