Представяме старши дизайнерът в централата на Renault

Емануил Клисаров: Създаването на един автомобил винаги е отборна игра

Той е скромен, усмихва се сърдечно, говори естествено и открито, обича България и когато си дойде, винаги си купува баничка и въпреки, че се чувства българин, е човек на света. Говори много добре български, въпреки, че отдавна е напуснал страната ни и дори с братята си помежду си говорят на френски, освен когато се майтапят на български.

 

Емануил Клисаров е българската гордост в дизайнерския екип на Renault. На 38 години е старши екстериорен дизайнер в централата на Renault в Париж. Звездата му изгрява тази година още по-ярко с основната роля в създаването на бестселъра на Dacia – дългоочаквания нов Duster (показан на Автосалона в София през октомври).

 

Емануил има и още значими роли – като тези в създаването на Renault Scenic, както и някои от последните концептуални автомобили на Renault, като R.S. Vision 2027.

Емануил е роден в София през 1980 г. Семейството му се премества в Австрия през 1989 г., а две години по-късно заминава за Монреал, Канада. Страстта му към рисуването и дизайна се проявява още в гимназиалните му години, когато всичките му учебници са пълни с малки скици. Докато е още в София, живеейки в подножието на Витоша, много се е впечатлявал от ратрака в планината, който често виждал и постоянно го рисувал.

В университета, решава да задълбочи познанията си и да учи индустриален дизайн в Монреалския университет. След програма за обмен в Strate College във Франция и стаж в PSA Citroen, той завършва с диплома, спонсорирана от General Motors.

След друг стаж в Bombardier (BRP), Емануил е нает от Renault в новооткрития им дизайн център в Букурещ, Румъния, а четири години по-късно се премества в централата на Renault във Франция. В София се срещнах с него, за да разкаже повече за себе си и работата си на автомобилен дизайнер.

 

Емануил, какви бяха основните стълбове при създаването на дизайна на новия Duster?

- Най-важното беше да остане Duster, но изглежда по-модерен, по-здрав и солиден, и в същото време да е достатъчно щедър за по-малко пари. Всяка скица започва от колелата. Както сигурност си видяла, на всички скици колелата са огромни, но в реалност няма такива автомобили – просто така погледнат автомобилът винаги вдъхновява. След това много важен е силуетът и той е следващата част от рисунката. При Duster направихме централната линия по-висока, предното стъкло по-наклонено, за да създава чувството за обем, уголемихме джантите на 17”, покривните ролбари ги направихме по-солидни и динамични с елемент на 3D. Скулптурирахме предния капак, а предната и задната броня направихме много по-експресивни. Така усещането, че автомобила ще може да се движи и по доста неравни пътища се увеличава.

А как започва самото начало на всеки нов проект? Кой е първият щрих?

- Първоначално дизайнерския център решава кои дизайнери ще се включат в създаването на даден нов модел. В случая с Duster бяха избрани около 20 души от различните студия и всеки рисува сам за себе си свободно своята представа. Нямаме никакви технологични ограничения при първоначалните скици – просто рисуваме представите си спрямо заданието. След това се явяваш на ревю, на което избират 5 проекта. От тях се правят 3 модела 1:4 от глина и накрая се избира само един модел, който се прави в реални размери. В нашата работа трябва да си готов, че проекта, върху който си работил може да не се одобри и това не трябва да те сломява и отчайва.

Когато пристъпите по конкретната работа на одобрения модел, спорите ли с инженерните екипи, които имат свои технологични изисквания?

- О, да, случва се често, но винаги търсим диалог с инженерите, въпреки, че понякога те си мислят, че ние сме само артисти и просто си рисуваме. В индустриалния дизайн винаги трябва да се има предвид зададената тема и резултатът, който трябва да се постигне с нея. Затова се правят и някои компромиси.

 

Как гледат на теб в дизайнерското студио, че си българин?

- Всъщност това няма значение. В Дизайн центровете по света има много националности. В парижкия център са 25 различни, в Румъния бяхме десетина и аз просто съм част от този международен екип. Всъщност дизайнерите от различни нации дават обща представа за тенденциите и търсенията по света, които са много важни особено при създаването на един глобален модел.

Какво те вдъхновява?

- За мен вдъхновението е да пътувам, да сменям обстановката, да видя нови светове, хора. Понякога забелязвам, че дадено нещо не е направено много добре и това ми дава идея за друго, което може да е по-добро и оттам идва вдъхновение за създаване на някакви продукти. Ако говорим за автомобил, вдъхновението може да дойде от някаква нова архитектура, на място, на което съм за първи път. Стилистично се вдъхновявам от това, което виждам, функционално от начина на живот на хората.

Кой е най-красивият автомобил?

- Автомобилите на Renault…

Това е пристрастие…

- Не, не е! Наистина Renault под ръководството на Лоренс ван ден Акер (бел.ред. - главният дизайнер на Renault и едно от най-влиятелните в имена в света) създадоха много атрактивен дизайн, който изразява повече емоция от германските автомобили, например. Това за мен този дизайн е по-въздействащ. А що се касае до различните видове модели, е въпрос на периоди. Преди година-две много ми харесваше двуместен кабриолет и когато си рисувах за удоволствие, постоянно драсках кабриолети. Сега, от година и нещо автомобилите 4х4 ме привличат много повече.

 

А какво се случва с един дизайнер, ако постоянно елиминират проектите му?

- Когато попаднеш в дизайнерско студио имаш два избора. Или да те сложат в ъгъла и тихо и кротко де идваш на работа, но никога няма да създадеш нещо специално. Но едва ли душата ти би стояла мирно, защото всеки дизайнер иска да създава, да върви напред, да се провокира… И тогава продължаваш да работиш още по-активно.

Горд ли си с проекта си Duster?

- Разбира се, че съм горд и много се радвам на резултата, но трябва да кажа, че аз съм част от общата работа. Винаги създаването на един модел е отборна игра.

 

Facebook comments