fbpx Haval H6 HEV - неочквано отлична комбинация (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Haval H6 HEV - неочквано отлична комбинация (тест драйв)

етикети

Първото ми сядане зад волана на Haval 6 HEV (Hybrid Electric Vehicle) бе много кратко, около 20-тина километра, но толкова бях впечатлена, от това, което видях и усетих на „първо четене“, че си казах: „Честно, ако не знам, че е Haval, ще си помисля, че е SUV от по-високия клас автомобили“. Останах впечатлена от чудесния интериор, отличната изработка, качествените материали, много приятното пътуване на ток с усещане за електромобил, безкрайно пространство в купето и много светлина. А дизайнът, който е въпрос на лично възприятие, харесах още на премиерата на автомобила по време на Софийския автосалон през юни 2022 г.

Снимки: Авторът

След седмица вече имах възможност да измина повече километри по различни пътища и първоначалните ми впечатления се потвърдиха.

Всъщност китайските автомобили отдавна не са това, което бяха и завземат все по-сериозен дял от продажбите по света. Причините са ясни – все по-добро качество и непобедимост при най-важния аргумент – цената. Сега, когато всички автомобили (освен, че се чака много за доставката им) са достатъчно скъпи, разликата от 10 хил. лв. например, е сериозно предимство.

Като цяло не харесвам черни автомобили, но този път цветът изключително добре подчертава модерния дизайн на Haval H6, който е дело на известния автомобилен дизайнер Фил Симънс. (проектирал дизайна на едни от най-успешните модели на Ford, а по-късно на Range Rover, Velar, Evoque, Discovery). Той успява да преплете съвременните автомобилни тенденции и да създаде един открояващ се, пълноразмерен SUV автомобил. Мощната предница, украсена с изключително красива предна решетка, продължава в изящната странична и линия и излъчването на голям SUV (въпреки, че моделът не предлага 4х4). Изграден върху иновативната модулна платформа на GWM – L.E.M.O.N., която позволява интеграцията на още повече технологични решения.

Отваряйки вратата на купето първото впечатление е за модерния минимализъм „по-малкото“ е повече – няма никакви излишни копчета и бутони и така обемът изглежда още повече, а карамеления цвят кожа контрастира отлично с пиано лак и матираните елементи. На централната конзола има само един елегантен контролер за скоростите, както и голяма ниша с място за безжично зареждане на смартфон. Продължава в широк подлакътник, на който двамата пътници отпред няма да се борят за надмощие – има достатъчно място и за двамата.

Отгоре е позициониран голям 12,3 инча мултимедиен тъч екран, с отлична 360-градусова камера за задна скорост, с която паркирането е изключително лесно. От него се контролира цялата информация. Връзката с Apple Car или Android Auto е много лесна. Най-сетне да видя истински добра мултимедия в китайски автомобил (винаги съм се чудила защо досега, след като Китай е меката на технологиите, не внедряват най-високо качество мултимедия).

Пред шофьора има 10,25 инчов панел с основната дигитална информация, а на предното стъкло проекция на отличен head up дисплей. Хубавото е, че изписва и информацията от пътните знаци за скоростта, благодарение на камера за разпознаването им, както и лентите на движение. Дори и в много слънчево време видимостта му е отлична.

Седалките са широки и удобни за дълъг път с 8 степени на електрическо регулиране като имат функция за отопление или вентилация.

Двата дни, в които пътуваме, се оказват слънчеви и отваряме панорамния покрив, за да влезе слънцето – наистина купето е залято със светлина. На другия ден вали дъжд, но капките по покрива пак създават настроение (трябва да го „видиш“). Като говорим за обем – багажникът е истински щедър с 520 литра и функция, която особено харесвам отваряне и затваряне на багажната врата чрез махане на крака под задната броня.

HAVAL H6 HEV е първият хибриден модел на GWM, който комбинира 1,5-литров, четирицилиндров бензинов двигател, с турбокомпресор със 150 к.с., и електродвигател със 177 к.с. и 1,8kWh батерия. Така общата мощност е 243 к.с. До скорост около 35 км/ч може да се изминат само на ток около 50 км, а усещането е като за мощ на електромобил. Е, ако натиснете педала повече, доста по-малко електрически километри ще останат. Средният разход по каталог го дават 5,2 л/100 км. Ако карате само градско на ток и малко бензин, може и да се постигне, но в реална пътна обстановка дори и с 90 км само да карате няма как да стане. При нормално шофиране по магистрала и първокласен път, като ползвах круиз контрол, средният разход е около 7,5 на 100, което за такава голяма машина не е много. Резервоарът, заради електромотора, е по-малък – 56 литра.

Освен това автомобилът има 3 режима на управление - Light, Comfort, Sport и 4 на шофиране - Normal, Sport, Eco, Snow. Последният е интересен как реално се държи, но нямам представа за него, поради липсата, на какъвто и да е сняг до момента у нас (както е тръгнало, 4х4 вече може да остане само за горските шубраци).

Haval H6 HEV разполага с ниво на автономност L2+, което означава, че последното поколение Mobileye EyeQ 4, чипът, снабден с 14 радара, ADAS сензор и 5 камери, шофирането е подпомогнато от много системи като адаптивен круиз контрол, интелигентен асистент за движение по магистрала, асистент за движение в трафик, асистент за интелигентно завиване система за автономно аварийно спиране с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, система за предупреждение при опасност от челен сблъсък, асистент, предупреждаващ за приближаващ автомобил в съседната лента на движение и др. Ако им се доверите и свикнете да ги ползвате, пътуването наистина става много по-леко и по-сигурно. Лично ги тествах всичките на връщане от Банско към София, когато след два дни активен туризъм съм една идея по-отпусната.

Както виждате, оборудването на Haval H6 HEV е много високо и на практика моделът има всичко, което може да се изисква за едно комфортно пътуване, при това с пълноразмерен SUV. Цената е 85 хил. лв., която за хибрид е повече от конкурентна с много други подобни.