fbpx Hyundai Staria – автомобилът, в който е по-луксозно да се возите (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Hyundai Staria – автомобилът, в който е по-луксозно да се возите (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Hyundai Staria – автомобилът, в който е по-луксозно да се возите (тест драйв)

Staria! Да, на български съвсем друго означава и съвсем други асоциации изникват с тази дума, но този автомобил пренаписва концепцията за пътуване. Изглеждайки изключително футуристично, това не е ван за превозване на хора, а автомобил, който предлага изключителния комфорт на мултифункционално вътрешно пространство, допълнен от системи за безопасност и свързаност от последно технологично ниво. Този луксозно обзаведен 7-местен автомобил дава съвсем ново ниво на комфорт, което досега в подобни автомобили не е съществувало.

Животът ни стана толкова на скорост, а бизнесът понякога ни налага да превземаме разстояния от единия до другия край на България и ако сте от този тип динамични хора, това возило ще ви заведе в следващото време. Винаги помня думите на баща ми, че „добрият инструмент, е 60% от успешно свършената работа“. В случая Staria ще ви отвори нови врати.

И след като прекарах няколко дни с него, съм голяма дилема и все повече си мисля, че луксът в този автомобил е в много по-голяма степен за пътника, въпреки, че шофьорът се чувства като пилот на самолетна машина.

 

Безспорно изцяло новият модел впечатлява с коренно различния си дизайн – изчистен и в същото време правещ космически препратки с някои футуристични елементи. Уникалните дневни светлини минават през целия преден капак, а широката вертикална радиаторна решетка с мрежеста шарка дава масивно присъствие. Дизайн на комбинираните LED светлини с параметрични пиксели досега не е виждан подобен

Задните LED светлини кореспондират дизайнерски с предните и създават изключителна следа.

Както казах, върховното премиум усещане е в огромния салон, където 5-ма пътници – на втори и трети ред се разполагат повече от разточително. Влизането е супер комфортно, като страничната врата се плъзга и отваря автоматично като се доближите до нея и смарт ключа е във вас. Удобно стъпало ви вкарва в купето.

На втория ред са позиционирани две премиум релакс кресла, които се накланят и плъзгат напред-назад за максимален комфорт. С бутони отстрани може да се регулиране облегалката и възглавницата на седалката, както и нивото на подложката за краката. Понеже съм пътувала с автомобил три пъти от София до Париж и обратно, категорично мога да кажа, че в тези седалки 3500-те км в посока няма да се усетят, защото седалката може да се настрои почти на хоризонтално положение (като новите седалки в бизнес класата на самолетите на AirFrance). Отделно индивидуалните подлакътници дават допълнителен комфорт на тялото при пътуване.

Още по-интересното е, че когато тези седалки са максимално свалени, има място за третия ред пътници. Техните седалки много лесно може да се плъзгат по релсите на пода, така че да има необходимото пространство.

Отделно третият ред седалки на STARIA се сгъват напълно изключително лесно дори и за жена, като създават равна повърхност, така че може да се товарят по-обемни товари или повече багаж.

Ако пътниците ви отзад са децата ви, те ще са най-щастливи, защото обемът, който имат за забавления, го няма в никой друг автомобил. И за да сте сигурни какво правите, може да им хвърляте око през широкоъгълната камера, която показва на централния дисплей какво правят те отзад. Ако си мислите, че трябва да крещите, за да се чувате, не е така. Впечатляващо е, че акустиката в този много голям автомобил е проектирана перфектно, така че шофьорът без проблем може да чува и пътниците от третия ред, благодарение на вградените микрофони и високоговорители, които помагат звука.

Аудиосистемата BOSE предлага перфектен звук за всички в купето, като включва динамична компенсация на скоростта, която калибрира автоматично силата на звука, съобразно скоростта на движение на автомобила. Лукс изживяване отвсякъде. И тъй като обикновено съм зад волана, този път усетих също какво е да си премиум пътник и докато се возих в едно от креслата, които имат и функции за подгряване и охлаждане, се насладих като обикновен читател на ваканционното ни списание „твоята ВАКАНЦИЯ“.

Но си дадох сметка, че в активния сезон тези кресла може да са и по-удобни на тези в офиса ви и докато пътувате може отметнете много работа в комфортна обстановка.

Да шофираш STARIA обаче също е много комфортно, защото автомобилът е снабден с всякакви системи, които подпомагат водача като автономна аварийна спирачка, адаптивен круиз контрол, следене на мъртвата точка, система за активно поддържане на пътната лента, система за следене на трафика зад автомобила с функция за превенция на сблъсък (особено полезна). Самото управление е като на съвсем обикновено габаритен автомобил. Все пак трябва да имате предвид размерите – дължина 5 235 мм, а височината е почти 2 м. Паркирането и маневрирането обаче са улеснени от 360-градусовата картина около автомобила, която се проектира на големия 10.25-инчов централен, сензорен дисплей.

Централната конзола е изключително изчистена, като скоростния лост е заменен от три бутона. Пред шофьора има елегантно голямо дигитално табло - 10,25”, което дава цялата информация за пътуването, скоростта, обороти и т.н. и променя графиката си според избрания режим на шофиране - NORMAL, ECO или SPORT. Шофьорската седалка също е изключително удобна и се регулира в различни посоки.

STARIA е оборудван с 2,2 дизелов мотор, 177 к.с., 8-степенна автоматична скоростна кутия. Останах повече от приятно изненадата от средния разход, който гравитираше около 9 л./100 км., което за толкова голяма машина (2,4 тона), е повече от впечатляващо.

За бизнес или за свободното време със семейството, STARIA предлага специфичен комфорт, който малко други модели имат заложен. И съм сигурна, че в близко бъдеще именно подобни автомобили ще бъдат все по-търсени и все по-залагани от производителите, заради изключителната им мултифункционалсност.