fbpx Jeep Compass хибрид - в модния еко тренд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Jeep Compass хибрид - в модния еко тренд

етикети

Животът ни вече е подвластен на думата „еко“. Факт е, обаче, че ако не мислим наистина за елементарни действия, които биха помогнали на природата и околния свят да се запазят до колкото могат (като да си съберем например боклука от пикника в планината или да не палим огньове за барбекюта точно когато въздухът „гори“ в ненормални летни температури), то наистина негативният ефект ще ни удари като гюле от олимпийски игри.

Факт е също, че понякога се преиграва с това „еко“ в името на каузи, които имат съвсем други цели. Но е факт, че в автомобилния свят връщане назад в посока намаляване на вредните емисии - няма. И след като Jeep, марка, която е истинското олицетворение на висока проходимост и дори думата „джип“ е нарицателно за нея, вече включи „тока“, то ясно е, че бъдещето ще е по-зелено и по-синьо.

Моделът Compass, който предлага отлична комбинация между модерна градска визия и абсолютна проходимост, добавя и специална версия 4xe плъгин хибрид. Тя комбинира бензинов 1,3 литров турбо двигател със 130 или 180 к.с. (тестовият модел беше с по-малката мощ) електромотор с 60 к.с. като общата мощ в случая беше 190 к.с. Комбинират се с 6-степенната автоматична скоростна кутия.

Благодарение на електродвигателя и батерията от 11,4 kWh е възможно е да се изминат около 50 км изцяло на ток, което всъщност и аз постигнах, като дори част от километрите бяха и на магистрала. Само на ток може да се движи до 130 км/ч.

Честно казано много нереално ми беше точно Jeep да потегли в пълна тишина, но пък съм голям фен на електромобилите и тази специфична лекота, която осигурява движението на ток в случая, изключително ми хареса. Всички проучвания сред собствениците на автомобили сочат, че около 70% от движението им е градско. Така с един хибриден автомобил през цялата седмица можете да се движите само на ток, а когато пътувате през уикенда или извън града да имате цялата мощ и най-вече да не мислите дали токът няма да ви свърши на средата на магистралата. (В тестовете ми на електромобили вече имам няколко опъвания на нерви).

Compass 4xe дава възможност за избор между три различни режима на шофиране: хибриден – използва и двата двигателя, електрически – използва само електрическия мотор, E-Save поддържа заряда на батерията, като увеличава ефективността на автономните системи за зареждане. С него успях да рекуперирам цели 30 км, докато пътувах по извънградските пътища, така че в града отново можех да се придвижвам изцяло на ток.

Jeep Compass 4xe плъгин хибрид обаче не е изгубил възможностите си за придвижване извън пътя. Той е оборудван със системата за контрол на сцеплението Selec-Terrain, която позволява избор до четири динамични режима на шофиране: auto, сняг, пясък-кал и спорт. Настройката Trailhawk, достъпна ексклузивно за 4xe плъгин хибрид версията, добавя пети режим: Rock, който е идеален за най-екстремния терен.

Що касае дизайнерската част – моделът много успешно е съчетал модерната и в същото време изискана визия на SUV, с тази на „лошо момче“, за което няма пречки за нищо. Хромираните елементи подчертават изискания стил.

Интериорът е първокласен – кожа, в съчетание с тапицерия, качествени материали на таблото, електрически седалки. Въпреки, че тестовият модел не беше оборудван с новата 10.1 интелигентна информационно-развлекателна система Uconnect с Ultra HD дисплей, интегриран в новото табло, то навигацията Tom-Tom се справяше отлично.

Зареждането с ток може да става и в домашната мрежа, като са нужни около 2,3-3 ч за пълно зареждане на батерията. (На вилата ми обаче това не може да се случи, заради ниския ампераж на тока в родните ни села)

Хибридната версия е получила възможност за придвижване с нулеви емисии, но пък се е лишила от обема на резервоара, който е едва 32 л. Така, общо, автомобилът може да измине само около 400 км, при умерено каране, какъвто беше и моят случай, и постигнах впечатляващ за този тип автомобил среден разход от 6л/100 км.