fbpx Новият IONIQ 5 пренаписва електрическата игра | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият IONIQ 5 пренаписва електрическата игра

Обичам лекотата на шофиране на електрически автомобили и няма да спра да повтарям, че ако повече хора можеха да ги карат, шофирането на нацията може да стане по-интелигентно. Не защото е модерно да се кара електромобил, а защото той променя много стила ти на шофиране и ставаш много по-толерантен. 

В адската лятна жега, когато още в 9 ч са 28 градуса, а следобед гонеше 40, съм зад волана на IONIQ 5, един модел, който много предефинира представите за електромобил. И ако започна от финала – както каза съпругът ми - „абе, това си е напълно нормален автомобил“. 

Включвам климатика и буквално след 5 секунди усещам живителен хлад. Знам, че този климатик ще „яде“ от батерията, но пък автомобилите са, за да имаш поне базов комфорт. 

Оглеждам интериора – светлина, ефирност, неочатван простор. Един основен цял панел обхваща инфотеймън системата и екрана пред шофьора. Централният 12,25 сензорения екран дава лесен достъп до всички функции за връзка и контрол на климатика, както и навигация. Реагира изключително бързо на докосване. Дигиталното табло пред шофьора, също с размер 12,25", има модерно излъчване, като корпусът на диспея е премахнат, за да засили усещането за простор. Има място за безжично зареждане на смартфон, както и предни, и задни USB портове. 

Седалки за дрямка

Седалката може дори в хоризонтално положение да застане за една бърза почивка

IONIQ 5 разполага с 527 литра багажно пространство, което се увеличава до почти 1600 литра, когато седалките от втория ред са напълно сгънати. За допълнителна гъвкавост седалките от втори ред могат да се регулират напред до 135 мм и също така да се сгъват в съотношение 60:40

Седалките са с усещане да солидни и комфортни кресла. Предните седалки са регулируеми в 8 посоки - и могат изцяло да легнат за една бърза дрямка, нещо което е любимо на съпругът ми когато се вози, а мен пък ме дразни, че няма с кой да си говоря, когато сме само двамата. Затова разчитам на музиката, като в случая тук идва от премиум аудиосистемата на BOSE, която осигурява излъчване с осем високоговорителя и субуфер. Съчетано с тишината, която по принцип има електромобилът, звукът в салона е буквално съвършен. Когато седалката е в легнала позиция, излиза и опора за краката. Задните седалки също са електрически регулируеми.

Време е за потегляне

Всички знаят вече, че електромобилите са изключително бързи на старта, защото още в първата секунда имат цялата налична мощ. спортното ускорение. IONIQ 5 обаче има спортно ускорение, което от 0-100 км / ч е за 5,1 секунди в конкретната версия, която е 4х4 с иновативна система за задвижване на четирите колела HTRAC ™, която осигурява оптимално управление и ефективност при завиване и капацитет на батерия 77,4 кВч. Да, като цяло познавам и по-впечатляващи ускорения като цифри, но в реалност, тези 5 секунди са супер бързи. 

Вземам колата, която е 100% заредена, като ми дава, че мога да измина 465 км. Максималният пробег на тази версия е 480 км за версията с батерия с капацитет 77,4 кВч според цикъла WLTP. Това е при идеални условия климатични условия при около 20 градуса. Само че, аз карам при не много нормални жеги, които като гледам всяка година стават все по-постоянни. Потеглям по магистрала Хемус до Ботевград и след това още 20 км. Слагам круизконтрола на 120, като се налага изпреварвам и с повече. Иначе максималната скорост на автомобила е 185 км/ч, която е доста сериозна за такъв тип автомобил. Пътното поведение е чудесно. Докато шофирам започвам все повече да си мисля, че автомобил като този обръщат представата за това, че трудно може да стигнеш до това или онова място, защото няма ток, защото трябва да караш бавно и още сума „защо“, които се обсъждат в различните кръгове в социалните мрежи. 

Системата на батериите на IONIQ 5 може да добави 100 км пробег за 5 минути. Моделът поддържа зареждане с мощност до 220 kW в DC свръхбърза зарядна станция от 10 до 80% за само 18 минути

Три дни прекарах с този автомобил. Изминах почти 200 км, по-голямата част магистрално движение, при постоянно включен климатик на висока степен. Имах останала 56% батерия и 235 км рейндж, със среден разход 14,5 kWh/100 км. Бих казала отличен резултат.

С пера зад волана може да се избере режим са максимална рекуперация

Автомобилът има и бутон за избор на режим, като има и специална система за рекуперация чрез пера на волана. При избор на този режим и с малко практика може и да не използвате спирачка, защото защото системата така здраво „дърпа“ всеки изостанал киловат, че изпълнява ролята и на естествана спирачка. На практика каране по инерция няма при този режим. 

Докато пътувах ми хареса пейзажът с току-що направените сламени бали и се замислих, какво ли е с електрически автомобил да стигна и до Бали? С този мисля, че може да е възможно. Всъщност миналата година останах супер впечатлена как на Сейшелите караха много електрически автомобили, половината китайски и непознати, но голяма част бяха именно IONIQ 5. 

Накрая, въпреки, че това е първото, което се вижда, е изключителният дизайн на IONIQ 5. Ярко забележим, много различен от представите, пряко кореспондиращ с космически асоциации. 


Великолепният дизайн прави автомобила много различен от всички останалиСнимки: авторът