fbpx Да превземем зимата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да превземем зимата

Докато пишех този материал в София валеше първият истински сняг за годината. Разбира се към 9 сутринта движението стана страховито, задръстванията от светофар до светофар, кой с недотам добри гуми, кой изгубил навиците за каране на сняг, кои все още не изчистили улиците... И докато чаках 10 минути да измина 100 метра, в съзнанието ми изплуваше приказна снежна картина в едно малко балканско село. Представих си натрупалия сняг, спокойствието и коледна елха, която съм качила в огромния багажник са пикапа, с кой бях – една огромна двутонна машина, за която трудните зимни условия са удоволствие – Nissan Navara.
Е, когато карах Наварата беше късна есен, без никаква идея за сняг, но селският пейзаж със стръмни баири и терени присъстваше.
И колкото и да си представя човек, че това е „селския” автомобил, достолепното возило предлага пълен лукс, комфорт, удобство, стабилност и много висока проходимост.

Двойната кабина предлага 5 широки и комфортни седалки. Ако е необходимо вторият ред се дели 60:40 и можете да ги сгънете, така че да имате повече товарно пространство. Централната конзола е масивна, в унисон с мощта на автомобила. Местата за предмети също са големи, така че може да се съберат всякакви джунджурии – има места и за фотоапарат, за телефон, дори за малка дамска чанта. Температурният комфорт се осигурява от двузонов автоматичен климатик. Всички актуални ИТ приставки са налице – класната аудиосистема BOSE с осем тонколони възпроизвежда звук от USB, MP3, iPod. Заедно с това може да се използва и Bluetooth за мобилния телефон, което има и гласово разпознаване. А с докосване на седем инчовия екран може да избирате имената от телефонния ви указател, както и желаната музика. На екрана с отлична, реалистична видимост се прожектира и пътя зад вас при движение назад. Интересно, че въпреки сериозните размери на автомобила се маневрира лесно.

Другият важен фактор е, че при доста пикапи, когато в „легена” няма никакъв товар подскачането отзад при пътуване се усеща. При Navara, дори и с висока скорост на магистралата стабилността е забележителна. Но като се наложи пикапът може да поеме товар до 910 кг. Ако трябва да превозвате бъчвите, капацитет за теглене е до 3 тона! Товарното отделение е оборудвано с нова система, която осигурява закрепване на всички товари по ефективен начин, независимо от тяхната форма или размер. Пет прецизно позиционирани водещи лайстни в стените и пода на товарното отделение могат да се плъзгат и да застопорят предметите. Дължината на товарното пространство е 1,5м., но задната врата може да се сваля и така да удължите възможностите за превоз на дълги предмети.

NAVARA е оборудвана с 2,5 литров Common rail турбодизелов двигател, със 190 к.с. и 450Nm въртящ момент, оборудван с 5-степенна автоматична скоростна кутия. Ако това ви се струва малко, въпреки, че мощта за този тежък автомобил е много добре може да скочите на новия V6 3-литров дизелов мотор с 231 к.с. и 550Nm.

Едно от най-големите предимства на автомобила е неговата високопроходимост и на практика преминаване през всякакви терени благодарение на високия просвет и четирите различни режима на движение. 2WD задвижване на задните колела и осигурява оптимална икономичност при нормални пътища. Режимът 4H разпределя въртящия момент поравно между предния и задния мост и е удачен при по-лек офроуд терен. 4 WD LOW включва бавни скорости с максимална мощност и въртящ момент за много тежки терени. Когато има дълбок сняг или кал може да се заключи задния диференциал и така да се измъкнете от ситуацията.