fbpx Там, където фантазията става реалност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Там, където фантазията става реалност

След като 692 хиляди посетители и 11 хиляди журналисти видяха новостите от автомобилния свят, след като вратите на най-значимото изложение в Женева се затвориха на 14.03. Но репортажите ще продължат през цялата година, защото си заслужава всеки, макар и от разстояние да се докосне до зрелищния спектакъл.

Този път ви показваме реалната фантазия

Крилати врати, ниско прилегнали зверове, готови да скочат само за секунди, уникални форми, които понякога будят смесени чувства, много конски сили и много, ама много скъпи. Разбира се, точно тези творения са най-интересни, просто защото са най-нестандартни и в повечето случаи единствени. Но все пак тези концепти дават заявката за близкото бъдеще.

Bertone Pandion
Като че ли всички бяха единодушни, че това е най-интересният автомобил на тазгодишното изложение, разработка на италианската дизайнерска къща Bertone. Крилатото чудовище събуждаше истински възхищения при отварянето и затварянето на “вратите”. Автомобилът е създаден в чест на 100 годишнината на Alfa Romeo и някои от елементите му ще влязат в бъдещите модификаци на Alfa 159.
Името Pandion е заимствано от гръцката митология, в която митичния цар на Атина със същото име се превърнал в птица. В случая крилата са eдновременно врати и предни калници на автомобила. Интериорът по екзотичен начин дава илюзии за морски корали, които оформят 4-те места.
Концептът е базиран на Alfa Romeo 8C Competizione, с 4,7 литров мотор и 450 к.с.

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superleggera
Superrleggera в превод от италиански значи много леко. И наистина това Lambo е твърде леко - 1 340 кг (със 70 по-малко от LP 560-4). Но пък е по-динамично и по-мощно. Много са олекотените елементи, като голяма част от екстериорните и интериорните му компоненти са направени от въглеродни нишки. Оборудвано е с V-образен, десетцилиндров задвижващ мотор 5,2 литра с мощност от 570 к.с. Състезателят ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,4 сек. и само за 10,2 сек. е достигнал 200 км/ч. Максималната скорост на движение е 325 км/ч.

Ferrari 599 Hybrid Concept
Виждали ли сте зелено Ferrari? Не! И сигурно е, че няма да видите, така както се оказа, че и Лука ди Монтедземоло не е виждал. Разбира се, това беше шега по време на пресконференцията в Женева, когато беше представен Ferrari 599 Hybrid Concept. И култовата марка не остава назад в проектите за “чистото бъдеще”. Автомобилът съчетава бензинов двигател и електромотор, който е с мощност около 100 к.с. Новата 7-степенна трансмисия е разположена в задната част на автомобила, а литиево-йонните батерии са под покрива. Системата от Формула 1 KERS също ще присъства в модела заедно с регенерираща спирачна система и start/go. Очаква се благодарение на нея 599 Hybrid Concept да намали разхода с 35%.
За спокойствие на фераристите марката ще продължава да прави истински коли.

Супер скъпо за супер богаташи-колекционери - Hispano-Suiza
Няма какъв да си друг освен да не смяташ кое колко струва, а да го имаш защото просто е уникално и ти харесва. За такива „разбирачи” е показаният автомобил на френската марка Hispano-Suiza. Цената му кове към скромните 700 хил. евро, а конските сили изобщо не остъпват – 730! И те излизат от 5,2 литров мотор с два турбокомпресора. Суперауто се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 3,4 сек. И развива максимална скорост от 330км/ч. Интересното е, че още 20-те години на миналия век марката създава изключителни автомобили, който по-късно са избрани за лични от не по-малко велики личности - испанският крал Алфонс XIII, генерал Шарл де Гол, японският император Хирохито, богаташът Ротшилд. Преди Втората световна война Hispano-Suiza спира автомобилното производство и започва да се занимава с производство на авиационни мотори.
Днес обаче със сигурност ще се намерят велики нови собственици на автомобилите, които ще излезат на пазара още това лято.

Spyder
Тунинг комапнията представи доразвитата ABT версия на модела R8 Spyder. Той е оборудван с V- образен, десетцилиндров задвижващ агрегат с работен обем от 5,2 л. Максималната мощност стига до забележителните 600 к.с. Ускорението просто не ти дава възможност да си поемеш дъх – докато си помислил само и си залепен за седалката – машината достига до 100 км/ч само за 3,8 сек.

Koenigsegg Agera
Какво значи цяла година да се трудиш върху няколко бройки коли? Става, ама ако не са обикновени. Именно такива са творенията на шведския производител Koenigsegg. Тази година той представи творението Agera. Двигателят е 4,7-литров V-образен 8-цилиндров. Конските сили са 910, които са почти колкото цената на автомобила, защото този модел се очаква да е под милион евро. Но тази цена може да бъде обявена и като “по-евтина”, защото обикновено шведските коли надскачат милиона. Освен това можем да говорим направо за серийно производство, защото плановете са да излезат готови може би 16 автомобила. О това направо е сериозна цифра за марката.

Sbarro Autobau
Този път италианският дизайнер Франко Сбаро е сътворил четири колесно, за което като че ли се е чудил как да го направи по-различно. Посветил го е на свия приятел швейцарския пилот Фреди Лиенхард, но какво се крие зад автомобилната идея, всеки сам може да си направи заключение. И ако трудно можем да дадем някакво стилистично обяснение, то поне мотора категорично говори за себе си - Ferrari V12 с мощност 500 к.с.

 

снимки: Ина Георгиева и Винсент де Брабандере