fbpx Да пътуваш до морето за по-малко от 30 лева | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да пътуваш до морето за по-малко от 30 лева

Да пътуваш до морето за по-малко от 30 лева

Първият ван с турбодвигател на природен газ

“Колеги, да не сме объркали колата?” Това се запитахме тримата колеги, когато вече бяхме изминали около 50 км от София по посока към морето. Теста беше на Zafira 1.6 CNG Turbo или казано иначе движеща се на метан. Всички бяхме карали и други модели от други марки, които се движат с природен газ и всички споделяхме не дотам очаровано впечатление. Та затова се зачудихме да не са ни дали “обикновен” автомобил. И тримата обаче не бяхме тествали до сега турбо мотор задвиждан с метан.

Ако шофьорът не знае с какъв мотор е автомобила, никога няма да разпознае, че той се задвижва именно с природен газ. Никакъв компромис няма по отношение на мощност и пътно поведение, сравнено с Zafira, която сме карали с бензин или дизел.

Zafira 1.6 CNG Turbo има мощност от 150 к.с. и постига максимална скорост 200 км/ч. Максималният въртящ момент от 210 Нм още при 2 300 об/мин осигурява достатъчно мощ във всички ситуации на пътя. Разходът обаче е едва 5.3 килограма природен газ на 100 километра. (Метанът се продава на килограм). Малко сравнителни цифри ще дадат повече яснота. При днешните цени на горивата (цените са от началото на м.юли), ето какво показва статистиката за разхода при същия модел с различни горива:
17,80 лв. за 100 км – бензин
17,70 лв. за 100 км – дизел
10,10 лв. за 100 км – LPG
7, 10 лв. за 100 км - CNG

Мисля, че подобно сравнение красноречиво говори за себе си.


С този модел Opel за пореден път предлага на своите клиенти възможност за екологично съобразен транспорт без необходимост от компромиси с динамичните характеристики. Не се наблюдават и недостатъци по отношение на цената и експлоатационните разходи на седемместния модел. Zafira 1.6 CNG Turbo е само с 1300 лева по-скъпа от версията с турбодизелов 1.7-литров двигател с максимална мощност 125 к.с., чийто комбиниран разход на дизелово гориво е 5.6 л. на 100 км. Също така сгъстеният природен газ (CNG) е екологично чисто гориво с изключително привлекателна цена – изчислен на базата на цените на природния газ в България, пробегът от 100 километра струва само 7,10 лв. При изминатото разстояние от около 400 км до Созопол, разходът на гориво излезе под 30 лв.

Като цяло експлоатацията на автомобил с CNG е по-ниска в сравнение с тази при други горива и в дългосрочна перспектива, тъй като много европейски правителства поощряват покупката на автомобили на CNG чрез данъчни облекчения. За България това обаче все още не важи, защото държавата ни се чуди как още да събере кеш пари, та едва ли ще седна да мисли, как да се освободи от някой и друг лев.

През 2001 г. Opel лансира първата Zafira на метан, която се задвижва с новаторска технология monovalentplus, при която двигателят е оптимизиран за работа с природен газ, но може да използва и бензин. Днес, 1,6-литровият турбодвигател на Zafira CNG Turbo е създаден за работа с природен газ, биометан и всяка възможна смес между тези две горива. Агрегатът използва специални бутала, клапани и легла на клапаните, както и отделни системи за впръскване на природния газ и бензина. При пътуването ни до морето без никакви проблеми стигнахме до Ст. Загора, където точно преди входа на града, в ляво има метан станция (по днешна статистика в България вече има 82 метан станции). При изцяло газов режим на работа Zafira CNG Turbo може да измине с един резервоар пробег до 370 километра (за момента няма друг модел с възможност за такъв дълъг преход). Като резерва е осигурен 14-литров бензинов резервоар с който може да изминете около 150 километра, така че няма шанс да останете на пътя, защото не е имало къде да заредите с метан.

Благодарение на максимално практично разположените четирите газови резервоара под пода на автомобила в областта на задния мост, купето на Zafira е запазило обема си. Всички предимства, с които разполага модела са налични, както и уникалната система Flex7, при която 7-те седалки могат да се конфигурират спрямо нуждите.

Накрая остава цената. Управляваният модел е само с 1300 лева по-скъп от версията с турбодизелов 1,7-литров двигател с максимална мощност 125 к.с., чийто комбиниран разход на дизелово гориво е 5.6 л. на 100 км. Така цената излиза 45 375 лв с ДДС (ползва данъчен кредит).