fbpx Технологични вариации | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологични вариации

Технологични вариации

Всекидневието ни е заобиколено от всякакви технологии, без които за съжаление не можем да си представим живота. Свикнали с авангардните дизайни на компютри, таблети, мобилни телефони и всякакви други джаджи, представите ни за съвременна визия на който и да е продукт имат други измерения. Когато видях строените фокуси от последното трето поколение на модела, блестящи в ярки цветове, огрявани от есенното слънце, определено останах впечатлена.

Дизайнът, който от Ford наричат кинетичен, е създал модерен, естетичен и заедно с това дързък изказ на този автомобил. Не крия, че ми харесва. В купето обаче, поглеждайки към целия борд, усещането за съвременност е още по-силно. Един мой колега възкликна – „че то като борд на самолет!”. Наистина копчетата, индикациите, бутоните и различните функции са много. За някои потребители сигурно ще е прекалено накичено, на за тези, които са зависими от съвременните технологични удобства, сигурно ще допадне.

Въпреки, че наистина функциите, които предоставя автомобила са много, са подредени интуитивно и интересното беше, че лесно се справих с намирането и боравенето с една или друга. На волана също не липсват копчета. Там е бутона за адаптивния круизконтрол, който е пълен с много функции - системата за предупреждение за напускане на избраната лента като заедно с това има възможност за коригиране на траекторията. Друга полезност е предупреждение за опасност от сблъсък. Много практична е камерата, която разпознава пътните знаци. Автоматичното превключване на къси и дълги светлини и предупреждение за сънливост на водача допълнително засилват сигурността. За да отговори съвсем на технологиите, като опция можете да включите USB или MP3 плеър, да прочетете на дисплея заглавията на песните, да контролирате от волана избора им или чрез гласови команди през Bluetooth.

Борд компютърът е разположен фронтално пред очите, а данните се изписват много отчетливо на фона на мека синя светлина. Тя кореспондира много елегантно и със сините стрелки на другите уреди за отчитане. Оформлението на централната колона също е с авангарден дизайн. В този стил е и формата на ръчната спирачка. Има различни ниши за предмети, поставка за очила, жабката дори събира А4формат. Но не намерих удобна ниша за мобилния телефон, въпреки, че ако го включите през функция Bluetooth не е нужно видно място за него. Материите в купето са много приятни на допир, личи си, че са по-високо ниво.

Имахме късмета да попаднем на най-високото ниво оборудване на Focus – Titanium. Оборудван е с новия бензинов Еcoboost мотор с мощност 150 к.с. Моите колеги мъже натискат здраво педала. Автомобилът им отговаря достойно. Еcoboost дава възможност за кратко въртящият момент да скочи, за да даде мощ, като достига 240 Нм още при 1600 оборота. Без никаква мисъл за икономия (дори обратното) средния разход, който показа бе 7л/100 км. Сигурност на пътя дава и изцяло новото електрическо серво, което променя твърдостта на волана в зависимост от скоростта. Този двигател, заедно с обновения 1,6 л дизеловия мотор се предлагат и със старт-стоп система - "Ford Power" бутона за стартиране. Заедно с това FordKeyFree-системата позволява да отключите автомобила без да вадите ключа от чантата, достатъчно е да дръпнете дръжката на вратата – системата открива уникалния код за сигурност и деактивира алармата.

Новият Focus дава възможност за избор между три модификации според нуждите. Компактния хечбек предоставя багажен обем от 385 литра (с нормална резервна гума). В седан варианта имате забележителния обем от 526. В комби варианта може да достигнете до 1523л

Facebook коментари