Време за пролет!

етикети: 

Всяка пролет имаме усещането, че никога не е било толкова зелено и никога небете не е обличало най-адзурената си дреха като сега...И направо ти идва да полетиш - там където ще докоснеш всичко естествено и просто. Достатъчно е само да махнеш покрива.

Представете си само съчетанието - MINI, кабрио и едно „S” накрая. На елегантен жаргон - „турбо” отвсякъде. Изключително усещане, което те кара да се чувсваш от онази порода „специални”, които всеки поглежда със скрита усмивка и може би с малко възхищение – какво ли е направила тази, та има такова возило?!?

Няма как да не изпаднеш във възхищение, когато разбереш с колко интелектуална и техническа мисъл е „наблъскана” тази малка количка, която на всичкото отгоре те кара да се чувстваш изключително близо да приодата.
Ниската и позиция позволява да късаш цветята отстрани по пътя, а за да стигнеш звездите е достатъчно да се протегнеш – и небето е твое. Но до тук с поезията – зад цялата тази емоционална суета се крие много техника.

Мекият покрив на кабриото се сгъва и разгъва само за 15 сек. - напълно достатъчно докато чакате на сфетофар. А тази операция може да стане и в движение до 30 км/ч. и да съберете очите на колегите шофьори. Всъщност, докато плавно се радвах на привечерната похлада имаше доста изкривени вратове. Покривът може да се свали и частично, като кабриото се превръща в купе с голям 40-сантиметров люк.

Люпитна новост е функцията на бордовия компютър – Openometer, специален кръгъл уред отляво до централния компютър над волана, който показва колко време автомобилът се е движил със свален покрив.
Статичната предпазна рамка, зад задните седалки вече е автоматична и може да реагира за хилядни от секундата, при евентуално преобръщане на автомобила (все пак до там да не се стига с такова бежу!). Нейната форма е проектирана така, че заедно със голямото задно стъкло шофьорът има добре видимост назад.

И въпреки, че автомобилът се води за четирима пътници и отзад има две стандартни седалки, всъщност място за краката им почти не остава – евентуално зад шофьорът, който ако е някое миньонче дръпне седалката си доста напред. Другият проблем при кабриолетите е багажното пространство. В случая е колкото за два малки сака – 170 л., но има една допълнителен бонус – ако свалите падащите облегалки на задните седалки, багажникът (с вдигнат покрив) ще достигне до зашеметяващите 660 л! Само че, като сте с MINI кабрио, кой е тръгнал да пренася голям товар?!

Известно е, че високата скорост при отворените коли е по-скоро неприятна, отколкото да достави удоволствие. Тук може да се спасите от вятъра с предпазна решетка, която се монтира допълнително отзад. Щом вдигнете прозорците сте като в капсула и в същото време не сте затворили допира с природата. Ако навън температуата спадне доста, може да включите климатик, да подгреете седалките и... да продължите да се радвате на отворения гюрук.

И тъй като MINI са известни с мощта си, когато стъпите на магистралата е време да натиснете педала на газта – спортната версия “S” дава на мъника 1,6-литров, турбо мотор и 172 к.с., съчетани със 6-степенна скоростна кутия. Стабилното поведение не е нещо ново, с което изненадва автомобилът – то просто се приема като даденост за марката.

Кабриото е оборудвано и със Start/Stop система, която реализира значителна икономия на гориво и намалява нивото на отработените газове. Когато спрете на сфетофар, например, и сте изключили скоростната кутия, двигателят изгасва. Щом решите да потеглите и натиснете съединителя, мотора автоматично, без никакво замисляне стартира. Ако толкова ви притеснява това гасене и запалване, може и да изключите системата, само с натискане на един бутон. Но тогава ще изключите и горните две предимства. Просто е въпрос на навик.

И така - филмът вече започна, а актьорите може би сте вие?