fbpx Renault Austral - голямото изкачване (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault Austral - голямото изкачване (тест драйв)

етикети

С всеки нов модел Renault изкачва още едно стъпало нагоре, но с представянето на Austral прескочи няколко наведнъж по пътя, който марката нарича Renaulution.
В периода, когато моделът взе приза Кросоувър на България за 2023 г. в най-престижния роден конкурс „Кола на годината“, пътуваме в два пролетни дни из страната, за да усетим в реалност предимствата на модела. Минаваме по Подбалканския път, пресичаме Балкана през прохода Шипка, а на другия ден се прибираме по първокласния път от Велико Търново към София. 

Безспорно първото визуално впечатление от Austral е за щедро, здраво и в същото време елегантно тяло. Предният капак придава атлетичен характер в съзвучие с „мускулите“ на силуета. Голямата радиаторна решетка е декорирана с покритие в черен цвят и е пресечена в горната част от хоризонтална хромирана линия, която свързва елегантно фаровете, които излъчват LED C-образния светлинен подпис, Голямото ново лого на Renault в центъра - „Nouvel'R“ е с покритие от матиран сатиниран хром.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

Същото голямо лого присъства и на задната врата, а под него с големи букви, както сега е модерно, е изписано името на модела.

 

Задните светлини също са C-образна визия. Те са изградени с микрооптична технология с множество лазерно гравирани нишки, представена още с новия Megane E-TECH Electric, като създават усещане за холограмен 3D ефект и правят автомобила разпознаваем отдалече. Мигачите са динамични. 
Изисканата картина се допълва от внушителни колела с 17- до 20-инчови джанти с ефект „диамант“ и новото лого на Renault от полиран алуминий в центъра. Автомобил, който определено излъчва респект. 

Още по-голям респект предизвиква интериорът, който качва ниво, което досега не сме виждали в Renault и в доста елементи гони това, на автомобилите от висок клас. В центъра под формата на обърната буква „L“, е огромна обща плоча, присъща за премиум автомобилите и обединява 12,3-инчовия дисплей на арматурното табло и 12-инчовия мултимедиен дисплей на централната конзола. В допълнение има и 9,3-инчов head-up дисплей с перфектна разделителност

На екрана OpenR могат да се визуализира четири различни изгледа чрез смяна от бутон на волана - Classic (скорост, об./мин. и други), Navigation (карти), Zen (минималистичен) и Road (визуализация на заобикалящите път и трафик). 

На екрана OpenR могат да се визуализира четири различни изгледа чрез смяна от бутон на волана

Екранът OpenR е покрит със закалено стъкло тип „Gorilla Glass“, което е ултраустойчиво на драскотини, ежедневни удари и многократно почистване. Екранът има специална обработка против пръстови отпечатъци и отблясъци, което е един от основните дефекти на модерните автомобили и е факт, че тук, въпреки, че не са игнорирани напълно, отпечатъците при боравенето с екрана са доста смекчени и не дразнят така отявлено. Четливостта на информацията на екраните е отлична, дори при пряка слънчева светлина, благодарение на усъвършенствана технология с микрощори. 

Звукът на кутията на централната конзола наподобява този на отваряне на сейф

Друг впечатляващ елемент е централната т. нар. летяща конзола. Ако търсите лоста за скоростите – той вече е преместен на волана и така се освобождава допълнително място в средата, въпреки, че в първия момент си мислите, че големият лост на капака изпълнява точно тази функция. Всъщност той покрива нишата, която се образува отдолу и също така има удобно, непързалящо се място за индуктивно зареждане на смартфон. При движение напред или назад издава звук на щракване, който наподобява въртенето на ключалка на сейф. 

Мултимедийната система OpenR Link включва вградените Google услуги за още по-лесно боравене

Прави впечатление, че всички материали са висококачествени, а всеки елемент е изпълнен изключително прецизно. В зависимост от нивото на оборудване и избраните опции интериорът предлага естествено дърво, кожа, Алкантара, текстил с подложка от пяна, лакирани декорации в черен цвят и сатиниран хром. 

Пространството е щедро. В зависимост от версията задната седалка може да е тип „пейка“ от две сгъваеми части, като всяка може да се плъзга самостоятелно около 16 см. 

В новия Austral дебют прави ново ниво на оборудване - Esprit Alpine. В тази версия има още по-изявен дизайн, нов екстериорен цвят шистовосив „Сатен“, специално разработен за версията. В екстериорната естетика се добавят и 20-инчови черни алуминиеви джанти Daytona с ефект „диамант“ и лакирани с опушен лак и обозначение Alpine. В интериора версията Esprit Alpine предлага тапицерия Alcantara, декорирана с тъкан от въглеродни влакна тип „кепър“ и двоен шев в цвят син „Alpine“.

Renault AUSTRAL се предлага общо четири електрифицирани версии, които са с бензинов двигател, Mild Hybrid Advanced (48V) със 130 конски сили и Mild Hybrid (12V) във вариант 140 и 160 к.с. На върха е хибридният E-TECH Hybrid (400V) и с мощност до 200 к.с., който в България ще бъде представен малко по-късно тази година. 

Тестовите автомобили обаче са с мощност 160 к.с. и автоматична скоростна кутия (ръчна не се предлага). Пътуването е много приятно и усещането е за изключителна стабилност. Усещаме го най-вече по острите завои на Шипченския проход, където решаваме да минем в по-спорен вариант като избираме от бутона MULTI-SENSE на волана на режим Sport (останалите са Eco, Comfort и индивидуален) и превключваме на ръчни предавки от перата на волана за повече динамика. Като цяло този модел не е спортен, дори и в този избран режим, но пък благодарение на системата 4CONTROL Advanced за завиване на четирите колела, както по-горе отбелязах, стабилността е впечатляваща - така както малко автомобили биха се държали на този тесен, стръмен и пълен с обратни завои автомобил. Пакетът Extended Grip предлага и два допълнителни режима - Snow и All roads, но все пак трябва да се има предвид, че това не е 4х4, но все пак ще даде допълнителна сигурност при малко по-комплицирани терени.  

снимки - авторът и Renault България