fbpx Блясък на принцеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Блясък на принцеса

Блясък на принцеса

Още миналата година на летния автомобилен салон в София, Kia Optima бе една от звездите на изложението, която категорично привлече много погледи. Мераклиите да седнат зад волана не бяха малко, въпреки че бъдещите собственици трябваше да почакат. И ние, журналистите почакахме докато най-сетне преди няколко дни имах възможността да седна зад волана на изцяло новия модел на корейската марка. Когато видях „строена” в реална среда на паркинга бялата Optima, направо ахнах. Все едно за първи път я виждах. Все едно гледах красива бяла принцеса... Голям, стабилен, атлетичен с категорично присъствие седан, който е с удължена колесна база спрямо предишното предложение в този сегмент на марката. Освен това той е по-дълъг, по-нисък и по-широк – модел, който ще се бори за сериозно място в бизнес сегмента на автомобилите. "Независимо от продължаващата глобална икономическа несигурност, според проучване на Kia, търсенето на седани в D-сегмента, в много страни ще нараства през следващите три години. Ние очакваме в световен мащаб продажбите да нарастват с 23% и от 4,3 милиона през миналата година да достигнат до 5,3 милиона през 2013. Затова с този модел сме решени да претендираме за по-голям дял на този сегмент”, казва Бени Oуен, Вицепрезидент по маркетинга и продуктовото планиране в КИА Моторс Европа.

 

 

Optima привлича с красивите плавни линии, като носи идентичността на марката. Специфичната маска отпред с решетката и целия блок от фарове излъчват сигурност и мощ, а елегантните като кристални брошки LED дневни светлини интегрирани в бронята, допринасят за стил и изисканост. Ксеноновите фарове са с автоматично регулиране по височина, а при завиване реагират и осветяват странично пътя. Леко издутите калници допълват усещането за сила. Плавната, „нарисувана” с един замах линия на покрива завършва със спойлер към багажника, който дава нахакания характер на автомобила. С това е намален и коефициентът на въздушно съпротивление от 0.29 Cd, което дава добрата аеродинамика.

 

 

Интериорът е изграден в бизнес стил, в който кожа, лак и хромови елементи взаимодействат отлично. Електрическата седалка се регулира в различни посоки, като запаметява положението на двама шофьори. При слизане автоматично се изтегля назад, така че да е удобно излизането от автомобила (без да си удрям колената, което често ми се случва иначе) и съответно се връща на запомнената позиция при потегляне. Приятна музикална индикация посреща и изпраща от купето.

 

 

Цялата централна конзола е ясно ориентирана към шофьора, но ъгълът е добре пресметнат, така че спътникът на другата седалка да не се чувства изолиран от цялостната информация. Бордовият компютър се командва с едно копче от волана, което много инстинктивно се натиска с палец, докато държите волана (отдавна не бях срещала такова добро решение). На волана са разположени и копчета за аудиосистемата и круизконтрола, както и "Bluetooth" хендс фрий система с гласови команди. Двузоновата климатична инсталация позволява персонален избор на температура. На широкият подлакътник може да се облегнат и двамата пътници без да се борят за надмощие, а подлакътниците на вратите са в перфектния наклон.

 

 

Пространството е щедро – задните пътници имат място във всички посоки. Спокойно може да работите на лаптопа, докато някой друг шофира... Просторът се допълва от стъклен покрив с електрически люк (опция). В единият дъждовен ден, който случих, ромоленето на капките даваше особен уют. Усещане като „няма нищо по-хубаво от лошото време”.
Багажникът, както подобава на такъв клас автомобил, също предоставя сериозно пространство от 505 л. В горната му част са разположени две копчета, които се натискат и така изключително лесно се свалят делящите се задни седалки при необходимост.

 

 

Управляваният модел беше с турбо дизелов мотор 1,7 л/140 к.с. със 6-степенна автоматична скоростна кутия, която даде добър резултат от под 7л/100 км. Автоматът плавно сменя скоростите, без да се усеща преминаването от една към друга. При нужда от по-рязко изтегляне реагира отлично. За по-състезателните типове е предоставена възможност за смяна на предавките с перца, разположени зад волана. Безспорно този мотор е и най-доброто решение, заради икономичността му, комбинирана с напълно достатъчна потенция. При желание може да се премине и към ECO режим на управление, който намалява отработените вредни газове и разходът на гориво, като на практика не се усеща намаляване на мощността на автомобила.

Тестваният автомобил е с цена 49 289 лв., като базовият модел с механична скоростна кутия за най-ниското оборудване (обаче достатъчно богато) започва от 39 990 лв. с ДДС.