KIA XCeed – от поколението на "алфа" успешните (тест драйв)

  

Според последните теории на социолозите, близкото бъдеще принадлежи на децата от т.нар. поколение „Алфа“ или родените след 2012 г. Те изцяло започват своето съществуване в новото хилядолетие и са изградени по стандартите на най-високотехнологичния век. Най-новият модел на KIA градският кросоувър XCeed e точно от това поколение (появил се през юни 2019 г.) и притежава всички качества, приписвани на „алфите“ - много конкурентно настроени, все повече образовани, все по-технологични, спортни и амбицирани да успяват.

 

Аз съм от поколението „Х“ и въпреки, че XCeed бяхме в ролята на родител и дете, изключително добре се разбрахме (явно „Х“-ът ни обедини:). Лично за мен, това е KIA с най-експресивния и модерен дизайн досега (е, Stinger го оставям в друго измерение). А комбинацията от висок клас системи за сигурност, нови функции за свързаност и съвременни информационно-развлекателни системи правят модела един от най-високотехнологичните в най-конкурентния сегмента на кросоувърите.

 

Още с първото сядане в купето изпитах онова усещане, което те кара да си част от модерното време и в крак с всички новости. Новият 12,3” високотехнологичен, изцяло дигитален инструментален панел е проектиран така, че да даде необходимата ми информация по възможно най-интелигентния и лесен за разчитане начин. Цифрите и информацията, която се изписват са ясно четими и дори човек като мен, който ползва очила за четене, ги разчита без проблем. Мултифункционалният дисплей, е позициониран между двата дигитални измервателни уреда. В тази част на панела се изписват указания на навигацията, информация за аудиосистемата, телефонни разговори и контакти, разход на гориво, рейндж.

В центъра на предния панел е разположен 10,25" сензорен екран, на който се проектира навигацията, както и още много други информации. Основните функции на менюто са изнесени в долната част и също реагират с докосване, което е много практичен и функционален микс на традиционно (с бутони) и тип смартфон боравене. Чрез усъвършенствана функционалност и мулти Bluetooth свързаност шофьорът и пасажерите могат да свързват две мобилни устройства едновременно и на разделен екран да се наблюдават различни информации.

 

Въпреки, че съм се приготвила за уикенд пътуване, когато бягам от градския стил на обличане, имам чувството, че съм с последната колекция на Филип Плейн и модните кожени чанти Plik на родната дизайнерка Влади. Духът в салона на XCeed е модерен – тапицериите изключително приятни, шевовете много прецизни, а седалките впечатляващо удобни – хем спортни, хем комфортни. Наличието на хром допълва премиум усещането.

 

Потеглям директно по магистралата и съвсем естествено включвам адаптивния круизконтрол, дори и за миг не съм се усъмнила, че няма. Аз съм от онези шофьори, които с удоволствие ползват технологичните функции, които улесняват шофирането. Харесва ми, че много плавно намалява, когато засече отпред автомобил и след това също толкова плавно усилва до избраната скорост. Разпознава пътната маркировка и така поддържа траекторията. Към асистиращи системи се включват и системата за следене на мъртвата зона, предупреждение за сблъсък с разпознаване на пешеходци (супер полезна за града), интелигентен асистент за ограничение на скоростта (тази функция никога не я ползвам и дори много не и намирам смисъл изобщо в автомобилите), интелигентен паркинг асистент, асистент за поддържане на траекторията в лентата на движение, предупреждение за бдителността на водача и др. Изключително приятно съм изненадана от автоматично управление на дългите светлини, което се включва, когато слизам от магистралата и потеглям по междуградския път.

 

Днес повече от всякога дизайнът е много определящ, особено при автомобилите и борбата да привлечеш клиентското внимание е повече от ожесточена. Е, XCeed „кърти“, както каза една моя позната. Мен лично изключително ме впечатли, защото тази визия наистина пренаписва понятията за хечбек, купе, спортен автомобил и по много удачен начин ги съчетава. Предната част изглежда по-агресивно, с по-изразена радиаторна решетка и по-голям долен въздухозаборник. Фаровете са с нов дизайн и типичния за Ceed LED подпис в кубовидна форма. Хромираните лайсни на праговете, сребристите рейки на покрива и вграденият в задната броня метален елемент, видимо по-високото разположение на седалките (клиренсът е 17,5см) придават SUV излъчване на модела.

 

Базиран на Ceed, KIA XCeed предлага наистина щедро вътрешно пространство. А ако автомобилът има и опционален панорамен покрив, светлината буквално се излива в купето.

 

Определят XCeed като градски кросоувър. Аз бих го определила като мултифункционален автомобил – наистина удобен за града заради високата позиция на седене, практичен заради пространството и напълно влизащ в понятието „семеен автомобил“ - багажникът е 426л. задната седалка е делимата в съотношение 40:20:40, «браво» за електрическия заден капак и под на две нива. С този автомобил може да се чувстваш прекрасно и на дълъг път – возията е много комфортна.

 

 

 

 

Facebook comments