fbpx Новите Dacia Sandero, Sandero Stepway и Logan - промяната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новите Dacia Sandero, Sandero Stepway и Logan - промяната

Преди 15 години Дачия отвори нова страница в историята, минавайки под крилото на Алианса Рено-Нисан. И направи тотален фурор пренаписвайки понятието за бюджетен автомобил. В годините надграждането продължи видимо, а днес, в ситуацията, когато ценностите се преосмислят и все повече клиенти се връщат към по-прагматичен подход при покупката на автомобили, Dacia отново излиза напред с изцяло обновяване на едни от най-продаваните си модели – Sandero и Logan. В специален тест с автомобили пристигнали от Франция имахме възможност да покараме Sandero и Sandero Stepway. Малко по-нататък ще е наличен и за тест Logan, който ще представим допълнително.

Емблематичен и много популярен модел, Dacia Sandero е най-продаваният автомобил в Европа на пазара на частни клиенти от 2017 г. и най-продаваният Dacia модел с почти 2,1 милиона продадени автомобила, което представлява 32% от продажбите на автомобилния производител от 2004 г. насам. Приключенската версия както я наричат Dacia Sandero Stepway, представлява 65% от всички продажби на Sandero, с повече от 1,3 милиона продадени автомобила.

Dacia Sandero, Sandero Stepway и Logan са запазили същите външни размери, но са с много по-модерно излъчване, видно още от пръв поглед, повече пространство. Базирани на нова платформа, те съдържат повече функции, повишена активна и пасивна безопасност, нови двигатели, включително ECO-G, нова автоматична трансмисия и изцяло нова 6-степенна механична трансмисия.

Външна промяна

Реално цялата предна част е променена, като е запазено единствено логото, а излъчването е станало още повече в стил кросоувър. Много красиво стои оребрения и по-издут преден капак, хромираното лого Stepway под предната решетка и извитите калници над фаровете за мъгла. Предната и задната броня включват метална защитна кора в цвета на каросерията, предназначена да предпазва оригиналния цвят от ежедневните драскотини.

Предните и задните светлини разкриват изцяло нови Y-образен LED светлинен подпис на Dacia, който особено на пътя придава силна идентичност. Хоризонтална линия свързва двете светлини, както отпред, така и отзад, и се простира в съответните им LED линии-.

LED фаровете, които са стандарт при всички нива на оборудване, увеличават видимостта през нощта - с 37% по-дълъг и с 9% по-широк лъч. Предната и задната броня имат метална защитна кора в цвета на каросерията, която предпазва оригиналния цвят от драскотините.

Издутите арки на колелата разкриват 15- или 16-инчови, изравнени с каросерията колела. От второто ниво на оборудване специални джанти Flexwheels с много красив дизайн дават усещане за „истински“ алуминиеви джанти. Ексклузивните за версията Stepway 16-инчови джанти с ефект „диамант“ също са налични като опция за по-изявен външен вид на кросоувър.

А по-високия пътен просвет от 133 мм дава възможност и за по-добра проходимост по черни пътища, но все пак да не забравяме, че няма 4х4.

Най-сетне ужасният бутон за отваряне на багажната врата, заради който съм дала жертва няколко нокътя на ръцете, го няма – сега той е скрит и се отваря много лесно.

Интересно допълнение са покривните рейки, които може и да се регулират. С помощта на ключ се демонтира много лесно стават удобна стойка на покрива с товароносимост от 80 килограма.

Ново купе

Истинска промяна има и в интериора, като при Stepway той не може да се сбърка заради характерните оранжеви елементи и декорации. Тапицерията е много по-качествена. Дизайнът и формата на новите предни седалки осигуряват допълнителен комфорт и опора, включително регулируеми по височина подглавници. Шофьорската седалка се регулира по височината, както и воланът. Предлага се избор между индивидуален или централен подлакътник.

Ново е арматурното табло, а пред шофьора има изцяло нов клъстер.

И трите модела предлагат избор между три различни мултимедийни системи: Media Control, Media Display и Media NAV.

Модерни технологии

С Media Control смартфонът могат да се постави на интелигентна, с възможност за отстраняване поставка за смартфон пред водача, за да се превърнат в дистанционна мултимедийна система чрез новото безплатно приложение Dacia Media Control и Bluetooth или USB връзка. Системата осигурява лесен достъп до радио, музика, телефонни разговори, съобщения, приложения за сателитна навигация и много други функции като гласово разпознаване SIRI и Android. Бутоните са леснодостъпни на волана (за радиото) или зад него (за сателитната навигация), за да се осигури по-безопасно шофиране.

С Media Display конзолата разполага с голям 8-инчов сензорен екран, разположен отгоре. Лесният за използване интерфейс е съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay.

С Media NAV мултимедийната система вече разполага и с вградена навигация и безжична свързаност за Apple CarPlay и Android Auto. Аудиосистемата съдържа не по-малко от шест високоговорителя.

Нови двигатели

И трите модела дебютират с изцяло нов двигател на бензин и пропан-бутан Eco-G за по-добра ефективност и намален разход на гориво. Новите модели се предлагат и с последно поколение на бензиновите турбомотори. За първи път новите Sandero, Sandero Stepway и Logan се предлагат с изцяло нова 6-степенна механична скоростна кутия и ново поколение на CVT безстепенна автоматична трансмисия.

Налични са SCе 65 (не се предлага за Stepway) - 1-литров 3-цилиндров двигател с 5-степенна механична трансмисия. TCе 90 - 1-литров 3-цилиндров двигател с турбокомпресор, съчетан с 6-степенна механична трансмисия или с автоматична трансмисия CVT.

Новият TCе 100 ECO-G - е 1-литров 3-цилиндров двигател, работещ с два вида гориво бензин и LPG, съчетан с 6-степенна механична трансмисия.