fbpx FIAT 500 electric - моден аутфит завинаги (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

FIAT 500 electric - моден аутфит завинаги (тест драйв)

Веднага щом качих една снимка с прекрасния електрически мъник в тъмен тюркоаз в личното си „стори“, мой познат ми написа:

„Мноооого скъпо и тотално невъзвръщаеми пари за градско движение в рамките на 5 години. Трябва да си богат и много голям фен на екологията, за да си го купиш или да имаш някакви други пари…“.

 „Иво, то и чантите Furla започват от 500 лв., та стигат до няколко хиляди и са неоправдано скъпи, но жените по цял свят искат поне един път в живота си да имат такава чанта, каквото и лишение да им струва.

„Е, тук си права:)“ и диалогът ни приключи.

Иконичните брандове не случайно са такива. И се харесват, но всички, дори и на тези, които никога по различни причини не си представят, че биха имали този продукт. Fiat 500 e сред тях – създаден през далечната 1957 г. и до днес този култов модел не може да бъде детрониран от престижното първо място на градска икона. Модел, който е символ на висок клас стил и статус, добър вкус и естетика, луксозна стока. Днес, в крак с новото време и „зелените“ тенденции, моделът предлага усещане, което надгражда всичко сме познавали за него.

И така, нарамвам моята Furla и заедно с 500 Electric се впускаме в тридневно градско съжителство.

100% електрическият мъник e с предно задвижване, електромотор с мощност 118 к.с., ускорение до 100 км/ч за 9 сек и максималната скорост е 150 км/ч. Но пък ускорението до 50 км/ч става за 3,1 секунди, което при електрическите автомобили е по-важното. Литиево-йонната батерия е с капацитет 42 кВтч и по каталог би трябвало да осигурява пробег от 320 км по цикъла WLTP. Аз го взимам със 100% заредена батерия и ми дава пробег от 260 км. Да, явно този, който го е карал преди мен, е натискал повече педала и затова ми показва само толкова. Да видим какво ще стане?

Трябва да се има предвид, че карам „500“ в първите пролетни дни, когато дневните температури са около 20, а нощните 5-6 градуса, което за електрическите автомобили е от съществено значение. Спускам се по Цариградско шосе в София към центъра. Ха! Фантастично усещане на картинг, но супер стабилен заради ниския център на тежест. Твърдото окачване в комбинация с малките гуми, типично за модела, „брои“ паветата и дупките. Но въпреки това с всеки изминат километър ме завладява чувство на забавление и удоволствие.

Новият стил на седалките са тапицирани с екокожа и монограм 500

500 Electric е малък отвън, но неочаквано просторен отвътре. Инфотеймънт системата е от ново поколение и отлична резолюция на централния дисплей. Камерата за обратно виждане дава перфектна картина. Налично е безжично свързване с Apple Car Play и Android Auto. Тапицерията на седалките е с щампа FIAT и монограм 500. Истинско бижу.

Заради електрическата си душа, автомобилът ползва привилегията за безплатно паркиране в синя и зелена зона. Заради това съм си направила програма, която е изпълнена със спирки и задачи именно в централната градска част. Заложила съм и две времена за зареждане – в ранни зори или късни доби, когато имам шанс да намеря свободни зарядни станции.

Хубавото е, че за 5 минути от 85 киловатов терминал за бързо зареждане батерията може да натрупа ток за 50 км, а за 35 мин батерията ще се зареди на 80%. Ако сте на среща в някоя сграда, където има зарядна станция, а в повечето бизнес сгради вече има такива, докато приключите срещата, колата ви ще бъде почти заредена. Разбира се, може да се зареди и в нормален контакт 220V. Ако имате гараж, то проблемите са ви нулеви със зареждането на електромобила.

LED фаровете са с обновен, но все така разпознаваем 500 дизайн

В трите изминали дни осъзнавам, че е голямо облекчение да паркираш, без да мислиш за SMS, талони и дали не са минали повече от два часа на едно място. За съжаление обаче, централна София е станала толкова задръстена с коли, че намирането на празно място е като печалба от лотарията. Предимство обаче е, че намирам малки „дупки“, недостъпни за другите, където заради супер компактните размери и фантастичната маневреност мога да се сместя с колата.

500 Electric е малък отвън, но неочаквано просторен отвътре. Инфотеймънт системата е от ново поколение и отлична резолюция на централния дисплей. Камерата за обратно виждане дава перфектна картина. Налично е безжично свързване с Apple Car Play и Android Auto. Тапицерията на седалките е с щампа 500. Истинско бижу.

Двуцветните 17-цолови алуминиеви джанти са истинско бижу

500 Electric е първият автомобил в своя клас, който е има автопилот от второ ниво. Оборудван е с адаптивен круиз контрол, система за автоматично аварийно спиране, системи за следене на избраната за движение лента, мониторинг на слепите зони. В градския трафик в 18ч. ми беше супер удобно да се възползвам именно от автопилота, който се движи в темпото на масата, спазвайки дистанция с предния автомобил. Като свикнеш може да се управляваш автомобила и с един педал, без да натискаш спирачка, само като отпускаш “газта”. Колата не само спира, а и презарежда и трупа ток. 500 electric има три режима на шофиране - Normal, Range и Sherpa. При последния се активира настройка за интелигентно шофиране, която пести енергия като оптимизира зареждането на батерията, работата на климатичната система, скоростта и ускорението, като ти предоставя още повече автономия.

В крайна сметка в тези три дни изминах 190 км, като имам чувството, че почти не съм слизала от колата. В тях имам и две „околовръстни“, където скоростта е 80 км/ч и съответно консумацията става по-висока. На няколко пъти си доставях удоволствието рязко да „отлепя“ на светофар или пък рязко да изпреваря някъде. Тези действия също консумират повече ток. Не третия ден вечерта, когато връщах тестовия автомобил на официалния представител на марката „Витоша Ауто“ имах останали точно 50% батерия и 150 км пробег. Дадох си сметка, че при нормалното ми съществуване, без да концентрирам множество задачи, бих могла с едно зареждане на батерията да изкарам поне 10-на дни.

Когато се разделям с автомобила и с моята Furla сядам в моя автомобил, имам чувството, че нещо ми липсва. Ами да, липсва ми модният аксесоар, който толкова подхожда на една дама…