fbpx Новият Honda HR-V e:HEV - много простор, електрификация и нови технологии (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Honda HR-V e:HEV - много простор, електрификация и нови технологии (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Новият Honda HR-V e:HEV - много простор, електрификация и нови технологии (тест драйв)

етикети

В първия истински пролетен ден, когато слънцето щедро се раздава, потегляме към Копривщица на борда на третото поколение на популярния компактен SUV - Honda HR-V e:HEV, казано по-директно – хибрид. Първо сядам отзад и просто съм изумена с всеки изминат километър какъв простор и обем има в купето. А отпред колегата ми шофьор е от по-здравите българи. Опитвам се да сравнявам с други подобни модели, но просто не мога да се сетя кой ми предлага цяла пълна педя разстояние между седалките и коленете и дори повече над главата. И ако аз не съм с манекенски ръст, то другият колега до мен е 185 см и също има пространства. Подът отзад е равен и това допълнително увеличава обема. А големите прозорци, подминаващи дори страничното периферно зрение, откриват големи гледки за пътниците.

И ако вътре има много практичност и комфорт, то отвън дизайнът е по-красив от всякога. Плавните елегантни линии на спортно купе са съчетани отлично с характерната SUV визия. Дръжките на задните врати са вградени в задните колони и така не се нарушава гладката линия – наистина изглежда страхотно! Пътният просвет е 180 мм дава безпроблемно придвижване и по безасфалтови пътища, както и такива, с доста дупки. Мощната предна решетка много елегантно са интегрирани изтеглените като японски очи фарове. В SUV стилистиката са и стандартно предлаганите 18-цолови колела.

Honda HR-V се присъединява към електрифицираното семейство на марката и идва с познатата вече системата e:HEV (използва при Jazz и CR-V), която се състои от два компактни, но мощни електромотора, съчетани с бензинов 1,5-литров двигател DOHC i-VTEC по цикъл на Аткинсън, литиевойонна батерия и иновативна трансмисия с фиксирана предавка, свързана с блок за управление на захранването. Мощността е 131 к.с., като ускорението не е най-впечатляващите - от място до 100 км/ч за 10,6 сек, но пък комбинираният разход заслужава внимание - 5,4 л /100 км (WLTP). При скъпите горива, това определено е много, много положителна черта.

Докато пътуваме по Подбалканския път, автомобилът разчита на бензиновия двигател. При изпреварване, ако е нужно по-високо ускорение двигателят с вътрешно горене се захранва и от батерията, така че да има оптимална мощност.

За най-голяма мощ може да се активира спортният режим от селектора, а при икономичния ‘Econ’ всичко се настройва за оптимален разход на енергия. Лично, аз, винаги предпочитам този за градското движение, защото няма никаква нужда от пълната мощ на автомобилите, когато средната дневна скорост е 25-30 км/ч.

При градско движение може да се премине и в позиция В на селектора на трансмисията, като така има различни нива на възстановяване на кинетичната енергия при намаляване или спиране. Рекуперацията допълнително може да се „колекционира“, когато лостът е в традиционната позиция D и се използват бутоните за контрол на забавянето, разположени зад волана, които влизат в ролята на спирачки.

Така, когато сме в Копривщица, можем да се движим изцяло в електрически режим и както колегата ми, който кара електромобил: „С нищо не може да се замени тази тишина в купето“. Само си представете с колко ще падне градския грохот, ако 50% от колите са електрически…

Натоварени четирима души в колата, HR-V показа добро поведение в завоите. Има подобрения в окачването и в кормилната система. Асистентът за векторно разпределение на въртящия момент при завой (AHA) е усъвършенстват и подобрява динамичната стабилност на автомобила, особено при неизбежно маневриране с висока скорост при аварийни ситуации.

Торсионната твърдост на кормилната колона е увеличена с 15% и това осигурява по-плавна смяна на посоките и лекота при маневриране.

Продължавам да се възхищавам на комфорта на возията и на купето. Изключително практичната система „магически седалки“ на Honda, даващи възможност за конфигурации функционира изключително лесно с две движения – седалките се сгъват като тези в киносалон, а ако е нужно, облегалките могат да бъдат свалени до получаването на товарно пространство с равен под.

Новост е система за разпръскване на въздуха с L-образни вентилационни отвори, разположени в горните ъгли на бордовото табло. Въздушният поток преминава и към тавана, като създава леко завихряне, което не духа директно към пасажерите, което е просто супер. Край на схващането на врата в летните жеги заради климатика! Седалките от втория ред също имат добра вентилация благодарение на отворите в задната конзола.

Напълно новият HR-V идва с широка гама от системи за безопасност, обединени под името Honda SENSING. Сред тях са спирачна система за предотвратяване на ПТП с нова широкообхватна камера с подобрено опериране през нощта, като разпознава още по-добре велосипедисти и може да приложи спирачно усилие при необходимост. Адаптивният автопилот вече следва общия трафик дори и при ниски скорости в задръстване. Асистентът за спазване на пътната е лента оперира от по-ниски скорост в диапазона на 72 до 180 км/ч. Системата за разпознаване на пътни знаци използва информацията от предната камера и „чете“ знаците на 7-инчовия LCD дисплей пред шофьора.