fbpx Повече за човека | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече за човека

 

Създаден още пред 1995 г., днес вече в четвърто издание, CR-V продължава да бъде един от най-силните модели на марката. Разбира се, новото поколение е с атрактивна визия, привличаща вниманието, повече удобства за водача и пътниците, повече защита и максимално подобрени двигатели с ниски вредни емисии.

Моделът изглежда по-компактен и това е така, защото са намалени височината и дължината, но това по никакъв начин не е оказало влияние на вътрешното пространство. Дори багажното отделение предлага повече място.

Въпреки, че CR-V е разпознаваем отдалеч, днес има доста по-модерна и съвременна визия спрямо своя първи брат, роден през 1995 г. Предната решетка плавно преминава към силно изтеглените назад фарове и това създава усещането за динамика. Предната броня е проектирана така, че да даде възможност за по-добра проходимост. В задната част са запазени типичните за CR-V вертикални стопове, които обаче са с нова триизмерна визия. Допълнителен артистичен щрих са задните и предните LED светлини. Издутите калници и големите колела говорят, че автомобилът наистина ще се пребори и с по-трудни терени (ако ви стиска да се пуснете с такъв луксозен автомобил в такова преживяване).

 

Предното стъкло е изтеглено с 60 мм напред и това дава предимство при видимостта на шофьора – „мъртвата“ зона, в която не се вижда напред от капака, значително е намаляла. От друга страна тази промяна пък дава усещането за повече простор в купето.

 

В интериора Honda следва философията „повече за човека, по-малко за машината“, с друг думи да се намали мястото за механичните части за сметка на това на пътниците. Затова например, е подобрена настройката на волана в дълбочина, както и на шофьорската седалка (която е със запаметяващи функции). Долната част на задните седалки е снижена с 38 мм, което допринася за по-голямо удобство на седене и освобождава повече пространство за главата. Сгъването на задните седалки става много лесно, само с едно движение и така автомобилът се превръща в многофункционален пикап.

Всички материи в купето са изключително приятни на допир. Върху декоративната лента, която преминава през цялото табло, е използван специален слой, който създава триизмерен ефект. Специални звукоизолации във вратите и калниците са намалили шумът в купето с 3db. 
Централната конзола е по японски строга, без излишни „шарении“ и копчета. Основните функции на управление са групирани според тяхната функция в „интерфейс зона за водача“, която се намира зад волана и дава цялата нужна информация за пътуването с изключително ясна видимост на екрана. Друга е „информационната интерфейс зона“ в центъра на купето.

Модерният свят присъства с 5-инчовия "интелигентен" мулти-информационен дисплей, който контролира аудио системата, телефона и навигационната система. 
„Зеленият“ режим ECON на Honda помага да се намалите разхода на гориво, като показва стилът ви на каране и как може да го подобрите, а за всяко постижение получавате листенца на екрана. 

 

Инженерите на Honda са работили много за да създадат много удобствата за шофьора, които активно действат и за безопасността. Впечатляваща е маневреността на автомобила – благодарение на адаптивното електрическо серво усилване на волана (MA-EPS) усещането е за управление на малък лек автомобил, който може да завие и в тесни улици и да се паркира в тесни пространства. Автоматичното задвижване на четирите колела в реално време (Real Time AWD) електронно разпределя въртящия момент между предните и задните колела в зависимост от пътните условия. Тя разпознава ако автомобила се изкачва по хълм и може да предаде допълнителен въртящ момент към задните колела. Чрез нея вътрешното сцепление се увеличава с 59%.

 

Други система са за подпомагане потеглянето при наклон - Hill Start Assist (HSA) и при спускане - Hill Descent Control (HDC). Адаптивният автопилот (ACC), позволява на водача да изберете скоростта и дистанция с автомобила, движещ се отпред. Чрез радар, системата поддържа дистанцията с автомобила отпред като може да приложи до ¼ от максималната спирачна сила.
Система за намаляване риска от инциденти (CMBS) и система за следене на осевата линия (LKAS) автоматично държи автомобила в средата на платното. Страхотно улеснение е дистанционното отваряне на багажната врата. 

CR-V се предлага с 2.0 i-VTEC/155 к.с. бензинов двигател, и 2.2 i-DTEC/150 к.с. дизелов с подобрени нива на вредните емисии на CO2. Определено дизеловият мотор ни хареса повече – пъргав, с голям потенциал във всички обороти и разбира се – икономичен. Останахме приятно изненадани от резултат 7л/100 км, като автомобилът ни беше с автоматична скоростна кутия и 4х4. Може да изберете и версия само с предно предаване, която се предлага за първи път при модела.