fbpx Combiнаторът от Млада Болеслав | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Combiнаторът от Млада Болеслав

 Като че ли все повече български бизнесмени осъзнават, че чешкият флагман Skoda Superb може да бъде техният икономически изгоден, и представителен автомобил. Алтернатива на VW Passat, Superb не пести обем, практичност, стабилно пътно поведение и специално внимание към салона. След премиерата в Париж, чехите представиха и в реални пътни условия последното си творение – комби варианта на Superb.


Когато видях строените в редица автомобили на паркинга край летището на Милано не мога да скрия, че останах по-силно впечатлена от тяхната визията, сравнена с тази на седана. И то най-вече заради елегантно и плавно завършващата задната част. Имах усещането, че пред мен стои нов модел, а не модификация на съществуващ. Създаден на удължената база на Passat големият коз на премиума е многото пространство. Да започнем от багажника – цели 633 л, които при сваляне на седалките могат да достигнат до 1865! Но умно конструкторите са помислили пространството да се разделя така, че ако имате по-малко багаж, той да не се разхожда из цялата вътрешност. Още по-гениално – фалшивият под, който закрива долното отделение чрез механизъм може да излезе напред и да не се губите в дълбините на багажника. Освен това, елегантни лампички дават достатъчно светлина и да не се чудя къде се е завряло мини-лаптопчето ми. Възхитената съм от електрическата задна врата, която се отваря и затваря с натискането на едно копче – така светлият ми костюм не избърса задната броня на автомобила.


...Меките кресла отпред поеха галантно тялото ми. Психологичски ми мирише на изискан „бизнес style”. Вътрешно ми егото е доволно, че съм подходящо облечена за този автомобил и не без самочувствие после слязох пред входа на Villa Crespi край тузарското крайбрежие на Lago Maggiore в Италия. Ние, със Superb си кореспондирахме перфектно.
„Моят” автомобил буквално прелива от техники, които не само за да хвърлят прах в очите и Superb да се нареди сред големите (и съответно много скъпи), а просто за да направи пребиваването с него максивмално комфортно. И ето – имам скъпа кожа, седалки със запаметяване на позицията и подгряване, прекрасен, голям дисплей тъчскрийн, от който се управлява навигацията и аудиосситемата, 8 тонколони, пълен набор от пасивна и активна безопасност, едно от великолепните автомобилни постижения - Park Assist, при което воланът сам се върти, без намесата на шофьора и паркира колата. Освен това автомобилът предлага като опция панорамен покрив (при седана няма такава възможност), който може да влезе в ролята на люк и да се отваря, плъзгайки се назад. Безключовото влизане и излизане, както и стартиране на мотора са още улеснения.


За тези, на които кръвта им кипи по природа и съчетана с екшъна на делника няма как да не оценят 7-степенната DSG роботизирана скоростна кутия, 3,6 литровия мотор с 260 к.с. Прибавяме и 4х4 Haldex задвижване и какви повече претенции да имат? Все пак улегналите характери могат да избират между още два бензинови и два дизелови мотора. Може би най-удачният ще е двулитровия дизел, който разгонва 140 коня, а със системата Common rail достига до 170 к.с.


Ние пътувахме със „скомния” по-горе описан двигател. Автомобилът без нервност, с германско точност реагира на реакциите ми. Пътното поведение е като на тюлен, който плъзга гладкото си тяло във водата. Доборото окачване направо „погълна” типичните павета за центърчетата на малките италиански селца, както и „легналите” полицаи, през които минахме.
И така, Skoda не са конструирали просто имиджов автомобил, който да се бори на пазара, а такъв, който да предоставя функционалност и удобство от висок клас. Притежателите на автомобили от марката досега, вече имат едно прекрасно ново решение, което ще им даде щедро пространство, висок клас оборудване и изключително разумно ценово решение.