fbpx Peugeot SUV 3008 и 5008 – нов сезон, нов аутфит и еко тренд (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Peugeot SUV 3008 и 5008 – нов сезон, нов аутфит и еко тренд (тест драйв)

Толкова бързаме да видим синия цвят на морето през пролетния ден на февруари, че скоростта ни на магистралата не от допустимите. Признавам се, че сме с превишена скорост, но някак не я усещаме. Мекотата и комфорта, които усещам, когато шофирам Peugeot, винаги ме изпълват с подсъзнателно удоволствие. Мисля си дали не съм пристрастна, с това харесване на френското, но едва ли има някой, който би останал равнодушен на разходка по променадата в Ница, неподправения чар на Марсилия и Прованс, красотата на френските Алпи във Вал д’Изер, магията на Париж… При автомобилите може би емоцията не е еднозначна, защото си мисля, че Peugeot са коли за екстроверти. Признавам, че аз съм от тях.

Пътуваме с обновеното Peugeot 3008 към Созопол. С повече от 800 000 автомобили, произведени от лансирането му през 2016 г., средният от тримата братя SUV на лъва постига забележителен търговски успех. И факторите за това са много – като започнем от дрехите, минем през душата и сърцето, и стигнем до поведението. Лично аз съм от хората, на които новата стилистика на Peugeot изключително допада и емоцията (наистина емоцията), която пътуването с такъв автомобил предизвиква, винаги остава дълбоки спомени. Когато пристигаме поглеждам към разхода и виждам, че е 7,5 л/100 км при класическия дизелов мотор 130 к.с. Веднага правя заключението, че ако бяхме карали през цялото време в нормата (а на колегата десният му крак тежи повече от моя) резултатът щеше да е максимум 5,5 л.

На връщане пътувахме с Plug-in хибридната версия с 300 к.с. и автоматичната скоростна кутия e-EAT8, отново бързичко и постихнахме сходен разход. Важен момент е, че автомобилът беше чисто нов, на едни едва 1000 км, тоест съвсем неразработен. Освен това, теглото му е почти два тона заради батерията и електромоторът.

Когато пристигаме в Бургас сменяме автомобилите и се качваме на 5008, за да отидем до любимия Созопол, който в този сезон е потънал в тишина и безвремие.

Макар, че и двата модела нямат много кардинални промени, както е известно, майсторството е в детайла.

Най-сериозната промяна е в предната част. Следобедното слънце се оглежда във фините хромирани елементи на новата радиаторна решетка без рамка. Върхът на предния капак гордо демонстрира монограма на модела, както и на цялата гама Peugeot.

За да се подчертае спортното излъчване, в новата предна броня от първо ниво на оборудване са включени странични отвори за охлаждане в блестящ черен цвят и боядисани протектори на праговете.

Специална радиаторна решетка с пропорционален мотив за GT/GT Pack, демонстрира стилистичното надграждане на GT версиите.

Предните фарове също са преработени, за да бъдат по-агресивни. Те включват LED технология още от първо ниво и са удължени от извити дневни светлини с хромиран връх. Този светлинен подпис няма как да се сбърка от пръв поглед.

Отзад нови са Full LED стоповете с 3D ефект във формата на следи от лъвски нокти. И двата модела идва с по два нови екстериорни цвята, както и с нови дизайни за 18- и 19-цоловите джанти.

Нов i-Cockpit

Интериорът също абсолютно отличим. За някои може да се стори леко странен малкия „срязан“ волан - аз, лично, всеки път му се впечатлявам, но много бързо се свиква с него и установяваш, че управлението му е мега леко и приятно.

12,3-инчовият цифров панел на нивото на очите, с възможност за цялостна конфигурация и персонализация, разполага с технология Normally Black за висококачествено изобразяване с по-добра четимост и контраст.

В центъра е разположен новият централен сензорен екран е с размер 10 инча. Той е с висока разделителна способност и е придружен от седем елегантни клавиша за превключване - „toggle switches“- които позволяват директен и постоянен достъп до основните функции за комфорт: радио, климатик, свързана 3D навигация с гласово управление, настройки на автомобила, телефон, мобилни приложения и аварийни светлини.

При Plug-in хибридните версии на 3008 имат специален бутон, който позволява достъп до менюто за електрически функции.

Peugeot 5008 предлага три отделни седалки, еднакви, сгъваеми и регулируеми по дължина и наклон на втория ред, и две отделни, сгъваеми и с възможност за отстраняване седалки на трети ред.

Peugeot 3008 Hybrid4 – цялата работа седмица само на ток

Както е известно изминалата година беше нарочена, че ще е година на електричеството при автомобилите. Всички марки се включиха в надпреварата и извадиха 100% електрически модели, както сериозно попълнение направиха в Plug-in хибридите. Дали пазарът е готов за тази електрификация е друг въпрос, но е факт, че все повече клиенти осъзнават предимствата именно на тези преходни варианти към пълното електричество. Според много изследвания в Европа, а и ако си направите лична сметка, тя със сигурност ще излезе такава, 80% от ежедневните пътувания са под 50 км.

3008 дава пробег по каталог от 59 км само на ток (реално ще стигне най-много за 50 км). За София това са много дневни километри, освен ако работата ви не е куриерска (тогава обаче това не е вашият автомобил). За пълното зареждане на батерията в гаража са нужни 7 часа, а с wallbox зарядно (7,4 кВт) – 1,45 ч. Така погледната, сметката е изключително изгодна. На практика цялата работна седмица може да се движите само на ток. През почивните дни хващайте пътя, без да мислите дали ще ви стигне токът. На разположение е двигател с вътрешно горене 1.6 PureTech200 к.с.

Колкото повече, толкова повече

Това, което е лошото при новите автомобили е, че стават все по-скъпи. Тестовият модел 3008 Hybrid4, който е в най-високата версия Allure е 91 хил. лв., което си е сериозна цена. Факт е, че всички автомобили идват с все по-високо базово оборудване и все повече технологии, които няма как да са евтини. Най-евтината версия (без да е хибрид) започва от почти 50 хил. лв.

При Peugeot 5008 бензиновите мотори са 1.2 PURETECH 130 BVM6/EAT8 и 1.6 PURETECH 180 EAT8, а дизеловите 1.5 BLUEHDi130 BVM6/EAT8 и 2.0BLUEHDi180 EAT8.

снимки: Ина Георгиева, Ивелин Солаков