fbpx Новото BMW X6 - от "Осанна" до "Разпни го" (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото BMW X6 - от "Осанна" до "Разпни го" (тест драйв)

Новото BMW X6 - от "Осанна" до "Разпни го" (тест драйв)

етикети

 

Винаги ще си спомням, когато през есента на 2008 г. по време на световния автосалон в Париж за първи път видях BMW X6 – просто бях като ударена с парен чук (не съм го изпитвала, но си представям, че това действие напълно те смазва). Ударена емоционално и сетивно. Седях минути с отворена уста пред щанда на BMW и не можех да проумея тотално новата форма за автомобил. И се влюбих… До днес тази моя любов остава, макар и вече помъдряла, и натрупала товарите на все по-галопиращото и превземащо сетивата съвремие. Още с появата си Х6 раздели лагерите на наблюдаващите на две – тези, който като мен се влюбиха в този автомобил и другите, който възкликнаха – „уау, кой го измисли това?!“. От „Осанна“ до „Разпни го“.

 

Днес наричат Х6 ‘The Beast’ (Звярът) и този официален никнейм му отива изключително добре (по подобие на X7 – The President и X5 – The Boss). Казват, че това е автомобил за екстроверти и експресивни натури, такива, които не се притесняват да излязат на сцената и с горда глава да отминат всички хейтове и одобрения (последните са за предпочитане). Обикновено такива хора са стъпили и високо в житейската стълбица и наистина могат да притежават автомобил, чиято цена започва от 146 500 хил. лв. и като прибавим екстрите да заформи 200 хил. лв. Но като цяло, когато става въпрос за BMW, цената не е определящ фактор и повод за особен коментар. Неслучайно не е и за всеки.

 

Третото поколение на основателя на иновативния и експресивен сегмент наречен Sports Activity Coupe (SAC)  запазва впечатляващия си вид, който е осъвременен с новите дизайнерски посоки на BMW.
Погледната фронтално голямата, оградена с обща рамка бъбрековидна радиаторна решетка, е най-яркият елемент в предната част на автомобила. На външните си ръбове до фаровете е с характерен ъгъл. Всъщност отдавна формата на решетката не е на бъбреци, но този им масивен дизайн, лично на мен, много ми харесва. Новост е опционалното осветление на решетката, което се активира при отключване и заключване на автомобила. Може да се включи ръчно и по време на движение, за което ни трябваше доста време да открием през кое меню да влезем и да го активираме.

Един колега негативист контрира: „Е, на кой му трябва да свети решетката?!“. „На мен, че да ме виждат такива като теб!“, му отговорих с усмивка. И наистина дори и на дневна светлина решетката изглежда по друг начин, с 3D перспектива. Такива малки заигравки са много яки. При опционалните BMW лазерни светлини с адаптивни LED фарове BMW Spot на лазерните светлини със Selective Beam оптимизира функциите на дългите светлини. По този начин обсегът на незаслепяващите дълги светлини се увеличава до около 500 метра, в което се убедих, когато вечерта пътувахме по тъмните като рог малки пътища в региона на Мелник.

 

Денят на теста е дъждовен и кален, но това не оказва особено значение на X6. Аквапланингите по магистрала „Струма“ почти не ги отчита. Стабилността е впечатляваща, въпреки, че автомобилът е висок 170 см. Нашата модификация е с едни 400 к.с. напред – иначе казано BMW X6 M50d, задвижвана от редови шестцилиндров дизелов двигател с четири турбокомпресора. Бензиновата версия е с 530 к.с. с новоразработен V8 бензинов двигател.

 

Интелигентното задвижване на четирите колела осигурява максимално сцепление, пъргавина и стабилност на пътя. После пътуваме по едни тесни пътища със завои около Кюстендил. Най-новото поколение на системата BMW xDrive още по-прецизно и бързо осигурява гъвкаво и съобразено със ситуацията на пътя разпределение на мощността между предните и задните колела. Когато не се изисква задвижване на четирите колела, с цел повишаване на ефективността, мощността се насочва изцяло към задните колела.

 

Предлага се и офроуд пакет като опция за всички варианти на модела, с изключение на BMW X6 M50i и BMW X6 M50d. На разположение са четири режима за шофиране по сняг, пясък, чакъл и скали. С натискане на бутон могат да бъдат активирани оптималните настройки на височината на каросерията, на системата xDrive, на характеристиките на педала на газта, на управлението на трансмисията и на намесите на системата за контрол на стабилността DSC.

Серийно X6 е оборудвано с осемстепенна трансмисия Steptronic, въздушно окачване на предната и задната ос. При нужда може да се регулира и височината на каросерията с натискане на бутон като максималното движение е 80 мм - 40 надолу и 40 нагоре. При товарене на багаж е особено удобно по-ниското ниво. И като стана въпрос за багажник – налични са 580 л, като задните седалки се делят в съотношение 40:20:40.

 

Докато пътуваме се кефя на огромния head-up дисплей, който е пред шофьорското ми място – прекрасно се вижда, супер ясни информации. Навигацията се проектира между двата уреда, като и на огромния  12.3 инчов дисплей на централната конзола. В менюто има толкова много информация, че трябват известен брой дни, за да мога да проуча всичко. Обожавам кристалния лост, в който е интегриран Х-а.

 

За да е пълен лукса се предлагат опционалните мултифункционални предни седалки с масажна функция, четиризонова автоматична климатична инсталация, темперирани поставки за чаши, кристалните апликации за подбрани елементи за управление. Вечерта много ме изкефи панорамният стъклен покрив Sky Lounge, на който все едно проблясваха звезди – много арт.

Както може да се очаква озвучителната система е топ - Bowers & Wilkins Diamond+ 3D Surround Sound — последният да затвори вратата, но ухото ми се радва на изключителния звук и специално подбраната за пътуването си музикална селекция. Въпреки гадното време навън, на душата ми е приятно и уютно. Този дом на 4 колела много ми пасва.

 

Не мога обаче да не направя една сериозна забележка - слизането от автомобила в мокро време, каквото беше по време на нашия тест, без да се накаляш добре, е изкуство. Когато тръгнах да слизам по най-първосигналния начин, усетих как целият ми крачол обра калта на прага. Хвърлих вината върху себе си, защото реших, че съм късокрака, обаче се оказа, че същият проблем имаха и дългите ми колеги. А на праговете, дори и с тесния ми крак, не може да се стъпи нормално (само си представих, ако съм с официална рокля и токчета!).  Хм…, тук нещо не са го доизмислили.

 

На другата сутрин ни посреща уникалното слънце на южна България, което се оглежда в измитият вече автомобил. „Какъв ти офроуд тази кола?“ си мисля, докато намествам седалката. Пускаш си целият наръч от асистиращи системи и тръгваш към някое красиво шато или морския бряг (въпреки всичко не мисля, че си струва да се тествате в пясъка, а и рушите природата), или пък някой петзвезден хотел, където събираш погледите като оставяш колата сама да се паркира, докато ти стоиш отстрани.

Колко ми отива всичко това… Дали съм екстроверт? Не, просто скорпион! :)