fbpx Моята градска приятелка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Моята градска приятелка

Nissan Micra facelift

Моята градска приятелка

 

Направо се сраснах с нея цели три дни и вечери – нощите поне останаха за дома. Превърнах я малък склад, офис, гардероб, шкаф за обувки, учредих място за гримове и червило. Справи се отлично, а аз се чувствах като „летящия холандец“, защото буквално прелитах от единия край на София до другия и след това в третия...По-странното е, че градският филм не ме изнерви и дори накрая, която връщах тестовия автомобил исках да покарам още!
Съществени дизайнерски и качествени промени стигат по-далеч от обикновен фейслифт за новата Micra. Автомобилът е с по-нахакан вид, екстериорът е преминал през ново оформление, интериорът има ново излъчване, както са внедрени и иновативни технически характеристики. Като се има предвид, че голяма част от клиентите на модела ще са дами, то възможности за персонализация са налице.

 

Най-сериозната промяна е във външния вид. Пластичните хирурзи (разбирай дизайнери) така добре са поработили за да получат едно съвременно лице, което да привлича. Най-очевидните промени по колата се откриват в екстериора. "Лицето" има новата нова решетка, която го свързва с корпоративния вид на Nissan, а емблема е "хваната" в хромиран, удължен V-образен мотив. Вълнообразните линии на капака също са новост, както и калниците, фаровете и предната броня са изцяло нови. Красива хромирана лайсна подчертава фаровете за мъгла.

 

"Скалпелите" са играли и отзад - нова броня, нови LED светлини и нов панел в долната част на вратата на багажника. За довършване на целият вид роля играе и новият дизайн на 15-инчовите алуминиеви джанти. А към палитрата от гримове са добавени и двата нови цвята към съществуващите осем - перлен металик „Pacific Blue“, с предимно тюркоазен оттенък и платинения металик „Platinum Sage“. В края на краищата според мен тази интервенция е успешна. Micra е станала по-дръзка, облечена е в модния цветови тренд и умело е комбинирала актуалното сребро (в случая хром).

 

В интериора веднага прави впечатление черният лак на централната конзола и сребристият скоростен лост. Четенето на информацията на уредите пред шофьора е подобрено. Това го забелязах веднага, защото в последно време очилата за четене са ми добър и жизненоважен сътрудник, а в случая без никакво насилване четях леко в движение информацията.
Моделът се предлага в три нивата на оборудване. Visia и Acenta предлагат мрежести тъкани, а топ изпълнението Tekna е обзаведено с подобен на велур плат с двоен шев. В крак с новите тенденции на таблото има Aux-in и USB входове, свързани с всички аудио системи, като е добавен 12-волтов контакт, който позволява зареждането по време на движение на мобилни телефони и MP3 плейъри.

Новата Micra е оборудваната и с най-новата навигационна и комуникационна система NissanConnect (опция). Тя предлага нови функции и по-голям 5,8-инчов екран, а бутоните са хромирани.
Много яко е че системата може да предложи еко-маршрут, като автоматично изчислява при кой ще е нужно най-малко гориво, а накрая може да проверите колко добре сте шофирали на специална еко-таблицата с резултатите ви. В бонус имате магистрален "exit view", допълнен от водене по пътна лента на движение, за да ви асистира при "слизане" от магистрала. А когато надвишите ограниченията на пътя, ще разберете по звуков и визуален сигнал.

 

Мъката на повечето дами – паркирането – вече е иззето от асистента за паркиране - „Parking Slot Measurement“. Няма нужда да изнервяте чакащите ви водачи на улицата, докато правите 20 маневри и накрая разберете, че няма да успеете да се вместите в дупката. Чрез съобщение на таблото разбирате дали може да паркирате в пространството, върхът е, че системата може да се настрои да отчита уменията на водача - аматьор, със средни умения за паркиране или експерт. Тестовият автомобил нямаше тази екстра, но аз съм майстор на паркирането с една маневра, но в случая имах усещане, че и със затворени очи ще паркирам – невероятно лесно беше всеки път! Все пак диаметърът на завой е едва 4,65 м.

Много ми харесаха и леко твърдите седалки, както и по-високата позиция на пътя, което прави влизането и излизането от автомобила много лесно (винаги се сещам как се сяда в ниско купе с пола, тип „цигара“ - много трудно, а ставането е висш пилотаж със съмнителен успех).

 

Micra се оказа отличен бегач, с много ефективен старт. Тя е оборудвана с най-новият 3-цилиндров бензинов двигател на Nissan с работен обем 1,2 литра/98 к.с. и директно впръскване на горивото и турбо (DIG-S). Супер забавно ми беше да „избягам“ на едно Audi Q7, което най-нагло ми светкаше с фарове и ме притискаше да му освободя пътя в третата лента на околовръстното шосе след карах с 90 км/ч (не знам докога някой ще си позволява това безумие в градско движение!!). Моята малка количка направо се изстреля, дори неочаквано за мен. Една от положителните страни на мотора е ниският разход на гориво – 4,1л/100 км, нещо типично за дизеловите мотори.