fbpx Новото BMW M4 Competition – Красавицата е звярът (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото BMW M4 Competition – Красавицата е звярът (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Новото BMW M4 Competition – Красавицата е звярът (тест драйв)

„Минавам само да кажа, че е грозна“ – това прочетох в социалните мрежи, след като пуснах няколко снимки от първата ми близка среща по реални пътища с новото BMW M4 Competition. Аз пък спирам сега, за да кажа, че колата е невероятно красива – толкова, че наистина е трудно да я възприемеш отведнъж.

Но категорично заявявам, че всеки, който може да седне зад волана на тази „грозна“ кола, дори и само за стотина километра, дълго в живота си след това ще си я спомня. И ако тези „бъбреци“ отпред, които вече имат какви ли не народни описания „вадят“ очите сега, след година-две ще се приемат като нещо нормално…

Все пак се опитвам да разбирам хората – така, както аз не харесвам любимото ястие на българите – мусака, нормално е в нечии представи дадени форми да се приемат за „грозни“.

Не е влак за всеки пътник

BMW M4 Competition купе е автомобил, който може да те накара да заложиш шофьорската си книжка. От друга страна си мисля, че е много добре, че не всеки може да се качи в него (още повече да си го позволи). Минавам чисто информационно да кажа, че цената започва от 168 400 лв., а зеленият тестови екземпляр с цвят Isle of Man Green metallic и изцяло кожен салон Merino от снимките от теста е 176 000 лв.

Информационно споделям и още цифри, които обясняват всичко от цялата баварска, а и изобщо автомобилна философия. Нов би-турбо 6-цилиндров двигател с мощност 510 к.с. за Competition и 650 Нм въртящ момент (докато стандартното изпълнение е с мощност 480 к.с.), осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic и за първи път въвеждане с нея на М задвижване на четирите колела (M xDrive), което ще дойде от лятото. Тестовият модел обаче е само със задно.

Ние, хората, сме странна порода – виждаме нещо и веднага компетентно си даваме мнението. Да, колите са даденост с 4 колела, огънати ламарини, двигател – сядай и карай! Само че, зад тези творения стои огромен мозъчен труд, хиляди проби и тестове, стотици проучвания на потребителски възприятия и усещания, за да може хора като нас да седнат и просто да натиснат педала.

Изключване за света

Познавам лекар, един от най-добрите ни неврохирурзи, който след тежки операции се качва на спортния си автомобил и дава здраво газ – до собствените си лимити и тези, на творението от ламарини. След около 400 км шофиране на BMW M4 го разбирам напълно, защото бях изключила за целия останал свят и в дадени моменти ми се искаше да крещя от адреналина, с който се зареждах. Сега, седмица по-късно, когато пиша тези редове, още не мога да „сляза“ от автомобила.

Много М

Купето на новото M4 серийно е оборудвано с адаптивно M окачване с амортисьори с електронно управление и специфична за М кинематика и еластокинематика на предната и задната ос. Всичко това създава онова усещане, онази динамика и онова сливане с пътя, които те карат да имаш усещането, че летиш. Нямаш време да погледнеш към километража - само схващаш, че пейзажа отстрани се сменя доста бързо. Все пак ускорението от 0 до 100 км е за впечатляващите 3,9 сек при Competition (4,2 сек при стандартното купе). Не са много несъстезателните автомобили с такова ускорение, нали? Да, новите електромобили докарват и по-ниски цифри, но там липсва нещо друго, което кара пеперудите да пърхат на макс в стомаха – емоционалният звук на специалната изпускателна система с клапи, които го управляват. Всеки може да се убеди, че е много специален, дори и само като погледне отзад четирите отвора.

Пеперуди в стомаха

Пеперудите пърхат и при вида на двата червени бутона на волана и карбоновите планки за смяна на предавките зад тях. За да можеш да ги управляваш и да постигаш истински ефект, трябва наистина умение.

С бутоните М1 и М2 бързо може да се избере предварително конфигуриран режим, при който се променят настройките на двигател, окачване, кормилна система и спирачки. Бутонът M Mode настройва специфичните индикации и асистиращите системи за режимите ROAD, SPORT и TRACK (за състезателни писти). Последният режим дори и не си помислям, че мога да тествам, просто защото нямам такива шофьорски възможности. Задоволявам се със SPORT…

Благодарение на новото интегрирано ограничение на приплъзването, системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) реагира с още по-висока прецизност. Нова е и интегрираната спирачна система с две характеристики на усещането на педала на спирачката и реакциите. Серийна е M Compound спирачната система, а M Carbon керамичните спирачки са опция.

За маниаци

Серийно автомобилът е с новоразработени М спортни седалки с разширена кожена тапицерия с фина структура Merino, които се настройват, накъдето ви дойде желание, вентилират и затоплят. По-интересни са новите M Carbon седалки тип „корито“, които са опция. Всъщност сядането и ставането от тази седалка си е истинско предизвикателство, а ако кръстът ви мъчи, не мисля, че това е вашето ложе. Мисля си обаче, че с тях на пистата е м-м-мега яко.

Много трябва да се Мисли

И ако много автофенове си мислят, че „ей сега, ако седна зад волана на тоя звяр, ще го скъсам“, то имайте предвид, че границата на „късането“, въпреки, че списъкът със системите за безопасност и сигурност на BMW е огромен, е стотни от секундата. Сега, докато пиша тази статия, научавам за тежка катастрофа в Русе, която е отнела живота на двама съвсем млади…

Няма живот, който да си струва дори и заради най-красивите ламарини и най-голямото его, но има живот, в който си струва с много мисъл да изпитате удоволствия, които после ще осъзнавате. Тогава преживяването ще е двойно.

… и гроздето и М4 са зелени…

Със сигурност всички по-горни думи не са достатъчни, да са опишат истинското преживяване зад волана на зелената красавица-звяр. Убедена съм, че заклетите „беемвисти“ ще крещят от удоволствие, ако имат моят шанс за близка среща с това спортно купе и им го пожелавам, а че гроздето много пъти също е зелено, е повече от ясно.

снимки: авторът и BMW България

Галерия флекс