fbpx Елегантност и динамика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Елегантност и динамика

етикети

Определено Hyundai навлезе в нова фаза от развитието си, представяйки модели от съвсем друго поколение с изключително атрактивен дизайн, добро пътно поведение, модерно оборудване и икономични двигатели. Един от тях е петото поколение на Elantra, което от миналата есен се продава и в България. Безспорно моделът е достатъчно познат у нас, защото най-малкото доста елантра-таксита кръстосват улиците.

Новият компактен седан обаче е много сериозна стъпка напред в развитието си спрямо своя предшественик – изглежда много по-спортен и по-прогресивен и на практика е със съвсем нова визия. В екстериорът е заложена дизайнерската философия на Hyundai за „флуидна скулптура”, чиято идея е да придаде изтънченост и динамика на линиите и формите на автомобила. Ако ги няма задните врати представата е за истинско купе, чиято линия се скосява рязко отзад. Това води и до съмнения, че задните пътници ще бъдат „сгънати” и ще удрят главите в тавана, но се оказа, че е измамна илюзия. На задните седалки спокойно се събират двама едри пътници. Заедно с това, багажникът предоставя 485 л. обем, което е едно сериозно пространство за багаж.

Елегантните решения продължават и в интериора. Сребристи елементи с обтекаема форма слизат от горната част на таблото към централната конзола, придавайки изтънченост и динамика на купето. Бляскавите черни и металически цветове добавят футуристични, високотехнологични нотки. Това усещане се допълва от приятния син цвят, в който светят бордовите уреди. Всички бутони и копчета на централната конзола са разположение така, че лесно да се ориентираш в командите. На волана също има бутони за команди. Едно от сериозните преимущества, е щедрото място за дребни предмети. Под централната конзола се намира голяма ниша, която се затваря с капак и в която има USB изход. Под подвижния подлакътнк се открива немалка кутия за съхранение на предмети, допълнително има поставки за чаши, широки джобове на вратите и голяма жабка. Аклиентите на марката могат да избират между четири нива на оборудване.

Така се случи, че карах автомобила в онези снежни дни, когато температурата безкомпромисно показваше сутрин -15, а през деня стигаше до -9. Приятно впечатление ми направи, че двузоновия климатик много бързо влиза в действие. В „престижния офроуд” квартал разбира се, никой не бе почистил и колите се бореха с коловозите. Elantra се справи отлично в тази борба. По пътя, на места доста заснежен, колата също се държеше много стабилно. При високите обороти е удоволствие да се шофира – моторът реагира гъвкаво при изпреварване или по-рискови ситуации, особено в зимна обстановка. За това допринася и електронната стабилизираща система и още цял набор от системи за безопасност. Като цяло, в нелекото зимно време, автомобилът се представи много добре.

Интересен факт е, че новата Elantra у нас се предлага само с един двигател - бензинов 1,6 л. MPI D-CVVT, 132 к.с. В трудните условия, в които се движихме, средният разход, който отчете Elantra бе 7,2л/100 км. Може да избирате между шестстепенна механична или автоматична скоростна кутия, като последната оскъпява модела с 3000 лв. Иначе стартовата цена на модела е 33 990 лева с ДДС