fbpx Да събереш всички и всичко | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да събереш всички и всичко

Да събереш всички и всичко

 Спомням си преди пет години, когато с колеги тествахме новия модел на Оpel - Zafira. Останахме много доволни и неслучайно пресавтоклубът избра модела за "Автомобил на годината". През годините до днес Zafira има изключителен успех не само у нас с перфектното решение за семейна кола - много вътрешно пространство, 7 места, които дават възможност за ползване на данъчен кредит, стабилно поведение на пътя и икономичност, особено при дизеловите двигатели. Пет години по-късно на


пазара е новата Zafira, която бе показана на Софийския автосалон. В първите слънчеви дни на септември имам възможност да изпитам новия модел в едно достатъчно дълго пътуване към Черноморието.

Още повече времето е лятно.

 
Колата, която взимам е само на 60 км., съвсем нова. Всичките 7 седалки са нагласени в бойна позиция. Веднага ми прави впечатление, че тези от третия ред са съвсем нормални, а не детски. Всъщност базата на новия модел е нараснала и затова пространството за всички пътници е увеличено. Тъй като сме четирима, сгъваме последните две седалки и освобождаваме широко място за багажа. Тази операция ни отне малко време за разгадаване на механизма на действие, но се оказа, че е изключително лесен. Според мен и дете би могло да го направи. Седалките направо залепват за пода и се отваря широко равно място за багажа. Благодарение на системата Flex7 много лесно могат да се конфигурират и другите седалки, като ванът може да се превърне в двуместен, без демонтаж на седалките, с внушителен максимален багажен обем от 1820 л (645 л обем при петместната конфигурация).
Намествам шофьорската седалка и огледалата, и бързам да потегляме, защото ни чака път. Веднага усещам по-тежкия волан и недобрия навик, който имам да карам с една ръка, тук не върви. Прави ми впечатление скоростният лост, който е изместен по-високо, но това го поставя в изключително удобна позиция за ръката. Така централната конзола е освободена за оригиналния лост на ръчната спирачка, както и касетка за дребни предмети. Но пък ни направи впечатление, че липсваше поставка за чаша или бутилка, както и малко по-голямо пространство за мобилните телефони, а не вървеше да ги приберем в касетката.

На арматурното табло са разположени всички контролни уреди, а аудио уредбата може да се управлява и от волана

 Докато шофирам ми направи впечатление изключително широката видимост в огледалото за задно виждане. С всеки изминат километър се убеждаваме, че автомобилът е много стабилен на пътя, все пак и масата му не е малка - тон и половина. При по-рисковани изпреварвания обаче трябва да се премине на по-ниска предавка. Не можем да кажем, че е състезателен автомобил, но и двигателят, който караме, е 1,6 л, дизел. И в същото време автомобилът се управлява изключително лесно. Много е маневрен и може да се справи и в градската лудница, ако намерите къде да го паркирате. Ние успяхме да се справим и с теснотията на стария град Созопол, който беше пълен като в най-активния сезон.
Дали един автомобил е удобен, може да се каже, когато след дълъг път не се чувстваш уморен. За един ден шофирах 600 км, а изобщо не усетих нормалното за такъв път схващане на тялото. Това ми говори за много доброто позициониране и ергономия на седалка, скоростен лост, волан.
Външният дизайн на втората генерация на
Zafira определено излъчва динамика, като могат да се доловят общи черти с Astra. Много оригинално е V-образното оформление на предната и задната част, с отчетлив ръб. Ярко се открояват и отворите за въздух в предната броня. Характерните триизмерно оформени предни и задни светлини са запазени.

Това, от което бяхме много впечатление бе икономичността на горивото - с един
резервоар изминахме 900 км

като разбира се не сме нарушавали допустимите по магистралите скорости. Това се равнява на около 6/100 км литра дизел, което за подобен ван е много добро постижение.
Световна новост при модела е предлаганият, по желание, панорамен покрив с вградени отделения за багаж. За съжаление нашият модел не беше оборудван с него. Този покрив има четири големи остъклени зони с матирани стъкла, като те дават изключителна светла атмосфера в купето. При много силни слънчеви лъчи електрозадвижвана система от сенници закрива остъклените зони. По цялата дължина на покрива са разположени и пет затворени отделения с различна големина за багаж.