Land Rover Discovery Sport

Много яко!

Когато получих поканата за тест на новия Discovery Sport, се чудих как да се приготвя. Като за екшън или като за ВИП изживяване? Да обувам дебелите зимни обувки или пък пролетни мокасини?

Дестнацията беше Банско, но пък си давах сметка, че на този автомобил един планински курорт, та бил той и след последния драматичен сняг, няма да му се опъне. Така че, не си представях да ринем преспи. Това обаче не ни попречи да излезем извън главния път и да се впуснем в кратко зимно каране. Нали целият бранд Land Rover носи духа на приключението? И още повече Discovery Sport.

Честно казано дори не разбрахме, че не сме на чист асфалт, а върху снежен път. Спортистът не даде дори и малки сигнали за съмнение в сигурността. Като танк вървеше напред сред зимната приказка. Е, стана интересно, когато насреща се зададе друг високопроходим автомобил и трябваше да се разминем някак в прокопаното в преспите едно платно. Просто трябваше да навлезем с двете колела в пряспата. Чаках с нетърпение да видя дали ще се наложи после да бутаме...:) Включихме бутона за движение по сняг и с колегито направо се изкефихме как машината излезе от ситуацията. Разбира се, помогна и 2,2литровия дизелов мотор, съчетан с 9-степенна трансмисия. Въртящият момент, който осигурява е от 420 Nm. В такива моменти оценяваш много високо какво значи автомобил, който няма да те подведе.

Благодарениe на подобрената Terrain Response система, патентована от Land Rover, новият Discovery Sport има страхотна проходимост. Другото забележително е, че британцът може да гази до 600 мм. Така всеки може да си обясни защо са толкова много любителските клипове за преодоляване на различни терени с този автомобил.

Но не само кал, сняг и пустини може да се превземат с новото Discovery Sport. Този автомобил предлага високо ниво оборудване, за да чувстват пътниците, че имат лукс от висок клас. Едно от нещата, което впечатлява е простора в купето. Широки и удобни седалки, и много място за краката се допълват с големия панорамен покрив. В снежната гора беше невероятно удоволствие да гледаме красивите борове над главите си. Новост в автомобила е, че той вече има и трети ред седалки, които сгъват, но са съвсем удобни и за възрастни (в превод на български трети ред означава ДДС). За първи път компактен премиум SUV автомобил предлага подобна екстра, която обаче е стандарт.

 

Докато се возих зад водача, натиснах бутона за подгряване на седалката и почти мигновенно усетих приятна топлина. Впечатляващо е, че в автомобила има налични четири изхода за 12V мощност и шест USB изхода, разпределени по трите реда седалки. Така всеки може да си включи различно електронно устройство.

Впечатление прави и новата вертикална централна конзола, която внася допълнителен премиум характер. Тя е изчистена, на нея е разположен контролера, който се сменят предавките напред, назад, паркинг или ако искате може да преминете и на ръчен режим със смяна на скоростите от лостчета на волана. Най-отгоре е 8-инчовия дисплей с тъчскрийн функция, от който командвате цялата информация.

Като цяло новият Discovery Sport се предлага с два вида 4-цилиндрови турбо двигатели. Бензиновият 2.0 Si4 е с мощност 240 к.с. и директо впръскване на гориво. Дизеловият 2.2 литров мотор на на тестовия модел се предлага и със 150 (TD4).

 

Facebook comments