fbpx Голямото послушно момче | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Голямото послушно момче

Голямото послушно момче

етикети

 

Първата ми близка среща VW Amarok или казано иначе зад волана на пикапа, беше преди една година. Тогава останах впечатлена от изключителната му проходимост и невероятно ниския разход на гориво за тази голяма машина. Тази есен имах възможност за пробно шофиране на най-новото изпълнение на модела, което вече се продава и в България - 8-степенен автоматик с 2-литров, битурбодизелов мотор и увеличена мощност от 180 к.с.

 

 

Още на първия светофар, разбрах, че има Stop/Start система. С любопитство изкачах 72 сек. докато включи зелено, за да видя голямата машина, колко мудно ще тръгне от старт. Обаче бях изненадана – голямото момче не се поколеба за миг в потеглянето. На следващото изчакване натиснах по-здраво газта и направо отсвирих останалите, колкото и странно да звучи за такъв огромен автомобил. Защото наистина на фона на останалите, габаритите са големи. Предимство обаче е, че щат не щат ти дават път, а и без много усилия си го извоювах. Усещах, че колегите шофьори са толерантни именно към размерите на автомобила. Колкото и странно да е, движението в по-тесни улици и паркирането са лесни, защото Amarok е много маневрен. Е, все пак трябва да се търси по-широко пространство за паркиране. Но пък при включване на задна предавка на екрана се показва схема, която показва препятствията зад „легена”, които се допълват от звуковия сигнал на парктроника. И като споменах за него – товарната площ е 2,52 кв. м., Задната врата е супер удобна за отваряне, защото вече има амортисьор, може да се стъпва на нея, тъй като издържа цели 200 кг, а при нужда от превозване на по-дълги предмети може да стои и отворена. По-важното е, че при автоматичната скоростна кутия със задвижване на 4-те колела 4MOTION, е увеличена и възможността за теглене на ремарке, чието тегло вече достига до 3,2 тона.

 
 

Този път не включила на собствената си програма за икономично каране и натисках здраво педала. Великанът се носи на магистралата без проблем автомобила. Осемте скорости дава възможност за оптимална работа на мотора. Първа е много къса и тя работи най-вече при пресечен терен или голямо натоварване и затова автомобилът няма нужда от допълнителни понижаващи предавки. Забавлявахме да цепим през полето и после по баира, без да мислим, че може да закъсаме. Просто Amarok дава невероятна сигурност. Осмата скорост има настройка Overdrive, която допринася за икономичното шофиране при високи скорости. Така, за тези 200 км. които изминах, не можах да надмина в крайна сметка среден разход от 8,5л/100 км., който всъщност дават и производителите. Наистина, повече от впечатляващо!

 
Купето е огромно – има предостатъчно място. Шофьорската седалка, която достигам лесно, благодарение на ръкохватка, на която се повдигам, се регулира и по височина и ми даде страхотна видимост. Страничните огледала са като телевизори – също с огромна видимост. Под контролния панел е организирана много голяма ниша, която може да събере доста предмети. Такава има и над него. В подлакътника и във вратите също има още полезно място за вещи. Изобщо всичко е щедро. Автоматичната климатична система “Climatronic” поддържа хлад през лятото, а през зимата допълнителна отоплителна система, която може да се активира дистанционно, ще затопли купето още преди да потеглите на път.
На тестовия Amarok отдалеч се вижда надписа „Произведен в Германия”. Не случайно - досега моделът излизаше основно от завода в аржентинския град Пачеко. От края на юни 2012 г стартира производство и в Хановер.
 
 
 

Facebook коментари