fbpx Наистина универсален | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наистина универсален

Както при всички, така и нашето ежедневие в редакцията е достатъчно натоварено. Затова всеки възможен миг търсим начин да избягаме от напрежението. И този път предизвикателството се казва Off-Road състезание. Всъщност това е част от нашето хоби.
Три дена имаме възможност да се впуснем в силно адреналинни преживявания с джипове
В Стара Загора на 24 и 25 април се проведе първият кръг от националния шампионат по Off-Road.
До там пътуваме с Toyota RAV4, който ни е предоставен за test-drive от официалния вносител на марката "ТМ Ауто". Веднага бързам да уточня, че не сме подложили автомобилът на зверското напрежение по екстремни планински участъци, защото неговата концепция не е такава. Управляваме високопроходим автомобил с 2-литров дизелов мотор common rail и ...к.с. под капака.
RAV4 е леко освежен и това може би е сигурен признак, че само след две години ще се появи ново поколение на този модел. Все пак доминират чертите по-скоро на класически всъдеход, отколкото на кросоувър. Сядаме удобно - седалките и облегалките се регулират в различни посоки. Воланът също се регулира във височина. Интериорът би задоволил и придирчивите. Има удобни ниши и поставки за дискове, очила и други дреболии.


Пътниците от втория ред също могат да променят позицията на отделените си едно от друго места, дори да подремнат почти като в самолет.

На централната конзола e аудиосистемата със CD-чейнджър, малко по-надолу - климат-контрол с приятен дисплей. Там се изписва също и моментният и средният разход на гориво. По-голямата част от управлението на функциите е изнесена на волана, което е много удобно и не разсейва шофьора по време на пътуване.
Веднага трябва да отбележа грижата за безопасността. Системата VSC не подлежи на изключване. В момента, в който потеглите, звуков сигнал започва да напомня, че сте без колани, след секунди пищенето става непоносимо и не спира, докато не ги сложите. Това носи поне три точки от максималните 5 от краштестовете на EuroNCAP. Шест въздушни възглавници, включително и въздушни завеси, също се грижат за безопасността. Антиблокиращата система работи еднакво добре и на горещ асфалт, и на лед.

Стабилизиращата система против поднасяне също не подлежи на изключване


Така че автомобилът не предразполага към динамична езда, а по-скоро към плавно, спокойно и сигурно управление.
Първият тест е в тесните, централни софийски улички, които от двете страни са буквално блокирани от паркирани автомобили, но благодарение на сервото нашият джип маневрира с изключителна лекота, когато трябва да завиваме. И докато другите правят по няколко маневри, за да успеят, ние се справяме само с една.
Най-сетне тръгваме по магистрала "Тракия". Все пак не може да се отрече удоволствието да гледаш "отгоре". Шумоизолацията е на високо ниво, песента на агрегата се чува едва при повече от 4000 об/мин. Нагласяваме климатика на желаната температура. Благодарение на късата си база автомобилът е с добра геометрична проходимост. Затова спомага и пълноприводната трансмисия със
симетричен централен диференциал. Заради електрониката в нея спирачките поддържат буксуващите колела и така автомобилът излиза от по-тежки положения. Тях ги изпитваме във вилната зона на Стара Загора. Все пак искаме да видим как се справя джипът, ако решим да идем до вилата, до която например се стига само по-черен път. Уверявам ви, че ще стигнете. Дори по-късно бяхме убедени, че RAV4 щеше да преодолее и трасето на състезанието из планината, без разбира се екстремните участъци (все пак 42о-ово спускане, около 35о страничен наклон и големи камъни в реката са само за специално подготвени машини).
С възможностите си за реорганизация салонът наистина доказва универсалността на RAV4. Задните седалки могат да бъдат преместени, сгънати, дори демонтирани с лекота. Дъното на багажника е спуснато максимално, като по този начин се печели не само обем, така по-лесно се товарят тежките багажи.
Базовата версия на модела R1 е с 5 врати и механична предавателна кутия, ABS, стабилизираща система, такава против буксуване, сервоустройст во на волана, регулируема във височина шофьорска седалка, електрически стъкла и огледала, фарове против мъгла и още дълъг списък от приятни изненади. Версията с три врати се съчетава с обзавеждане R3, автоматична трансмисия, кожен салон и шест въздушни възглавници.
В града или по време на екскурзия RAV4 си остава един наистина полифункционален автомобил.