fbpx Jaguar I-PACE – 100% електричество, 0 вредни емисии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Jaguar I-PACE – 100% електричество, 0 вредни емисии

„Ина, карай малко по-кротко”, това ми казва бранд мениджъра на Jaguar, когато ми дава ключа от дълго чакания напълно електрически I-Pace. „Да бе, точно тази я мислех. Ти си ми дал 400 електрически коня с чудовищното ускорение от 4, 2 секунди, аз ще карам по-кротко…”, си казвам наум. Дочаках да седна зад волана на един от най-впечатляващите автомобили на съвремието ни, който иначе видях статично  у нас преди една година. Още тогава цялата квота за България беше продадена, след като бъдещите собственици знаеха, че едва година по-късно ще получат ключовете си за автомобилите. След като успях да шофирам тази британска котка, напълно ги разбирам защо е този интерес и защо са си купили подобен автомобил напълно „на зелено”.

 

Потегляме по подбалканския път от София към Панагюрище. Тъй като съм от хората, които спазват правилата за движение, карам с колкото ми е разрешено. В един момент обаче пред мен се отваря празна, права отсечка и само казвам на колегите ми: ”Дръжте се момчета, само за момент”. Мисля си, че не мога много добре да опиша изстрелването, което всички усетихме. Буквално изстрелване. Прилича на самолетно излитане. Усети се, защото всички изведнъж в колата млъкнаха, а колегата до мен видях периферно как стисна ръце. Успях да мерна също, че скоростта, която достигнах буквално за секунди, стартирайки от 90км/ч бе над 180… Стига толкова, експериментът беше красноречив. Вдигам само крака от „газта” или казано иначе от „тока” и колата спира сама, като в същото време ми показва, че започва да рекуперира, да използва енергията, за да зарежда батерията.

 

Свръхмодерната литиево-йонна батерия с капацитет 90 кВ/ч по данни от производителя дава с едно зареждане да се изминат впечатляващите 470 км. За момента обаче в България още никой не може да каже колко реално биха се изминали, защото едно е да натискаш педала и да летиш, всеки е любопитен да изпробва възможностите. Друго е да караш в идеални условия само с разрешената скорост. Аз мога да кажа от нашия опит – че в нашето пътуване до Панагюрище през Златица и обратно, като имахме налични 285 км, редувахме се да караме трима колеги и всеки си взе своите минути „скоростна слава”, с включен климатик през цялото време, върнахме автомобила с оставащи 50 км. Мисля, че е повече от добре.

 

Впечатляващото при този изключителен електрически SUV е, че цялата мощ е налична още в първата секунда. Двата електромотора са разположени върху предната и задната ос. Затова, когато по завоите през гората настигнах стар камион, бълващ черни облаци от ауспуха и пълзящ с 23 км, докато ние бяхме с 0 вредни емисии, нервите ми не издържаха дори само да гледам тази отрова. Честно казано дори не разбрах, кога го изпреварих в невероятно кратко разстояние - маневра, която дори не бих си и помислила да направя, с който и да е друг автомобил. Категорично! И още нещо – въпреки че автомобилът е висок, ниският център на тежестта заради батериите, го държи буквално залепен за пътя. Стабилността е уникална. Затова изпреварването приличаше като това на болид от F1.

 

Новият I-PACE може да бъде зареден и чрез най-обикновен контакт вкъщи, който предоставя променлив ток от 7 Kw. Необходими са малко над 10 часа за постигане на 80% заряд от 0%. Идеалното време за зареждане безспорно е през нощта. Груби изчисления показват, че за 1 година при 25 000 изминати километра бихме спестили 6 000 лв. от разхода на ток спрямо дизелов агрегат на автомобил със същите параметри.

Елегантният му, подобен на купе силует, е повлиян от супер автомобила прототип JAGUAR C-X75. Плавните и изчистени линии на купето подчертават неговият премиум характер, докато агресивната предна решетка подсказва за дързост и мощ под капака на автомобила. За да има перфектното съчетание между охлаждане и аеродинамика, ребрата на предната решетка се отварят за охлаждане на мотора, а после се затварят при нужда.

 

След като се сменихме на шофьорската седалка, седнах на втория ред. Въпреки, че наглед е малък SUV, I-PACE предоставя неочаквано широко интериорно пространство, сравнимо с това на големите му събратя. Под задните седалки има свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга или други скъпоценни вещи. Багажникът също впечатлява с обем от 656 литра. Когато задните седалки се сгънат, това пространство се увеличава на 1453 литра.

Автомобилът се предлага с иновативна Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стил на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможен пробег и статус на батерията. Иновативната информационно-развлекателна система Touch Pro Duo има 12.3 инчов дисплей за водача с висока резолюция и два тъчскрийн дисплея на централната конзола съответно 10 и 5 инча.

Цената на автомобила започва от 153 000 лв. с ДДС и си струва да се отбележи, че вече има повече от 70 престижни международни награждавания, сред които Световен Автомобил на 2019; Европейски Автомобил на 2019;  Най-добър дизайн в света за 2019; Автомобил на годината в Германия, Великобритания и Норвегия; Най-добър иновативен двигател. За България в момента има отпусната квота от още 16 екземпляра, които със сигурност много бързо ще намерят своите собственици.