fbpx Обновеният Suzuki Vitara – японска пролет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обновеният Suzuki Vitara – японска пролет

Водеща снимка
Да

Обновеният Suzuki Vitara – японска пролет

Когато стане въпрос за Vitara, винаги си спомням едно от първите в България офроуд състезания (преди ок. 20 години), на което се появи една такава машина, разбира се, в известна степен тунингована, но буквално премачка всички терени, дори и тези, за които всички бяха сигурни, че нямат преминаване. Така неизменно Vitara-та винаги беше в челната тройка, символ на надежден автомобил и предизвикваше истински зрителски взривове.

В пролетния февруарски уикенд аз съм с обновената, модерна Vitara в прекрасен тюркоазен цвят, който в слънчевия ден си „говори” с небето. Автомобил готов да отговори на все по-изискващите претенции на клиентите за удобство и практичност, комфортна возия, нисък разход, задължителна дигитална свързаност.

Обновеният SUZUKI VITARA е претърпял промени главно в предната част, където отдалече блести масивна нова маска с огромно S по средата, както и нова предна броня.

 

В задната част светлини са отчетливо издадени навън и в комбинация с LED технологията придават нов и доста по-модерен вид на автомобила. Нов дизайн имат и алуминиевите джанти, които дорисуват цялостният вид.

 

Преди да потегля извън града минавам през сърцето на София през един от любимите ми цветарски магазини, които иначе се намира на най-ужасното място за паркиране. И понеже съм „за малко”, паркирам както баба ми обичаше да казва „на кестерме”, тоест напряко на ъгъла, между други две коли. Леле! Чувстваме се като победител в битка за място – „витарката” е толкова маневрена, а благодарение на задната камера и проекцията на екрана се паркирам почти от раз съвършено. Браво, Vitara, до тук добре! Скачам за букет цветя, като освен това успявам да направя и няколко снимки, преди „жълтите жилетки” да са дошли да ме погнат, и заминавам доволна:).

 

Обновената Vitara предлага много приятен интериорен комфорт, който прави пътуването ми наистина приятно и неусетно. Модерен мултиинформационен 4,2-инчов LCD дисплей заема централно място в таблото с инструментите пред водача, като дава информация за поведението и функционирането на автомобила. На него се показват режимът на задвижване (ALLGRIP ако е 4х4), мощност и въртящ мотор на двигателя, употребата на педалите за спирачката и газта.

 

На централната конзола 7-инчовият мултитъч дисплей позволява интуитивно управление на аудио и видео възпроизвеждане, както и функцията „свободни ръце” на телефона и навигационната система. Смартфонът се свързва лесно със системата, която предлага четири функции – слушане, обаждане, навигация и връзка. Седалките са удобни с приятна и модерна тапицерия, имат подгряване, което в студената сутрин при -3 се загряха за 18 секунди, както и отопление на волана (всяка зима оценявам тази функция, която иначе ми се струва леко безсмислена).

 

Все повече се замислям, че вече приемаме като задължителна даденост функции, които само допреди няколко години бяха много специални екстри, а днес без тях вече почти не се продават нови автомобили. В случая това е пакетът, наречен, SUZUKI SAFETY SUPPORT, който включва спирачен асистент с двоен датчик (Dual Sensor Brake Support), асистент за разпознаване на обект в „мъртвата точка” (Blind Spot Monitor), предупреждение за странично приближаващ автомобил при движение на заден ход (Rear Cross Traffic Control), асистент за разпознаване на пътни знаци (Traffic Sign Recognition), система за предупреждение при смяна на лентата на пътното платно (Lane Departure Warning), система за превенция от напускане на лентата на движение (Lane Departure Prevention), предупреждение при криволичене (Waving Alert). С огромно учудване обаче скоро установих, че една сериозна част от шофьорите не се възползват от доста от тях, въпреки, че ги има на автомобилите им. За жените пък „простата” но изключителна функция за мен „адаптивен круиз контрол”, е почти терра инкогнита… Освен това Vitara предлага и асистент при спускане при наклон, навигация, безключов достъп и стартиране на автомобила, сензори за паркиране отпред и отзад. Новост не само при модела, но и като цяло за автомобилите от марката, е функцията Stop & Gо, която е налична при версиите с 6-степенна автоматична скоростна кутия.

 

Проблемът, ако можем да го наречем такъв, на обновената SUZUKI VITARA са двигателите, които като цифри изглеждат незадоволително малко. В реалност обаче, с ръка на сърце споделям, че са напълно достатъчни. Тя се предлага с два бензинови турбо двигателя с директно впръскване.

По-малкият е еднолитров двигател 1.0 BOOSTERJET е с три цилиндъра и мощност 112 к.с., а по-големият, какъвто беше и тестовият модел е 1.4 BOOSTERJET е с мощност от 140 к.с., съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Напълно достатъчна мощност! (и не се усмихвайте, защото това го казва женаJ, карала съм и 640 к.с. и имам представа от мощности). В средностатистическия ни живот днес нямаме нужда от супер мощни автомобили. Трябват ни практични и достатъчно силни все пак, за да ни измъкнат от някоя ситуация, с достатъчно обем в купето и багажника (в случая 710 л, като има и кора, която го разделя на две нива), за да пренесем все по-претенциозният ни живот. Повече от добро впечатление ми направи как по наклона на магистрала „Хемус”, колата набира дори на 6-та предавка и не се наложи изобщо да мина на по-ниска.

 

Двигателите се съчетават с 5 и 6-степенни механични скоростни кутии, както и с 6-степенен автоматик. А задвижването може да бъде 2WD или 4WD (познатата ALLGRIP система с четири режима на шофиране). Наличието на задвижване 4WD при 1.0-литровия двигател превръща новия SUZUKI VITARA в SUV-то с най-малък кубичен капацитет и със задвижване на четирите колела на пазара.