fbpx Обновената Dacia Duster 2021 - стъпка нагоре от най-доброто (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Обновената Dacia Duster 2021 - стъпка нагоре от най-доброто (тест драйв)

етикети

Още преди появата си през 2010 г., Dacia Duster имаше предизвестен успех. Предварителните описания и данните за този модел предвещаваха, че пластовете на SUV моделите ще бъдат разместени. Така и стана – с почти 2 милиона продадени автомобила, от 2019 г. насам Dacia Duster е европейският лидер по продажбите на частни клиенти в своята категория в SUV сегмента.

Спомням си първото поколение, което имаше немалко характеристики, които в никакъв случай не предизвикваха възторг – като сериозният шум в купето, окачването, което особено за пътниците от втория ред беше „разбиване на камъни в бъбреците“, „дървеното оборудване“ в купето, тежкият скоростен лост, както и други. Но пък имаше неоспорими предимства – отлична проходимост с истинско 4х4, добър разход и най-вече недостижима от другите SUV модели цена.

За изминалите години обаче еволюцията в Duster направи огромни крачки, за да мога днес да съм истински впечатлена от това, което предлага модела. Буквално нищо от горните негативи не е останало

През 2021 година Dacia Duster идва освежена, като предлага комфорт, съчетан с атрактивен дизайн (да, Duster вече наистина е красив и впечатлява), практичност и разбира се надежден 4X4 автомобил. Няма как да не я забележите на пътя в новия цвят оранжев „Аризона“.

Новият Duster приема стилистичният език на новата визуална идентичност на Dacia, представени за първи път при новите Sandero, Sandero Stepway и Logan. Новите фарове въвеждат Y-образни дневни светлини, от която са вдъхновени 3D релефите на новата хромирана решетка. Постоянно включените предна (тип ECOLED) и задна оптика въвеждат новия светлинен подпис на Dacia. Това е и първият модел на Dacia, оборудван вече с LED мигачи. Същият светлинен подпис с формата Y присъства и в задните светлини и се откроява изключително добре на пътя.

По-голямата промяна е настъпила в интериора. Тапицерията на седалките е изцяло нова. Тъканите и формата на новите подглавници осигуряват подобрена ергономичност и опора. Тъй като са по-тънки, те позволяват и по-добра видимост в купето за пътниците на двата реда седалки.

Сега вече има висока централна конзола с широк подлакътник, който се плъзга на 70 мм. На него удобно се подпираме и двамата отпред, без да си блъскаме лактите. Конзолата има затворено място за съхранение от 1,1 литра и два USB порта за зареждане на мобилно устройство за пътниците на задната седалка в зависимост от нивото на оборудване

Независимо от версията, стандартното оборудване включва бордови компютър, автоматично активиране на светлини и ограничител на скоростта с бутони с подсветка на волана.

В зависимост от версиите се предлагат автоматична климатична система с цифров дисплей, круиз контрол с управление с подсветка от волана, отопляеми предни седалки и карта „свободни ръце“.

Изцяло нов е 8-инчовият сензорен екран на таблото, на който се проектира, освен аудио оборудването Dacia Plug & Music (радио, MP3, USB и Bluetooth) и две нови интуитивни мултимедийни системи: Media Display и Media Nav. С кабел става свързването на смартфона и чрез Apple CarPlay® и Android Autо съдържанието му се прехвърля на екрана.

Докато пътуваме ми прави силно впечатление, че шумът в купето е още по-намален, а всъщност той е един от основните фактори за умора по време на пътуване, особено ако е повече от час. За това допринася намаленото въздушно съпротивление, постигнато чрез дизайна на новия заден спойлер, новите 16- и 17-инчови алуминиеви джанти, както и нови колесни лагери и гуми, LED осветление.

Проходимост без компромис

Както и в началото на статията казах, едно от категоричните достойнства на Dacia Duster е нейната проходимост, която може да ви закара до места, до които големите премиум машини в доста от случаите няма да достигнат, особено ако е паднал малко дъжд. С пътен просвет от 217 мм при задвижване на предните колела и 214 мм при задвижване на четирите колела, автомобилът дава абсолютна сигурност.

Пътуваме из черните пътища на Сакар планина, които буквално са детско забавление за този автомобил. През няколкото спускания и качвания машината минава като през солети. С голям преден и заден ъгъл на заход, няма как да „падне“ по корем или да забие предница.

При версията 4x4 е налична системата 4x4 Monitor, която дава множество информация на централния екран за ъгъла на наклона, компас, надморска височина. Дори и шофьорът да не е много добър при офроуд стил на каране, Duster сам ще го прекара през трудния терен.

Фабрично на безнин и LPG - ECO-G 100

Ние шофираме версия, която фабрично е с двугоривен двигател на бензин и LPG, носеща етикета ECO-G 100. Съчетава се само с предно предаване и ръчна скоростна кутия. Автомобилът има два резервоара, осигуряващи близо 100 литра общ полезен капацитет: 50 литра бензин и 50 литра LPG. Полезният капацитет на Duster LPG е увеличен с 16,2 литра в сравнение с предишното поколение, което допринася за допълнителен пробег от над 250 километра. Така с едно зареждане от двете горива могат да се изминат около 1200 км.

Преминаването от едно гориво на друго става автоматично и по никакъв начин не може да се забележи промяната. Следим буквално всеки от последните километри на газ и преминаването към бензин, за да открием някаква разлика в поведението на колата. Не успяваме. Разбираме, че вече сме минали на бензин (докато караме по магистралата с около 140 км) единствено само по индикацията на 3,5-инчовият TFT екран на бордовия компютър.

Новият превключвател за бензин-LPG, по-ергономичен и по-добре интегрира и може да се управлява ръчно по всяко време. Преминаването към бензин става автоматично, ако резервоарът за LPG е празен.

При около 600 изминати километри разходът, който ни отчете автомобилът, е 9,2 на бензин и 10,7 на газ.

Вече и автоматична скоростна кутия EDC

Другите двигатели, с които се предлага обновената Dacia Duster са Дизел - dCi 115, в 2 или 4 задвижващи колела, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия

Бензиновите версии са:

-           TCe 90 с 2 задвижващи колела, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия

-           TCe 130 с 2 задвижващи колела, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия

-           TCe 150 с 4 задвижващи колела, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия

За първи път Duster се предлага с 6-степенна автоматична скоростна кутия EDC, налична с двигателя TCe 150 при версия със задвижване на 2 колела.

Dacia Duster се предлага в три нива на оборудване като цената започва от 31 920 лв. за версията ECO-G 100, която е само с предно предаване и в най-скъпата си версия, 4х4, дизелов мотор достига 41 690 лв. Версията с автоматичната скоростна кутия и най-високото оборудване е 41 490 лв.