fbpx Лъвът оставя нови следи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото Peugeot 2008

Лъвът оставя нови следи

 
Първата ми среща с новото PEUGEOT 2008 беше на магистралата. Понеже едното ми око постоянно гледа и назад, в далечината зад мен забелязах бързо приближаващ се автомобил и се зачудих кой е той? Не беше от познатите – изглеждаше като джип, имаше непозната предница и решетка...С приближаването забелязах лъва и тогава си казах – „това ще да е новото 2008”. Вижте в следващото видео защо наистина привлече вниманието ми.
 
 
Новият SUV PEUGEOT 2008 излъчва сила с масивната си предница и определено дава заявка, че ще минете и по места извън асфалта. Голямата вертикална предна решетка подсилва този визуален ефект. Рейките на покрива също изграждат профила на проходим автомобил, а спойлерът завършва цялостната линия. Лично аз, харесвам автомобили, които имат собствен характер и както се казваше в един български филм „по извивката на ухото ще го познаеш!“. Много пъти си казваш „просто ме кефи!“, понякога, без да можеш да дадеш точно определение защо. В случая обаче има много отговори „Защо“.
Освен впечатляващия смарагдов цвят Emerald Crystal, другият нов цвят е много специално тъмно Ultimate Red. И двата му отиват страхотно. Гамата предлага избор от девет цвята, включително пет цвята металик, два обикновени, един перлен и един лак.
 
 
Атрактивните задни светлини, които имитират следите от ноктите на лъва, обграждат задната врата. Тя отваря голям багажник, въпреки, че ми се стори малко тежка за вдигане. Обемът му от 410 л може да достигне до 1400 литра, благодарение на модулните задни седалки, делими в съотношение ⅓ – ⅔.
 
Преди да се докаже пред клиентите, 2008 DKR се доказа на ринга – през тази година стана шампион на две ралита като преодоля различни по сложност терени и то само с предно задвижване, благодарение на специалната система Grip Control. С въртящ бутон, разположен на централната конзола, системата адаптира сцеплението при различни пътни настилки според избрания режим. Тя се съчетава със сертифицираните зимни гуми Mud & Snow и на практика имате възможностите като при класическите системи 4х4. Стандартният режим е предназначен за стандартни пътни условия с ниска степен на хлъзгавост. Режим Сняг мигновено адаптира приплъзването на всяко предно колело към конкретните условия на сцепление. Когато автомобилът достигне скорост от 50 км/ч, системата превключва на стандартен режим.
 
 
Режимът за шофиране на всякакви терени е за уверено пътуване по хлъзгава настилка (кал, мокра трева и т.н.). Той улеснява стартирането на автомобила при тези определени условия, като предава възможно най-голям въртящ момент към колелото с най-доброто сцепление. Действащ като диференциал с ограничено приплъзване (LSD), той е особено подходящ за провинциални пътища и действа до скорост 80 км/ч.
Режимът Пясък поддържа въртенето на колелата едновременно на двете задвижвани колела, за да позволи напредването в мека почва и за да ограничи риска от засядане в пясъка. Режимът работи при скорост до 120 км/ч, след което превключва на стандартен режим.
Режимът ESP Изкл. (Изключена Електронна програма за стабилност) предоставя на водача възможността да изключи напълно функциите ESP и Grip Control, до 50 км/ч, и да управлява сцеплението самостоятелно. 
 
 
2008 не остава назад от високите технологии. На 7-инчовия тъч екран благодарение на MirrorLinkTM[1] или Apple Carplay® може да синхронизирате смартфона си и да ползвате различни приложения. Забравете обаче, че ще цъкате по фейса и ще чатите по всяко време – в движение системата на работи. 
Автомобилът е оборудван с технологията Active City Brake - автоматична спирачна система за градско шофиране, която се активира при опасност от сблъсък. Тя спомага да се намали сериозността на катастрофата или дори да се избегне напълно. Ако не успеете да реагирате и при скорост до 30 км/ч, функцията спира напълно автоматично автомобила. 
 
 
Новото Peugeot 2008 е оборудвано и нови 3-цилиндрови двигатели. Тестовият автомобил предложи 1,2 бензинов мотор, 110 к.с. с въртящ момент 205 Нм и 6 новата автоматична скоростна кутия, наречена EAT6 (ефективна автоматична трансмисия, 6-степенна). Смяната на предавките трудно се усеща, благодарение на технологията Quickshift. Поведението на пътя е много добро – чувстваш се сигурен, а голямото предно стъкло и по-високата позиция на стоене дават допълнително усещане за стабилност. Скорост около 150 км/ч. почти не се усеща, защото автомобилът се справя отлично, плавно върви, без никакви усилия на мотора, леко стигнато, но и достатъчно омекотено, заради което доста хора харесват марката. Малкият волан, който отдолу е леко "отрязан", всъщност се оказва изключително удобен - на мен поне ми "легна" в ръцете. Цялата тази комбинация от марката наричат PEUGEOT i-Cockpit®. 
 
 
Според техническите характеристики на производителя средният разход на гориво би трябвало да е 4,8л. С доста спокойно и внимателно каране, защото в повече време имах и две малки спътнички, за които резките движения и завои предизвикват бунт в стомаха, постигнах 5,5л/100 км.

 

 
В най-високото си ниво на оборудване Allure, 2008 струва без малко 40 хил. лв, а с опциите като камера за задно виждане, системата Active City Brake, панорамен покрив и други, тестовият автомобил достига до 42 хил. лв. Хубавата новина обаче е, че може да се регистрира с N1 (3+1 места), които му дават правото на данъчен кредит.