fbpx Малкият расте! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малкият расте!

Да честваш 100 годишен юбилей е сериозно събитие. Като се замисля, в живота си до сега съм преживяла само няколко на големи компании. А собствената си стогодишнина сигурно няма да я доживея като имам предвид активното екшън ежедневие, в което сме се овъртяли...Но автомобилната марка Шевролет успя да напише своята 100 годишна история, богата на събития, оставили следа в световната история.

На 3 ноември 1911 година, в Детройт, Мичиган, швейцарският емигрант и инженер Луи Шевроле и американският бизнесмен Уилям Дюрант основават фирмата Chevrolet Motor Company. 100 години без един месец по-късно, седнах зад волана на съвсем новото Aveo. Замислих се, колко горди са били нашите пра-баби, когато са се качили в първите автомобили... Днес за нас е напълно естествено автомобилът да е част от собственото ни „аз” и това, че е наблъскан с технологии вече не прави кой знае какво впечатление. Всяко нещо с времето си.

На мен обаче компактния хечбек ме привлече с изцяло сменената си визия, с хубавия син цвят и закачливите ръбести форми, фаровете, които ми дадоха алюзия за хитри очи, готови да ме изненадат (докато снимах автомобила на един паркинг един младеж подвикна – ей, страхотни фарове! Направо класа!). Стана ми много забавно, когато се видях с моя приятелка, която по никакъв начин не можа да открие как да отвори задните врати. В това време 12-годишният и син демонстративно хвана дръжката на вратата, „скрита” горе в третата колона и подкани майка си да влезе. Това интегриране на дръжките (същото е и при Spark) дава много хубава профилна линия, която не се прекъсва. Иначе цялостното излъчване е за малък спортист, който обаче предоставя достатъчно удобства и за по-дълъг път.

За това допринася и комфорта в купето. Материалите са по-качествени, а обзавеждането е доста високо, типично за по-висок клас автомобили. Арматурното табло е в стил двоен кокпит, което е заето от култовия Corvette. На централната конзола много интуитивно, без да се налага специално разучаване са разположени копчетата за управление на температурата и аудио системата, като за нейното управление има удобни копчета и на спортния волан. На таблото има две жабки, като в горната е направено удобно тесничко отделение за мобилен телефон и USB изход. В крак с новото време може да се ползва и В долната жабка има достатъчно място за други вещи. Изобщо мястото за вещи не е пестено.

Целият борд свети в наситено, но елегантно синьо, което е изключително приятно за очите, без да дразни в тъмните часове на денонощието.
Когато взех хечбека, за да го „разходя” из града бях вече спечелила една точка в борбата със стреса – автомобилът беше оборудван с автоматична скоростна кутия и което е по-забележително - 6-степенна. За първи път марката интегрира такава скоростна кутия в малък автомобил. Моторът е бензинов 1,6 л/115 к.с. (може да се интегрира с в мотор 1,4 л./100 к.с.). Много добро поведение в града, напълно достатъчна мощност, маневреност която ми позволи без никакви сложни движения да паркирам и на тесни места.

Новият Aveo е по-широк и по-дълъг от предишното му издание, като по този начин предлага просторен интериор и товарен обем, който е сред най-добрите в класа. Когато тръгнахме на пътешествие извън града първоначално мислех, че ще събера само две раници, но мястото се оказа доста повече. Освен това, ниският праг на товарене е голямо предимство.

Поведението на магистралата изобщо не дава усещане, че управлявате по-малък автомобил. Култовото ми място за изпитване е стръмното спускане по най-високия мост на магистрала Хемус, по посока Ботевград. Там обикновено мъниците „потреперват”. С хечбека не изпитах никакво съмнение. В Aveo е използвана здрава интегрална конструкция, която съчетава пространствената носеща рама с каросерията (body-frame integral, BFI) благодарение на която устойчивостта на усукване е сред най-добрите в класа. За стабилността допринасят и стандартните за оборудването електронният усилвател на кормилно управление (EPS), електронната стабилизираща система (ESC) и спирачките с ABS.

Бензиновите мотори включват и две по-скромни версии – 1,2 л (70 и 86 к.с.). За първи път, Aveo ще се предлага с две версии на 1.3 литровия дизелов двигател (75 и 95 к.с.) оборудвани със старт/стоп система.