SEAT Leon на метан

За 20 лева до морето

След спада на цените на горивата през зимата, традиционно през летните месеци ценовото пълзене нагоре започна. Освен това и на световните борси, търговията с петрола се оттласна от дъното и барелът вече минава 50 USD. В такива икономически моменти точното пресмятане на изминаваните километри с даден автомобил може да наклони везните към возила с алтернативни горива, като метан например. Затова и много автомобилни компании предлагат заводски оборудвани автомобили, които показват отлични динамични и икономически изгодни резултати.

SEAT също се включва в тази надпревара и на българския пазар се предлага фабрично разработен Leon на метан и бензин - 1.4 TGI 110 к.с. На проведени тестове в Барселона по дестинацията между Барселона и Мадрид е изминато разстоянието от 615 км с 21.53 кг метан на цена от 20 евро. Това означава, че 100 км се изминати с впечатляващите 2,8 кг. Метан. Е, аз не успях да постигна такива цифри, но и моят резултат е доста добър и определено за предпочитане пред конвенционалните горива. Вижте повече във видеото.

 

Метановият резервоар събира 15 кг., с които ще изминете със сигурност около 300 км. Разбира се, ако сте от тези, на които стрелката на скоростта не пада под 150-160 км доста ще намалите километрите. При смесено каране по магистралата (130-140 км/ч) и след това по първокласни пътища (100-90км) изминах точно 350 км. или средният ми разход беше 3,9 км за 100 км. (дори в един период 3,8 кг) При днешните цени около 1,27-1,30 лв. за килограм сто километра струват 5 лв. Доста добре, нали? Така че, ако четирима души пътуват от София до морето и приемем, че са 400 км, то за 20 лв. ще пристигнат там.

Забравете, че метанът „не върви“. Едва ли ще го различите от бензина. Известен недостиг в мощта се усеща при висока скорост, най-вече, когато трябва по-бързо да изпреварите. Тогава се налага да слезете на по-ниска предавка. Ако искате да се правите на състезатели, определено това не е вашият автомобил, въпреки, че когато преминах на бензиново гориво се стреснах, че не съм усетила откога пътувам със 160-170 км/ч.

С метанът може да се постигне намаление до 25% на CO2 в сравнение с традиционните горива, и допълнително 87% намаление на азотен оксид в сравнение с дизеловите горива.

Интересно е, че цената на фабричния метанов автомобил е почти същата като на дизеловия модел – 33 500 с ДДС, като има възможност за N1 и ползване на данъчен кредит.

Снимките и видеото са направени с Huawei P9

Facebook comments