fbpx 75 години компактен клас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

75 години компактен клас

75 години компактен клас

Дали и в редицата на вашите лични автомоби не се е наредил някой Opel? Може би сте имали дори Kadett, което първо издание датира още от 1936г.? Днес компактния клас на марката блести с една изящна Astra предлагаща редица съвременни технологии и удобства.

Kadett в ролята на първия компактен автомобил

През 1936-та, годината в която се провеждат Олимпийски игри, Opel вече е един от най-големите производители на автомобили в Европа. С помощта на Kadett, Opel разширява гамата си от модели и се насочва в компактния автомобилен клас. Kadett използва 1.1-литровия четирицилиндров двигател с 23 к.с. от P4 и заимства модерната си форма от Olympia. Това е първият едросериен автомобил, който прилага концепцията за самоносеща каросерия, изработена изцяло от стомана. По това време се произвеждат два варианта: седан и седан със сгъваем покрив (кабриолет). И двата разполагат с четири места, две врати и имат начална цена от 2.100 райхсмарки.

Еволюцията на Kadett

От 1962 година, в Бохум започва производството на новия Kadett с 1.0-литров двигател с горно разположени клапани и долен вал (OHV) с мощност от 40 к.с.. Докато много други автомобилни производители все още се задоволяват с трансмисии с три предавки, Kadett A, който се предлага като седан и комби, вече разполага с предавателна кутия с четири. Малко по-късно вече се предлага и купе с 48 к.с. Третото поколение е представено през есента на 1965 година в множество разновидности. Луксозната серия Olympia се предлага от 1967 година с някои елементи от оборудването на модела Rekord и от състезателния Rallye-Kadett, с който Opel участва в моторните спортове.

Лудите 70-те: на спортните и кабрио модели

Следващият в поредицата е Kadett C. Новият модел е представен като седан, комби и купе. Спортното купе GT / E от 1975 година се задвижва вече от 1.9-литров двигател оборудван със система за впръскване на горивото. Ново допълнение към гамата е Kadett City – модел с три врати. Това е и първият компактен германски хечбек модел със задно задвижване. За първи път от трийсетте години насам в компактния клас на Opel през 1976 г. отново се предлага и открит модел – „седанът със сгъваем покрив” се нарича Aero и се произвежда от каросерийната фирма Baur в Щутгарт.

Модерни времена: предно предаване и напречно разположени отпред двигатели

Петото поколение се насочва напречно разположен отпред двигател и предно задвижване. Новият 1.3-литров четирицилиндров мотор е първият агрегат на Opel с цилиндрова глава от леки алуминиеви сплави и разположен в нея разпределителен вал. По-късно на негова база е създаден и 1.6-литров дизелов двигател, който е и първият със самозапалване в компактния клас.

Аеродинамика

През август 1984 г., Opel представя новия модел в типичното за компанията решение с множество версии. Спортният GSi с предно предаване има коефициент на обтекаемост само 0.30, превръщайки автомобила със 115 к.с. в най-аеродинамичният седан в света. На 51-вото Международно автомобилно изложение във Франкфурт Opel представя и кабрио версията.

20 години по-късно: Ново име, но същия клас

Автомобилният производител от Рюселсхайм продължава традицията с поредното азбучно наименование с модела F. Името Kadett отпада – от този момент представителите на компактния клас се наричат Astra. Той поставя нови стандарти и по отношение на пасивната безопасност, както и технологиите за алтернативно задвижване: за първи път компактен модел на Opel може да бъде захранван с природен газ. Много преди началото на производството на Ampera, експериментална версия на Astra F се задвижва с електричество.
Първото поколение на Opel Astra се произвежда до 1998 г. и е най-продаваният модел в историята на марката. В началото на 1998 година започва производството на Astra G, чийто разновидности надхвърлят по брой тези на останалите. Към версиите хечбек с три и пет врати се предлагат седан кабриолет и купе, както и Caravan с пет врати. През 1999 г. е представен спортният модел OPC, който се задвижва от 2.0-литров двигател с мощност от 160 к.с. В началото на новото хилядолетие своя дебют прави и Astra Eco 4, който е първият „четирилитров” автомобил в компактния клас. Astra G също така е и базата за първия еднообемен модел на марката Zafira, който поставя нов стандарт със системата на седалките Flex 7.

Третото поколение на Astra е представено през март 2004 година под името H. Сред новите технологични решения са електронната система за контрол на характеристиките на амортисьорите, която автоматично се настройва към пътните условия и начина на управление на автомобила, както и предните светлини с адаптивна форма на светлинния сноп. Astra TwinTop е оборудвана с твърд сгъваем покрив, който се отваря и затваря за 30 секунди с помощта на бутон. GTC е изпълнен с емоционалност представител и на четвъртото поколение на Astra, чието начало е дадено през 2009 година. Компактното купе е представено на изложението във Франкфурт през 2011 г.