fbpx Работни приказки за големи момчета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Работни приказки за големи момчета

 
В страната на най-големия майстор на приказки Андерсен и където колелетата се повече от автомобилите и няма задръствания, там, където стандарта гони облаците и дори централноевропейците се озорват като плащат, ние пътешестваме цял следобед с нещо доста прозаично – с новите работни момчета на Renault – Trafic и Master. И въпреки, че в един автомобил, предназначен за бизнеса е трудно да търсиш емоция, ние се чувстваме отлично – широко ни е, комфортно, това, че габаритите са по-големи дори не го забелязваме и случихме на летен ден (19 градуса!), в който всички датчани събираха слънчеви лъчи по брега на Северно море. Животът е някак странно подреден и спокоен.
 
От 1998 Renault държи палмата на първенството на ванове във Франция, а така също и в Европа,  като през 2013 г. пазареният дял е 14,6%. Амбициите естествено с новите модели са лидерството да продължава. След като пет часа въртяхме „геврека“ и не слязохме от вана, си дадохме сметка, че изобщо не сме се уморили. Всъщност в Копенхаген най-уморителното е да се съобразяваш с хилядите велосипедисти, които буквално летят и по някакви неписани правила имат предимство преди всички. Затова пък в 17.30 точно в центъра на града понятието трафик беше непознато. Бяхме готови да се срещнем с ултра модерния индустриал стил на хотела, в който нощувахме и ни очакваше пътуване с лодка по един от каналите...
 
 
Цялата визия на автомобилите следва новата идентичност на марката. Предното стъкло е по-полегато спрямо това в предишното поколение. Върху широка черна лайстна над радиаторната решетка е монтирано голямото хромирано лого. Има възможности за избор измежду пакети, които включват предна броня в цвета на купето, вертикални задни пластмасови детайли в цвета на купето, гланциран черен фон под логото и хромирана радиаторна решетка.
Клиентите могат да избират между 10 различни цвята за купето, два, от които са нови - Bamboo Green, който карахме ние и Cooper Brown. Зеленият специално символизира енергийната ефективност на новата двигателна гама на модела. 
 
 
Дизайнерите и инженерите са положили много усилия, за да може човекът зад волана, който понякога прекарва и 10 часа нонстоп, да се чувства удобно. Най-сериозните промени в новите ванове са в кабината. Седалките са широки и се регулират така, че дори и шофьор с малък ръст като моя (160 см) да намери най-точната позиция. Скоростният лост идва точно на мястото. Страничните „телевизори“ дават отлична видимост. Новост тук е камерата за движение на заден ход, която подпомага паркирането. Също така широкото огледало, което е вградено в пътническия сенник, увеличава над два пъти ъгъла на видимост към задната част на автомобила и така на практика игнорира „мъртвата“ точка. 
 
Сега вече има до 14 ниши за съхранение на вещи и предмети с общ обем до 90 литра – място за големи и малки документи, за чаши и различен размер бутилки, тавички за телефон, документи и монети. Най-голямата тайна ниша е с обем от 54 литра и е разположена под пътническата седалка-пейка и в нея може да побират и по-обемисти предмети. 
 
Каква приятна изненада беше, че навигацията „говореше“ и изписваше на български език. На 7-инчовия сензорен дисплей има и информациите от познатата от другите модели на Renault система MEDIA NAV,  вградена в централната конзола на арматурното табло. 
 
Днешните шофьори на ванове вече са подвластни на новите технологии, а и бизнесът го изисква, защото много действия трябва да се направят на момента. Смартфоните, таблетите и ноутбуците са съпътстваща част от ежедневието. Стойка за мобилен телефон се монтира допълнително отдясно на волана и на нея може да се закрепва здраво мобилен телефон с размери до 4,7 инча (на екрана). Съвсем до нея е USB вход, на който пък може да се зарежда. Разработена е и разгъващата се скоба за таблет над радиото (допълнителна), като побира размер на екрана между 4,8 и 10,6 инча. Предвидено е и място дори за стандартен лаптоп (стандарт) с размер до 17 инча, който може да се постави стабилно на гърба на пътническата облегалката, която има и капак, служещ за стойка. Толкова компактни удобства няма дори и в офиса!
 
Безспорно най-важната част за автомобила е неговата практичност. Trafic предлага избор от две дължини и две височини – както и версии с двойна кабина, кабина-платформа (от следващата година) и пътническа версия (до девет места). Общият брой конфигурации достига 270. Според статистиката около 30% от всички модели Trafic преминават някакъв вид трансформации. Товароносимостта на версиите панел ван варира от 5,2 до 8,6 куб. м. Новият Trafic е с 210 мм по-дълъг от Trafic II, добавяйки по този начин допълнителни 200 литра товарен обем (версия H1) или 300 литра (H2). 
При превозване на дълги предмети, може да се отървете от червените парцалчета, благодарение на два капака – като ги отворите имате дължина до 3,75 метра (версия L1) или 4,15 метра (L2) и задните врати остават затворени. Единият капак е разположен в долната част на преградната стена и увеличава максималната товарна дължина с 41 см, докато вторият е разположен под седалката-пейка и допълнително увеличава дължината за товарене с 81 см. Ако все пак е нужна още дължина, може да пътувате с отворена задна дясна врата и затворена задна лява, като така регистрационният номер остава видим.
 
Trafic може да се поръча с опционалния висящ багажник с 13 кг товароносимост. Там например може да закрепите около 10 медни тръби.  За закрепване на багажа може да имате до 18 халки. Друга опция е 12V ел. контакт (10A / 120W) в задната дясна колона на вратата, идеален за зареждане на електрически инструменти например.
 
Управлението е много лесно – точно като на лек автомобил. Тъй като объркахме пътя, по роден маниер, се наложи на една улица в малко градче да направя обратен завой. Успях само с едно превключване на задна скорост – останахме напълно убедени в маневреността на вана. 
 
В бизнес автомобилите един от сериозните параметри, които се следи е разхода на гориво – новите ванове се предлагат с модерните дизелови мотори dCi 90 и dCi 115, които се комбинират и със Stop & Start система, както и икономичните Twin Turbo версии, при които разхода достига до 5,7л при пътническия вариант и 5,9л при товарния. Допълнителна икономия може да се реализира при шофиране в  ECO режим Euro5 двигателите са проектирани така, че да отговарят на Euro6b стандартите за вредни емисии.