fbpx Модерният куриер | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ford Transit Courier

Модерният куриер

етикети

Ако имате малък бизнес и не робувате на излишна показност, то Ford излезе с едно много добро предложение за превозно средство, което събира 2 в 1 – малък товарен ван и просторен и удобен автомобил са семейството ви. След силната офанзива тази година в сегмента на лекотоварните возила, марката създаде бранда с общо име Transit и буквално отговори на всеки един каприз, на който и да е клиент и какъвто и за е бизнес. Създаде и изцяло ново предложение – малкият Courier.

Най-новият член на фамилията е проектиран на глобалната платформа на Ford за автомобили от В-сегмента – същата, на която е изградена и Fiesta. Погледнат фронтално почти няма да направите разлика с лек автомобил. Въпреки, че седалките са разположение по-високо и именно затова влизането в купето е много лесно – няма нужда да се сгъвате или навеждате.

Със своите 4.16 м. дължина автомобилът маневрира отлично и именно затова носи това име – малкият куриер, който може да достигне и до най-затънтения адрес и да влезе и в най-тясната уличка. Ако се наложи пък да паркирате в много тясно място, така че да не успеете да отворите дори вратата си (в София често се случват изостанали такива дупки на възлови паркинги) – лесно може да се прехвърлите на втория ред и да излезете през плъзгащата се странична врата – пробвах го – много лесно става. На двама колеги шофьори им се изцъклиха очите като ме гледаха какво правя, но накрая се предадоха с едно „Елава!“.

Товарният обем е 2.3 куб. м, товароносимостта – до 660 килограма, с 60 кг повече от Fiesta. Но пък максималната дължина на превозвания товар може да достигне да 2.6 м при сгъната преградна стена, ако сте избрали товарният вариант. Голямата задна врата може да служи и като покрив, а ниския товарен праг страшно улеснява прехвърлянето на багажа. И ако мъжът ви е рибар, ще има достатъчно място за въдиците, без да ви овиква, че ще му ги счупите... Хубаво е също, че постелката много лесно се мие.

Бордът и централната конзола много приличат на тези на по-малката сестра. Затова комфортът е пълен и не липсва нищо. Бутони не липсват, но не се объркваш. Имате борд компютър, климатик, круиз контрол. Една интересна новост е специалната стойка за смартфон или навигация, която се разтяга според големината на джаджата. Седалките са широки, леко твърди, но удобни. Да не говорим за големия обем, който имате над главите (почти три педи) и място за колената. Понятието „баничарка“ вече остава напълно в миналото.

Всъщност и на външен автомобилът е много приятен, с елегантни линии и дава абсолютни асоциации, че наистина може да свърши много работа. Все пак си личи, че е стъпил по-здраво на земята. Преднатя броня и радиаторната решетка са по-внушителни. Ако сте естети, може да си поръчате и лайстни на покрива, които съвсем дават приятен външен фасон. Оребреният преден капак говори за по-висок клас автомобил, за който са извършени малко повече действия, докато се постигне тази форма.

Голямото предимство е изключително ниския разход на гориво. Класическият вариант са дизеловите версии - 1.5 TDCi и 1.6 TDCi. Колкото и да го натисках, повече от 5,2 л/100 км не успя да вдигне. Ако обаче го галиш и не вдигаш повече от 90 км, караш с „лекия“ крак може да достигнеш и 4л/100 км. Производителят дори обявява 3,7 л/100 км. Другата възможност е да изберете 1.0-литровият бензинов EcoBoost, който събра достатъчно световни овации в последните две години и дава среден разход 5.2 л/100 км.