fbpx Новото BMW M5 – страст, на която трудно устояваш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Test drive, писта Серес, Гърция (видео)

Новото BMW M5 – страст, на която трудно устояваш

Шофирали ли сте на състезателна писта? Ако не сте и обичате силните изживявания трябва да го сложите в житейската си листа „to do”. Определено това преживяване не е било в моята листа и дори не съм си и помисляла за него, защото въпреки стотиците хиляди вече изминати километри и няколкостотин тествани нови автомобили, не съм от състезателните шофьори. Обаче имах страхотна покана, която беше повече от предизвикателна - тест за премиерата на новото BMW M5 на състезателната писта в Серес, Гърция. „WOW!” си казвам на чист български, има ли луд, който би отказал?

 

 

В ранното утро (за късмет прохладно) сме на пистата и когато виждам строени в две редици ярко цветните BMW-та, сърцето ми буквално прескочи един удар. Повярвайте, само тази първа гледка грабва сетивата: „Тук ще става, каквото ще става!”. В едната колона са BMW M2 и BMW M4, а в другата главният виновник за този BMW M Drive Tour - новот BMW M5.

 

Пристъпвам с огромен респект към този автомобил – само като знам цифрите, които се крият зад това съвършено метално боди и леко ме стяга - 600 к.с., 4,4-литров V8 битурбо двигател с технология M TwinPower Turbo, 750 Nm още при 1800 об/мин, ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,4 сек!! Казах ли в началото, че говорим всъщност за луксозен семеен седан?

Така BMW M5 достига до нови измерения на динамиката на управлението, като в същото време е автомобил за всекидневието при всякакви условия на пътя. С това продължава традицията от 1984 г. на автомобилна концепция на луксозна бизнес лимузина с четири врати с потенциал за състезателната писта, инициирана от първото BMW М5.

Следва задължителен инструктаж от професионалните инструктори на BMW Влади Кулев и Мартин Колев. Както се усмихват ни дават ясно да разберем, че ако някой реши да се прави на състезател, повече от тяхното позволение, защото те са с пилотната кола, напуска пистата на момента. Кеф, кеф – ама животът е преди всичко!

 

Падам се в една група с колегите ми мъже, от които единият професионален дрифтър, а другият е със сериозен опит, от тези, които не жалят колите и натискат много здраво педала. Аз не се вписвам в нито една от двете характеристики.

„Хайде, стегни се!”, ми казва Краси, а аз съм се стегнала отвсякъде и в момента, в който натискам педала на газта и чувам уникалния звук, пулсът ми се ускорява. На разположение имаме пет различни конфигурации, базирани на комбинациите между режимите на DSC (DSC on, MDM, DSC off) и режимите на M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). Още при базовата настройка с включен DSC (Динамичен контрол на стабилността) и 4WD системата допуска леко превъртане на задните колела при ускорение на излизане от завои, с което допринася за спортната пъргавина на новото BMW М5. В режим M Dynamic (MDM, 4WD Sport) M xDrive позволява контролирани дрифтове.

 

Трите режима на M xDrive при изключен DSC са за най-запалените шофьори и предимно на състезателна писта. Именно тези инструкторите са ни забранили да ползваме. При тях може да се избира между три конфигурации до чисто задно задвижване (2WD) като при този режим водачът може да избира свой собствен ъгъл на дрифт и разкрива чиста динамика на управлението за майсторите на волана.

Колкото и да редя думи, едва ли мога да опиша усещането при този тип шофиране. Автомобилната писта, на която се провеждат състезания от Формула 3 е дълга 3186 метра и е широка до 15 метра. Редуваме се всеки автомобил да застава първи след пилотния, защото тогава е най-лесно да се следва правилната траектория за минаване на завоите и правите отсечки. Докато шофирам не мисля за нищо друго, освен за пътя. Концентрацията е повече от максимална – аз не издавам звук, а Краси ми дава напътствия и много важна морална опора. И ако си мислите, че така може да навъртите няколко дузини обиколки, защото е много яко - не, не можете! Не можете да издържите на тази концентрация повече от 4-5 обиколки една след друга и повече от две серии. А сама се удебих, че липсата на контрол над себе си, дори и за стотни от секундата може да те изкара извън играта (в случая "забравих" правилното минаване на един завои и забавих скоростта).

„Хайде Ина, сега двамата с теб ставаме като един автомобил”, ми казва Влади Кулев по радиостанцията, когато заставам зад него. „Следвай ме и ще видиш, че ще успееш”. И наистина усещам, че е по-лесно и с всяка обиколка събирам повече увереност.

 

Когато слизам от автомобила – тениската и панталоните са ми мокри (няма кой да се сети да си пусне вентилация на седалките). Опитвам се да събера мислите си, които се щурат на всички страни: Боже, какъв е този автомобил, които тежи почти два тона и има това нечувано ускорение и най-важното тази феноменална стабилност?! Какво е това окачване? Каква е тази специално настроена осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic, която сменя неразбираемо скоростите? Сещам се, че мярнах, че разходът на гориво е около 10л/100 км, чак не ми се вярва.

 

Максималната скорост е ограничена електронно при 250 км/ ч, а по желание с M Drivers Package 305 км/ ч. (остава да има къде да я развиеш). Със сигурност обаче онези 18 българи, които са броили от 250 хил лв. нагоре за това уникално удоволствие ще намерят място, където да усетят силата на най-мощната буква М.

 

Накрая преди да си тръгнем се наслаждавам на съвършенството на изложеният BMW M5 First Edition с ексклузивен цвят Frozen Dark Red Metallic. Аз оставам със снимки за спомен и адреналин, който винаги ще помня. 

 

 

снимки: BMW GROUP България и авторът