fbpx Нов играч в отбора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нов играч в отбора

Nissan Pulsar

Нов играч в отбора

етикети

 
Изминалата 2014 г. с право може да се нарече „нисанска“ - японската марка атакува пазара с добре познати и успешни модели, някои от които изключително променени, изцяло в положителна посока (нов Qashqai, обновен Juke, изцяло нов X Trail). Финалът дойде с напълно новият модел 5-вратия хечбек Pulsar. Така японската марка разширява портфолиото си и приобщава нова група клиенти, потребители на т.нар. семейни автомобили.
 
 
И като такъв, първото нещо, което ни направи впечатление беше многото място - наистина простор, който ти дава свобода при пътуването. За семейства с деца това е изключително предимство, което всеки ще оцени. Опитвам се да се пресегна към задната седалка, за да хвана дамската си чанта, която съм метнала там. Никакви шансове за достигане – трябва да откопчая колана, обръщам се на колене на предната седалка и тогава се пресягам. Този личен тест за пространство много го харесвам и е доста показателен.  
 
Цифрите подкрепят личните ми убеждения - благодарение на най-дългото междуосие в класа (2700 мм) Pulsar предлага значително по-голямо пространство за краката и раменете отзад, в сравнение с конкурентите му в сегмента. Почти 70 см са предоставени за краката, така че и дългокрака манекенка ще се събере и ще остане място - дори повече спрямо средното за D-сегмента. 
 
 
Интересното е, че първоначално леко бяхме разочаровани, че моделът е малък, но се оказа, че просто е компактен - дълъг е 4385 мм и всеки от тези милиметри е използван докрай. Предимството е, че тези „обрани“ размери го правят лесен за паркиране в градски условия, защото например в София дори и 2 см могат да се окажат фатални за спечелването на някое свободно паркомясто.
 
Единствено леко бях разочарована от багажника, който очаквах, че ще е по-голям – в случая е 385 литра, но пък широкият му отвор го прави лесен за товарене, а оттам идва удобството за лесна подредба на чантите, така че да са оползотвори всяко местенце. Е, ако гътнете задните седалки се образува равен под с 1395 л пространство. 
 
 
 
Pulsar носи дизайнерските гени на Qashqai и X-Trail, но ошлайфани с концепцията на кросоувър. Познатата емблема на марката е рамкирана от познатата вече V-образна радиаторна решетка, чиито ъгли се изкачват към капака на двигателя и дават усещане за движение. Профилът е изключително елегантен, като линията му рязко се изкачва нагоре към задната част. Оформените като бумеранг задни светлини, които преминават и в задната врана, вече са станали запазена марка на бранда и свързват двата края на автомобила. Те дават възможност за оформяне на ниския праг на товарене.
 
Интериорът е изграден в тон с новите технологии, с висококачествени и приятни на допир материали, с изчистени линии, без дразнеща натруфеност. Арматурното табло е вдлъбнато и това създава допълнително усещане за обем. Неговата линия, която продължава до вратите, кореспондира с тази на волана, на който са изнесени основните функции. Приборното табло с 5-инчов Advanced Drive-Assist Display е разположено централно и на него се показна навигационна информация, данни за автомобила, пътуването и т.н.  Централната конзола се „олекотява“ от пиано лака и на нея е разположен лесно за боравене 5.8-инчов екран, а останалите бутони са много лесни за боравене. 
 
 
Високите технологии са част от същността на Nissan. Затова те присъстват в изобилие и при Pulsar – като започнем от информационно-развлекателна система  NissanConnect минем през Nissan Safety Shield и достигнем до самопочистващата се камера за обратно виждане. „Орловият поглед“  проектира 360-градусов изглед, когато паркирате назад и благодарение на нея, нямате оправдание да не се позиционирате правилно и лесно. Благодарение на мини камери на екрана виждате позицията на автомобила спрямо околната обстановка отгоре. Системата Around View Monitor предупреждава, ако например зад автомобила има дете, което иначе няма как да забележите. Системата Blind Spot Warning предупреждава, за засичане на автомобили в слепите зони от двете страни на модела – колкото и някои да отчитат като дразнещо това мигане в страничните колони, особено за голяма част от „заблеяните“ български шофьори е много полезна. Друга система ви предупреждава, ако започнете да излизате от лентата на движение.
Авангардна система Forward Emergency Braking може автоматично да задейства спирачките, ако прецени, че идва неизбежен удар. Тя има три нива на подпомагане - първо предупреждава звуково,  след това автоматично прилага частично спирачно усилие и накрая, ако се наложи  ще приложи по-силно спирачно усилие. 
 
 
Pulsar се предлага два мотора - 1,2-литров DIG-T бензинов/115 к.с. и 1,5-литров дизелов dCi/110 к.с. Управлявах автомобила с втория двигател в дните на почти арктическите студове. Вярно парното при -13 по-трудно загрява, но пък средният разход беше 5л/100 км, което няма как да не предизвика адмирации. И изобщо не се мръщете на малките обеми двигатели – ако не ви ги кажат, няма да познаете. Не може да откриете никакъв компромис с мощността. И двата мотора са оборудвани със Stop-Start система и 6-степенна механична скоростна кутия, като бензиновият мотор може да се комбинира и с XTronic безстепенна автоматична трансмисия. 

Facebook коментари