fbpx И Dacia влезе в отбора на хибридите с един от най-успешните си модели. Тествахме Jogger Hybrid 140 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Лисабон

И Dacia влезе в отбора на хибридите с един от най-успешните си модели. Тествахме Jogger Hybrid 140

Когато миналия януари за първи път се срещнах с новия Dacia Jogger по време на международния тест на модела на Лазурния бряг, останах истински впечатлена и още тогава му предрекох успех. Статията ми беше със заглавие - "Dacia Jogger - моделът, който може да стане пазарен лидер". И успехът не закъсня – през март 2023 г. моделът бе избран от нас, българските журналисти, които пишат за автомобили, за „Кола на годината“ на 2023 г., а реализираните за година продажби гонят 85 000, с което ясно се вижда и клиентският вот.

През изминалото лято карах версията на Jogger с двугоривния двигател бензин-LPG 100 к.с. ECO-G газ и още повече се впечатлих с отличните показания и много добро поведение в най-горещите юлски дни. Тогава пресметнах, че пътуването от София до Бургас до морето на сам човек с автомобила излиза колкото автобусния билет. Днес разликата се е увеличила дори в полза на Jogger, заради по-скъпите вече билети и в същото време запазената цена на газта.

Тази година по живописните пътища на Португалия тествахме вече хибридната версия на модела - Jogger Hybrid 140, който всъщност е и първият хибриден модел на Dacia, оборудван с 1,6-литров атмосферен двигател и два електрически двигателя (двигател с 50 к.с. и високоволтов стартер-генератор), развиващи общо 140 к.с. комбинирани с автоматична електрическа скоростна кутия с четири предавки, свързани с двигателя с вътрешно горене и две предавки, свързани с електрическия мотор. Батерията е капацитет 1,2 kWh.

Това е и най-скъпият модел на марката, но напълно си заслужава цената. По-евтин 7-местен автомобил на пазара не съществува. Става въпрос за цена от 50 000 без 10 лв., но по-важното е, че златните 7 места директно свалят 20% ДДС по родното законодателство, ако колата е фирмена. И така хибридът стъпва на около 42 хиляди лв. Предимствата обаче не спират до тук.

Още когато първият път видях Jogger бях впечатлена от големия простор в купето. 7-те места са равностойни, без сериозен компромис за третия ред, чийто достъп е лесен, благодарение на широкия отвор на вратата и лесното сгъване на седалките от втория ред. Още е пред очите ми картината как се натоварихме 6 души (7-мият тогава бе прихват от ковид и не можа да пътува с нас), като нарочно най-отзад седнаха най-яките ми колеги и имаха място. Е, може би от София до Бургас няма да им е най-комфортно, дори и при наличието на прозорец, който се отваря за всеки от тях, но за стотина километра без проблем ще изкарат. За по-малки или градски разстояния пък съвсем.

Ако не ви трябват всичките места сгъвате двете последни седалки и имате широко багажно пространство от 565 л. Единствено, че сгънатите седалки не образуват равен под, но ако пък ви трябва точно такъв, може да ги демонтирате много лесно. Дори и аз няма нужда да търся помощна на мъжа ми, защото една седалка тежи само 10 кг.

Като цяло хибридът не е „изял“ и сантиметър от товарно пространство, защото батерията е монтирана под пода на автомобила в отделението за резервно колело, където се поставя и LPG резервоарът за двигателя ECO-G 100.

От Dacia обявяват, че изцяло електрическо задвижване би стигнало за 80% от градските пътувания, което като цяло би довело до 40% по-голяма икономия на гориво в сравнение с двигател с вътрешно горене в градски цикъл, което при цените на бензина е много сериозна разлика. Средният заводски разход на гориво, който дават, е 4,8 – 4,9 л/100 км и автономност от сериозните 900 км (WLTP). Този път данните не са рекламно послание, а абсолютна реалност. Докато карам от Лисабон към Ещорил и Кабо да Рока постигам точно 4,8 л разход, без да давам излишен зор на колата – докато караме се наслаждаваме на слънчевия януарски ден и красивите гледки край океана (мисля, че ако си поставя за цел, мога и по-нисък резултат да постигна, разбира се, без да карам само с 60 км/ч.

Заради снимките, които правим, се оказва, че нещо изоставаме с времето по програмата и зад волана сяда колегата ми, който решава да натисне здраво педала и да вкара колата в спортен стил на шофиране, въпреки, че тя няма такъв. Определено това не е „аз“-ът на този автомобил. Усеща се, че я мъчим. Но пък разходът не мърда, защото спазваме абсолютно знаците, а пътят минава през много населени места. Иначе пътуването е комфортно и на мен страшно ми харесват широките, удобни седалки (изобщо не си казвайте „колко пък да са удобни седалките на Dacia?!“. Повярвайте – удобни са!).

На връщане половината път е по магистралата и затова, когато пристигаме на летището разходът е стигнал 5 на сто. Отново отличен резултат.

Дали Jogger Hybrid 140 ще стане лидер в семейство Jogger, не мога да кажа, но моделът дава сериозна заявка за бъдещата електрификация на марката – абсолютен синхрон между качество и цена, без компромиси. С дължината на комби, изключителния простор на ван, възможностите да превози до 7 пътника и външния вид на SUV, Dacia Jogger e пълноценен съдружник в едно семейство или компания.