fbpx KIA XCeed – от поколението на "алфа" успешните (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

KIA XCeed – от поколението на "алфа" успешните (тест драйв)

етикети

  

Според последните теории на социолозите, близкото бъдеще принадлежи на децата от т.нар. поколение „Алфа“ или родените след 2012 г. Те изцяло започват своето съществуване в новото хилядолетие и са изградени по стандартите на най-високотехнологичния век. Най-новият модел на KIA градският кросоувър XCeed e точно от това поколение (появил се през юни 2019 г.) и притежава всички качества, приписвани на „алфите“ - много конкурентно настроени, все повече образовани, все по-технологични, спортни и амбицирани да успяват.

 

Аз съм от поколението „Х“ и въпреки, че XCeed бяхме в ролята на родител и дете, изключително добре се разбрахме (явно „Х“-ът ни обедини:). Лично за мен, това е KIA с най-експресивния и модерен дизайн досега (е, Stinger го оставям в друго измерение). А комбинацията от висок клас системи за сигурност, нови функции за свързаност и съвременни информационно-развлекателни системи правят модела един от най-високотехнологичните в най-конкурентния сегмента на кросоувърите.

 

Още с първото сядане в купето изпитах онова усещане, което те кара да си част от модерното време и в крак с всички новости. Новият 12,3” високотехнологичен, изцяло дигитален инструментален панел е проектиран така, че да даде необходимата ми информация по възможно най-интелигентния и лесен за разчитане начин. Цифрите и информацията, която се изписват са ясно четими и дори човек като мен, който ползва очила за четене, ги разчита без проблем. Мултифункционалният дисплей, е позициониран между двата дигитални измервателни уреда. В тази част на панела се изписват указания на навигацията, информация за аудиосистемата, телефонни разговори и контакти, разход на гориво, рейндж.

В центъра на предния панел е разположен 10,25" сензорен екран, на който се проектира навигацията, както и още много други информации. Основните функции на менюто са изнесени в долната част и също реагират с докосване, което е много практичен и функционален микс на традиционно (с бутони) и тип смартфон боравене. Чрез усъвършенствана функционалност и мулти Bluetooth свързаност шофьорът и пасажерите могат да свързват две мобилни устройства едновременно и на разделен екран да се наблюдават различни информации.

 

Въпреки, че съм се приготвила за уикенд пътуване, когато бягам от градския стил на обличане, имам чувството, че съм с последната колекция на Филип Плейн и модните кожени чанти Plik на родната дизайнерка Влади. Духът в салона на XCeed е модерен – тапицериите изключително приятни, шевовете много прецизни, а седалките впечатляващо удобни – хем спортни, хем комфортни. Наличието на хром допълва премиум усещането.

 

Потеглям директно по магистралата и съвсем естествено включвам адаптивния круизконтрол, дори и за миг не съм се усъмнила, че няма. Аз съм от онези шофьори, които с удоволствие ползват технологичните функции, които улесняват шофирането. Харесва ми, че много плавно намалява, когато засече отпред автомобил и след това също толкова плавно усилва до избраната скорост. Разпознава пътната маркировка и така поддържа траекторията. Към асистиращи системи се включват и системата за следене на мъртвата зона, предупреждение за сблъсък с разпознаване на пешеходци (супер полезна за града), интелигентен асистент за ограничение на скоростта (тази функция никога не я ползвам и дори много не и намирам смисъл изобщо в автомобилите), интелигентен паркинг асистент, асистент за поддържане на траекторията в лентата на движение, предупреждение за бдителността на водача и др. Изключително приятно съм изненадана от автоматично управление на дългите светлини, което се включва, когато слизам от магистралата и потеглям по междуградския път.

 

Днес повече от всякога дизайнът е много определящ, особено при автомобилите и борбата да привлечеш клиентското внимание е повече от ожесточена. Е, XCeed „кърти“, както каза една моя позната. Мен лично изключително ме впечатли, защото тази визия наистина пренаписва понятията за хечбек, купе, спортен автомобил и по много удачен начин ги съчетава. Предната част изглежда по-агресивно, с по-изразена радиаторна решетка и по-голям долен въздухозаборник. Фаровете са с нов дизайн и типичния за Ceed LED подпис в кубовидна форма. Хромираните лайсни на праговете, сребристите рейки на покрива и вграденият в задната броня метален елемент, видимо по-високото разположение на седалките (клиренсът е 17,5см) придават SUV излъчване на модела.

 

Базиран на Ceed, KIA XCeed предлага наистина щедро вътрешно пространство. А ако автомобилът има и опционален панорамен покрив, светлината буквално се излива в купето.

 

Определят XCeed като градски кросоувър. Аз бих го определила като мултифункционален автомобил – наистина удобен за града заради високата позиция на седене, практичен заради пространството и напълно влизащ в понятието „семеен автомобил“ - багажникът е 426л. задната седалка е делимата в съотношение 40:20:40, «браво» за електрическия заден капак и под на две нива. С този автомобил може да се чувстваш прекрасно и на дълъг път – возията е много комфортна.