fbpx С каяк и Duster в Лапландия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

С каяк и Duster в Лапландия

Това лято екип от шест екстремни каякари си поставя сериозно предизвикателство: пътешествие в зашеметяващата дива природа на Лапландия за рисковано спускане по неизследвани досега реки. Експедиция като никоя друга - 11 дни северно от Полярния кръг, откъснати от цивилизацията. Издръжливата група каякери превозва цялото си оборудване на север към водната пустош на борда на надежден Duster. Създаден за приключения, емблематичният SUV на Dacia се оказва идеалния автомобил за спортната банда, преминавайки 8000-километрова шир. Целта е да достигнат бурните води на региона Норт Кейп за наситена с адреналин експедиция след повече от година, прекарана в изолация.

С каяци на покрива и бивак оборудване, съхранявано в багажника на Dacia Duster, спортният екип пътува по черни и офроуд пътища, за да стигне до неизследваните реки на европейските северни земи.

Националният парк Паджаланта в Лапландия би могла да изкуши тази група екстремни каякари! Разположен в северна Швеция, близо до норвежката граница, районът често се нарича „най-голямата недокосната от човека област в Европа“ заради своите близо 200 000 хектара пустош. Благодарение на богатата си мрежа от водни маршрути резерватът предоставя на спортисти идеална възможност за необичайно приключение и да разширят хоризонта си.

Алфа мъжът

Човекът в основата на експедицията е Жулиен Тюран, шеговито наричан от съекипниците си „Алфа мъжът“. Забележителен каякар, той прекарва последните 10 години в планове за прекосяване на северните региони. Работил дълги години в Швеция като инструктор по каяк, той не само говори езика, но е и добре запознат с пустите региони на страната. С помощта на карти и сателитни изображения той създава „мечтаната ваканция“, за която охотно говори с атлетите, които среща при пътуванията си по състезателните трасета. „Честно казано не беше трудно да бъдат убедени, имахме дори хора, които се записаха по собствено желание!“, шегува се той.

Жулиен Тюран съставя екип с петима други опитни каякари.

Групата от спортни фенове и приятели, всички търсачи на силни усещания, се събира в Гренобъл. За своето пътешествие към екстремното те избират да потеглят на борда на надежден Duster. Солиден, модулен и създаден за приключения, SUV моделът отговаря на всички изисквания за тяхната експедиция.

Щедрият обем на багажника (вариращ между 471 и 1574 литра) означава, че има достатъчно място за цялото оборудване, от което биха имали нужда по време на експедицията. С натоварен багажник и каяци, здраво закрепени към покривните рейки с няколко бързи движения, шестимата атлети потеглят на път с усмивка при мисълта за бурните реки, водопади и бързеи, които предстоят.

Те прекосяват Швейцария и Германия, преди да вземат ферибота до Швеция. Така започва първият етап от експедицията, прострял се на над 2900 км, преди да пристигнат в Стокхолм, столицата на Швеция. След това се отправят към Сулителма, Норвегия. По пътя се натъкват на първия си елен и се любуват на пейзажите, през които преминават със своя Duster. „Пътищата на Великия север са толкова различни; лудо е! Има толкова много пространство, но въпреки това никога не се отегчаваш от него; осъзнаваш по-добре природата наоколо.“

Пътуването на север е разнообразeно с нощи под звездите, спирки за риболов по бреговете на реките и тестово ползване на оборудването. „Първите реки бяха изумителни, но колкото повече навлизаш в пустошта, толкова по-грандиозно става. Експедицията наистина си дойде на мястото.“

Това е нещо повече от просто шофиране до там; това е нагласа, която те владее. Екипът от атлети се подготвя да се изправи пред най-големите препятствия на враждебния север. Студът, влагата и вездесъщите комари през лятото ще тестват тяхната устойчивост. Но най-вече бързеите и водопадите от категория IV и V, най-високата в света на екстремния каяк.

Мечтите стават реалност

Натоварени с по 20 килограма оборудване и каяк на гърба, коравите членове на екипа предизвикват лапландската пустош, водени от жаждата си за свобода и готови да тестват собствените си граници. От Сулителма се отправят към Ритсем, Швеция, изминавайки над 210 км с каяк или пеша.

Първите три дена са облени в слънце. То огрява зашеметяващите пейзажи, които се простират пред атлетите. След това идва безкраен дъжд. Температурите се задържат под 5°C със снеговалеж от време на време през цялата експедиция. В „бурното“ езеро Вастеняуре каяците се привеждат в движение, за да изминат няколко десетки километра при 1,5-метрови вълни и постоянен насрещен вятър. 

Въпреки несгодите, екипът е на седмото небе

„Гребахме по всеки вид река, която един каякар би могъл да се надява да преодолее.“ Многобройните бързеи им дават порива, който търсят. Особено последната отсечка преди пристигането на езерото Ритсем. „Фантастични“ бързеи, летящи с около 300 м3 в секунда в разстояние на над 100 метра!

По думите на Ерик Дегил функционалността, предлагана от Duster означава, че той „удържа на обещанието си“. Освен забавните моменти на борда, той е идеалният „скаутски“ автомобил, който се проявява в пълна степен, когато извършва курсове между местата на спускане и прибиране на каяците.. Без значение колко прашен, скалист или стръмен e пътят напред, той е винаги готов за предизвикателството!

„Duster беше идеалният автомобил за такъв тип експедиция. Изминахме близо 8000 км и той се справяше с лекота по магистралите на Франция, Швейцария и Германия, също както се движеше по пътищата в Швеция и Норвегия и черните офроуд трасета, достъпни само през лятото. “