fbpx Една година от създаването на ексистемата Refactory на Renault | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Една година от създаването на ексистемата Refactory на Renault

Renault Group представя конкретния напредък на стартиралия преди година проект Refactory за превръщане на завода във Флан в първата европейска фабрика, посветена на кръговата икономика в мобилността. По този повод компанията открива първата си фабрика за употребявани автомобили (Factory VO) за рециклиране на автомобили в промишлен мащаб. Тази трансформация е част от глобалния стратегически план на Групата, фокусиран върху създаването на стойност и устойчивото развитие.

Refactory се основава на цяла екосистема, структурирана около 4 стълба:

- RE-TROFIT: това подразделение обединява дейностите по модернизиране и рециклиране на употребявани автомобили. Оперативен от септември 2020 г., Factory VO вече е ремонтирал над 1500 автомобила. През следващите две години се предвижда увеличаване на капацитета и въвеждане на нови дейности като тежък каросерионен ремонт. Проект за трансформация на лекотоварни автомобили в електрически също ще бъде проучен до 2023 г.

- RE-ENERGY: това подразделение допринася за разработването на приложения за втори живот на батерии и нови енергии. С нарастването на електрическата мобилност Gaia, дъщерното дружество на Групата, специализирано в ремонта на батерии, се готви да промени мащаба си: ще бъдат извършени 2 000 ремонта на батерии до края на 2021 г. и повече от 20 000 ремонта годишно до 2030 г. В координация с Mobilize през 2021 г. заводът във Флан реализира проект за стационарно съхранение на енергия с капацитет от 15 MWh.

Разработването на мобилни или стационарни системи за съхранение на енергия за многократно използване (строителни площадки, съхранение на слънчева енергия, на борда на кораби) ще представлява капацитет от 30 MWh през годините 2021 и 2022. В рамките на Hyvia, съвместното предприятие, посветено на водородната мобилност, от 2022 г. заводът във Флан ще включва също и дейностите по сглобяване на горивни клетки, станции за зареждане и доставка на водород.

- RE-CYCLE: това подразделение обединява рециклирането и повторното използване на части и материали. Постепенното пристигане между 2021 и 2022 г. на екипи от завода Шоази-льо-Роа, експерти в преработката на механични части, ще увеличи максимално повторното използване на употребявани и резервни части в рамките на Factory VO и Групата. Предвижда се и разширяване на стратегическата дейност по ремонт на електронни карти (мехатроника) като част от този трансфер на дейност.

- RE-START: това подразделение включва проекта на центъра за иновации и обучение. Състои се от три дивизии: иновационен център, посветен на industry 4.0 с цел разработване на прототипи, 3D печат и преоборудване на роботи, дейност по създаване на прототипи на лекотоварни автомобили и кампус за курсове за професионално обучение за служителите на Флан. От началото на 2022 г. този център ще включва инкубатор, посветен на изследванията и иновациите в кръговата икономика, както и нови курсове за академично обучение, с подкрепата на региона.

До края на 2021 г. 700 служители на Флан ще се присъединят към дейностите на Refactory. До 2030 г. в обекта ще бъдат ангажирани повече от 3000 души.