fbpx Изминахме 60 символични километра за 60та годишнина на MINI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изминахме 60 символични километра за 60та годишнина на MINI

Изминахме 60 символични километра за 60та годишнина на MINI

Преди 60 години на 26 август 1959 г. British Motor Corporation (BMC) разкрива резултата от своята разработка на революционен нов малък автомобил. Щедро вътрешно пространство при възможно най-компактни външни размери, място за четирима пътници, безупречно пътно поведение, нисък разход на гориво и изгодна цена – това са изискванията, които ръководството на концерна поставят пред Алек Исигонис, създателят на Mini.

Така започва една забележителна история, която завладява света и превръща MINI в легенда, начин на живот и светоусещане. Неслучайно производството на  classic Mini и MINI надхвърли 10 млн. автомобила, през юли 2019.

 

Днес гамата на марката включва MINI с 3 врати и 5 врати, MINI Cabrio, MINI Clubman и MINI Countryman в компактния премиум сегмент, а много скоро и изцяло електрическото MINI Cooper SE. А в първите дни на октомври направихме 60 километрова символична обиколка на София в чест на рождения ден на мъника.

Пазарното лансиране на classic Mini включва два модела Morris Mini-Minor и Austin Seven, различаващи се единствено по радиаторната си решетка, тасовете на джантите и цветовете на каросерията, са задвижвани от четирицилиндров двигател с обем 848 куб. см, монтиран отпред напречно и осигуряващ максимална мощност от 34 к.с.
Динамичните показатели на двата автомобила са идентични, както и обемът на багажника им от 195 литра. Всички хвалят щедрото пространство в купето, икономичните, но мощни двигатели, отличното пътно поведение и комфортното окачване на новия малък автомобил.

 

Още през 1960 г. BMC добавя Mini Van към classic Mini. След това на базата на лекотоварния автомобил със затворена каросерия на пазара идва и остъклен вариант комби, който също като Van разполага с две отделни задни врати. Подобно на хечбеците, този вариант на каросерията също се предлага на пазара във варианти Morris Mini-Traveller и Austin Seven Countryman с абсолютно еднакви технически характеристики. А през 1961 г. потенциалът на classic Mini се разкрива напълно – тогава е лансиран най-малкият от всички товарачи – Mini Pick-Up. Само половин година по-късно следват две други Mini-та, този път с по-благороден характер – а именно Wolseley Hornet и Riley Elf. Така още две марки на BMC успяват да се възползват от концепцията на classic Mini, като двата модела гордо носят собствения си отличителен външен вид благодарение на величествените си радиаторни решетки, удължения багажник и „перките“ отзад.

Един много специален вариант, който допринася повече от всеки друг за легендата classic Mini, се появява през втората половина на годината в лицето на Mini Cooper. Конструкторът на спортни автомобили Джон Купър, който вече е близък приятел на Алек Исигонис, разпознава спортния потенциал на този нов малък автомобил още при създаването на първите прототипи. С одобрението на ръководството на концерна Купър създава малка серия от 1000 бройки Mini Cooper, чийто модифициран задвижващ агрегат с увеличен до 1,0 л работен обем генерира максимална мощност 55 к.с.

Реакциите към този автомобил, който дебютира на пазара през септември 1961 г., са еуфорични, като хората искат още повече мощност! Така Исигонис и Купър увеличават работния обем на двигателя до 1071 куб.см., вдигайки мощността до 70 к.с. Това допринася за изключителното представяне на Mini Cooper S не само на пътя, но и в моторните спортове – победата на финландския пилот Рауно Аалтонен в рали „Монте Карло“ през 1963 г. се оказва само отправна точка за безброй успехи в автомобилния спорт. Акцентът, разбира се, са трите победи на рали „Монте Карло“ през 1964, 1965 и 1967.

Универсален характер във върхова форма: от Mini Moke до Mini Clubman

 

През август 1964 г. BMC представя още една версия на classic Mini, първоначално замислена за военните – Mini Moke, четириместен, отворен отвсякъде автомобил, който остава в ценовата листа за период от четири години. Каросерията на този уникален автомобил на практика е съставена от „леген“ с широки прагове във формата на сандък, към които са добавени капак на двигателя и предно стъкло. При валеж пътниците предпазва единствено сгъваем гюрук. Mini Moke използва задвижването на Mini и се превръща в истински успех преди всичко в най-слънчевите части на САЩ и Австралия. През 1967 г. идва момент за цялостно обновяване на classic Mini, автомобилът получава по-мощен двигател с 38 к.с., извлечени от по-голям работен обем – 998 куб.см.

 

Две години по-късно Mini Clubman се присъединява към гамата като една идея по-голям модел с малко по-различна предница в сравнение с classic Mini. Всъщност този „роднина“ е с около 11 см по-дълъг от оригинала, наречената Estate комби версия, заместваща Morris Mini-Traveller и Austin Seven Countryman, е с дължина точно 3,4 метра. Широчината, височината и междуосието остават без промяна. В същото време Mini Cooper е изваден от гамата и заменен с топмодела в семейството Clubman, Mini 1275 GT с 1,3-литров мотор, развиващ 59 к.с. Редица други детайли също се променят през 1969 г.: предните плъзгащи се прозорци, които classic Mini притежава от самото начало на производството си, при всички модели са заменени от свалящи се вертикално странични прозорци, външните панти на вратите са заменени с вътрешни, а на предния капак вече гордо се откроява емблемата на Mini.

Неостаряващото classic Mini и завръщането на Mini Cooper

От средата на 70-те години на пазара се появяват многобройни специални версии на classic Mini с всякакви видове акценти - от спортни до модерни, от отличително-благородни до свежарски по младежки. В периода между 1980 и 1983 г. моделната гама е ревизирана, като Clubman, Estate и Van са спрени oт производство. Следователно „единственият“ останал автомобил е classic Mini с 1-литров двигател, който сега осигурява 40 к.с. А клиентите, които просто обичат колата, остават верни на този малък чаровник години напред – 5-милионното classic Mini слиза от конвейера в завода в Лонгбридж  през 1986 година.
През 1990 г. феновете по целия свят с голяма радост празнуват поредното завръщане на Mini Cooper в моделната гама. Сега под капака работи 1,3-литров двигател. 1-литровият агрегат в Mini е спрян през 1992 г. заради по-строгите изисквания по отношение на вредните емисии. Така от този момент нататък всички модели биват оборудвани с 1275-кубиковия агрегат.

През 1991 г. за последен път се появява нов вариант на classic Mini. И това е единственото Mini не с английски, а с германски произход: подобно на някои тунери преди него, дилър на Mini в германския регион Баден отрязва покрива на classic Mini, превръщайки автомобила в изключително атрактивен кабриолет. И за разлика от по-ранните опити, този път резултатът е толкова добър, че междувременно Rover Group, която сега отговаря за classic Mini, решава да закупи техническата документация и производственото оборудване. В периода между 1993 и 1996 година от серийния модел са продадени приблизително 1000 бройки.
Производството на classic Mini e прекратeно завинаги през 2000 г. С течение на времето повече от 5,3 милиона бройки от най-успешния компактен автомобил в света са напуснали заводите в множество различни версии, сред които около 600 000 автомобила, направени в завода в Оксфорд между 1959 и 1968 г. Но дори след 41 години краят далеч не е настъпил. Защото след пауза от едва една година, през 2001, започва нова глава в историята на британската марка.

 

Новото начало през 2001 г.

След преминаването от Rover Group към BMW в началото на 1994 г. пред марката Mini се отварят нови перспективи. Първата стъпка е представянето на концептуална версия на MINI Cooper на автомобилното изложение във Франкфурт през 1997 г., предлагаща поглед към ново поколение на този уникален малък автомобил от Великобритания. Като модерна интерпретация на традиционната концепция на автомобила, тя за първи път съчетава класическите черти на своя предшественик с изискванията към модерен автомобил на прага на 21-ви век.

Серийната версия на MINI Cooper е представена за първи път през ноември 2000 г. на автомобилното изложение в Берлин. Само година по-късно ориентираната към бъдещето интерпретация на оригинала е при дилърите като MINI Cooper с 85 кВт/115 к.с. и MINI One с 66 кВт/90 к.с. Със задвижване на предните колела, напречно разположени 4-цилиндрови задвижващи агрегати, къси надвеси на каросерията и достатъчно място за четирима, основните характеристики на classic Mini са прехвърлени на новите модели. И докато външните размери на автомобила вече са пораснали, отговаряйки на съвременните изисквания по отношение на вътрешното пространство, дизайнът на новия модел ясно запазва пропорциите, толкова характерни за марката, както и типичните дизайнерски елементи в предницата, задницата и отстрани, като по този начин се изгражда ясно разпознаваема връзка между MINI и неговия класически предшественик. В същото време произвежданото в Оксфорд MINI се откроява като първия премиум автомобил в компактния сегмент – статус, уникален за автомобил от този клас, отразяващ високото ниво на безопасност, както и безкомпромисния стандарт на качество съгласно стандартите на BMW Group. Новото MINI също така поставя нови мащаби с изненадващо пъргавата си управляемост. Новият модел върви по стъпките на classic Mini, но сега с чувствително повече темперамент благодарение на най-модерните технологии за задвижването и окачването.

 

Успешен по цял свят – от 2004 г. и като MINI Cabrio

За изключително кратко време новата интерпретация на този класически малък автомобил се превръща в световен успех, който продължава и до ден-днешен. Oще по-голяма живителна сила в гамата осигурява въвеждането на нови варианти двигатели. MINI Cooper S дебютира на пазара като ексклузивна машина за радост от шофирането през юни 2002 г. със своя двигател с механичен компресор и 120 кВт/163 к.с. Година по-късно MINI One D маркира нови стандарти по отношение на икономия и ефективност като първия дизелов модел в историята на марката.

Желанието за шофиране на MINI под открито небе също се сбъдва много по-бързо, отколкото при класическия модел – MINI Cabrio дебютира през пролетта на 2004 г. През следващите четири години са пуснати различни версии на кабриолета с електрохидравличен мек покрив, произвеждан като MINI Cooper S Cabrio, MINI Cooper Cabrio и MINI One Cabrio в завода на MINI в Оксфорд.

 

Новото поколение през 2006 г.

Демонстрирайки огромен пазарен успех, MINI надхвърля дори най-смелите очаквания. То се превръща в стимул за последователното продължение на концепцията и за развитие на нов потенциал в рамките на ново поколение, което продължава всичко много успешно и дори се справя още по-добре. С дизайнерска еволюция и цялостно обновление в техническо отношение това ново MINI дебютира на пазара през ноември 2006 г. Следвайки мотото „От оригинала до оригинала“, външният вид на MINI, радващ се на симпатии навсякъде, е „пипнат“ в множество детайли, които подчертават още по-силно спортния талант на компактния майстор на завоите.
Нови още по-мощни и в същото време далеч по-икономични двигатели в комбинация с подобреното окачване гарантират още по-голяма радост от шофирането, толкова типична за MINI. Наличните при въвеждането на пазара версии MINI Cooper S със 128 кВт/175 к.с. и MINI Cooper с 88 кВт/120 к.с. въодушевяват с подобреното си пътно поведение, съчетано със значително по-нисък разход на гориво и по-ниски нива на емисиите.

Почти на същата дата една година след лансирането на новото поколение на модела в гамата на MINI през есента на 2007 г. е добавена новаторска концепция. MINI Clubman предлага нов тип интерпретация на традиционната концепция на Shooting Brake посредством 24 сантиметра по-дълга каросерия, изправена линия на покрива и отвесно задно стъкло. Междуосието, удължено с 8 сантиметра, увеличава мястото за краката отзад. Вратите на шофьора и пътника до него в MINI Clubman са допълнени от още един отвор за влизане от дясната страна на автомобила и двете врати отзад (тип Splitdoor). Задният капак от две части „цитира“ автентичен детайл от класическите предшественици на модела в лицето на Morris Mini-Traveller и Mini Countryman от 60-те години.

С още по-спортен дизайн, подобрена активна и пасивна безопасност, по-широк набор от функции и последно поколение задвижващи агрегати моделната гама се разширява с ново поколение MINI Cabrio през 2009 г. Отварянето и затварянето на гюрука на автомобила вече стават с помощта на електрохидравличен механизъм – дори в движение със скорост до 30 км/ч – всичко това в рамките само на 15 секунди. Ролбарът, състоящ се от eдин модул, също така позволява интеграцията на голям отвор за товари между багажника и купето.

Напредък в компактния премиум сегмент

По случай 50-годишнината на марката подготовката за преминаването в друг автомобилен клас вече беше започнала. И през 2010 г. MINI Countryman беше лансиран с цел да привлечени допълнителни целеви групи с характерните за марката радост от шофирането и индивидуален стил – не само по асфалтираните пътища в целия свят, но и извън тях. Новият модел за премиум компактния сегмент е първото MINI с дължина над четири метра, пет места, четири врати плюс капак на багажника и опционално задвижване на всички колела. Новата интерпретация на класическите черти и добродетели е продължена през 2013 г. с MINI Paceman с опция ALL4 задвижване на всички колела.

 

Най-новото поколение на моделa: MINI се преражда отново

В началото на 2014 г. е въведена най-новата генерация на MINI. Актуалните предложения в сегмента на малките премиум автомобили включват MINI 3 врати, представеното също през 2014 г. MINI 5 врати и MINI Cabrio, чието последно поколение се появява в началото на 2016 г. Новото поколение на модела продължава своя глобален успех с еволюция при дизайна, подобрена функционалност, още по-голяма радост от шофирането и широк набор от иновации в областта на управлението в кокпита, асистиращите системи и свързаността. Новите три- и четирицилиндрови двигатели с технологията MINI TwinPower Turbo и мощност между 75 к.с. и 192 к.с. осигуряват още по-добър баланс между радост от шофирането и нисък разход на гориво.

В премиум компактния сегмент най-новото поколение на MINI залага на две отличителни характеристики. Новата генерация на MINI Clubman успя да „скочи“ до по-висок клас автомобили с изискана и зряла цялостна концепция. Автомобилът може да бъде оборудван опционално и със задвижване на четирите колела ALL4.
Новото издание на MINI Countryman е още по-щедро, по-модерно, по-универсално и същевременно по-спортно. MINI Cooper S E Countryman ALL4 е първият модел на марката с Plug-in хибридно задвижване. 3-цилиндров бензинов двигател, който задвижва предните колела, и електрическо задвижване на задните колела, осигуряват с интелигентното си контролирано взаимодействие изключително ефективна радост от шофирането с оптимизирано сцепление и стабилност при шофиране.

 

Електрическа мобилност в стила на MINI

Бъдещето на MINI-усещането е с нулеви локални емисии, но удивително мощно. От 2020 г. новият MINI Cooper SE ще даде нов импулс в сегмента на електромобилите. Електрическият мотор със 135 кВт/184 к.с. ще комбинира екологична мобилност с характерно за MINI усещане при шофиране, въздействащ дизайн и премиум качество.

Британската марка за пореден път определя като пионер посоката за мобилност в градовете с новия MINI Cooper SE. Преди 60 години революционният принцип на конструкцията на classic Mini създаде основата за комбинацията между максимално вътрешно пространство при минимални външни размери. С модерната интерпретация за креативно използване на пространството и ненадминато забавление при шофиране лансираното през 2001 г. MINI стана оригинал в сегмента на малките премиум автомобили.

Сега новият MINI Cooper SE проправя пътя към устойчиво и същевременно изключително емоционално шофиране в градския трафик като първия премиум малък автомобил с изцяло електрическо задвижване.