fbpx За 20 лева до морето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

SEAT Leon на метан

За 20 лева до морето

След спада на цените на горивата през зимата, традиционно през летните месеци ценовото пълзене нагоре започна. Освен това и на световните борси, търговията с петрола се оттласна от дъното и барелът вече минава 50 USD. В такива икономически моменти точното пресмятане на изминаваните километри с даден автомобил може да наклони везните към возила с алтернативни горива, като метан например. Затова и много автомобилни компании предлагат заводски оборудвани автомобили, които показват отлични динамични и икономически изгодни резултати.

SEAT също се включва в тази надпревара и на българския пазар се предлага фабрично разработен Leon на метан и бензин - 1.4 TGI 110 к.с. На проведени тестове в Барселона по дестинацията между Барселона и Мадрид е изминато разстоянието от 615 км с 21.53 кг метан на цена от 20 евро. Това означава, че 100 км се изминати с впечатляващите 2,8 кг. Метан. Е, аз не успях да постигна такива цифри, но и моят резултат е доста добър и определено за предпочитане пред конвенционалните горива. Вижте повече във видеото.

 

Метановият резервоар събира 15 кг., с които ще изминете със сигурност около 300 км. Разбира се, ако сте от тези, на които стрелката на скоростта не пада под 150-160 км доста ще намалите километрите. При смесено каране по магистралата (130-140 км/ч) и след това по първокласни пътища (100-90км) изминах точно 350 км. или средният ми разход беше 3,9 км за 100 км. (дори в един период 3,8 кг) При днешните цени около 1,27-1,30 лв. за килограм сто километра струват 5 лв. Доста добре, нали? Така че, ако четирима души пътуват от София до морето и приемем, че са 400 км, то за 20 лв. ще пристигнат там.

Забравете, че метанът „не върви“. Едва ли ще го различите от бензина. Известен недостиг в мощта се усеща при висока скорост, най-вече, когато трябва по-бързо да изпреварите. Тогава се налага да слезете на по-ниска предавка. Ако искате да се правите на състезатели, определено това не е вашият автомобил, въпреки, че когато преминах на бензиново гориво се стреснах, че не съм усетила откога пътувам със 160-170 км/ч.

С метанът може да се постигне намаление до 25% на CO2 в сравнение с традиционните горива, и допълнително 87% намаление на азотен оксид в сравнение с дизеловите горива.

Интересно е, че цената на фабричния метанов автомобил е почти същата като на дизеловия модел – 33 500 с ДДС, като има възможност за N1 и ползване на данъчен кредит.

Снимките и видеото са направени с Huawei P9