fbpx Ще можем да четем докато шофираме с "умни очила" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще можем да четем докато шофираме с "умни очила"

На изложението за потребителска електроника CES® в Лас Вегас, Невада, Bosch Sensortec представя уникалната оптична система Light Drive за смарт очила. Модулът за смарт очила Light Drive от Bosch е цялостно технологично решение, съставено от MEMS огледала, оптични елементи, сензори и интелигентен софтуер. Интеграционното решение осигурява перфектното визуално изживяване с ярки, фокусирани и контрастни изображения - дори и на пряка слънчева светлина.

Благодарение на технологията потребителят може да носи прозрачните умни очила по цял ден, и то с тотална защита на личната сфера, тъй като изображенията са невидими за погледите на околните. Освен това, технологията може да се приложи и за оптимизиране на работата на вълноводни системи, за които се разработват интеграционни пакети.

 

Системата Light Drive няма външно видим дисплей или интегрирана камера - двете клопки, които досега отблъскваха потребителите от другите технологии за смарт очила. Компактните размери дават възможност на дизайнерите да избегнат обемния неудобен вид на много от съвременните модели смарт очила.  За първи път една цялостна система създава базата за по-компактен, по-лек и по-стилен дизайн на смарт очила, които да са атрактивни и удобни за потребителите. Миниатюрният модул е и идеалното допълнение за всички, които ползват очила за корекция на зрението – сериозен пазарен потенциал, тъй като шест от десет души носят постоянно коригиращи очила или контактни лещи.

„В момента системата за смарт очила Light Drive е най-малкият и лек продукт на пазара. С нея и най-обикновените очила стават „умни“, споделя Щефан Финкбайнер, изпълнителен директор на Bosch Sensortec. „Със смарт очилата потребителите получават данни от навигацията и съобщения, без да се разсейват. Шофирането става по-безопасно, тъй като се елиминира постоянното взиране на водачите в мобилните им устройства."

С иновативната технология Light Drive на Bosch Sensortec потребителите ползват информацията без дигитална умора. Системата показва най-важните данни в минималистичен формат, което я прави идеална за навигация, обаждания и известия, напомняния от календара и платформи за съобщения като Viber и WhatsApp. Много практична е ежедневната информация, базирана на бележки, списъци със задачи и за пазаруване, изпълнение на рецепти и инструкции за монтаж, когато ръцете ви трябва да са свободни.

Досега тези приложения бяха достъпни само чрез устройства с физически дисплеи като смартфони и смарт часовници. Умните очила свеждат до минимум социално неприемливото поведение от типа на постоянното натрапчиво проверяване на телефона. Те повишават и безопасността на водача, като предоставят упътвания от навигацията на прозрачния дисплей на очилата, а ръцете винаги са на волана. Новата технология ще разшири и обхвата и наличността на приложения и информация, в комбинация с незабавен достъп до съответните данни, социалните медии и интуитивно управление на възпроизвеждането на медийно съдържание.

 

Микроелектромеханичната система (MEMS) в модула Light Drive на Bosch се базира на колимационен светлинен скенер, който сканира холографския елемент (HOE), вграден в лещите на смарт очилата. Холографският елемент пренасочва светлинния лъч към повърхността на човешката ретина, като създава перфектно фокусиран образ.

С помощта на технологията потребителят вижда безпроблемно и сигурно  всички данни от свързаното мобилно устройство, като ръцете му остават свободни.  Прожектираното изображение с висока разделителна способност е персонално, контрастно, ярко и ясно видимо дори при пряка слънчева светлина благодарение на адаптивната яркост.

Технологията Light Drive на Bosch е съвместима с извити и коригиращи стъкла за очила и контактни лещи, което я прави атрактивна за всички, които се нуждаят от корекция на зрението. В технологиите на конкурентните компании при изключване на системата се появява воал или дъга, така наречената разсеяна светлина, видима за човека, носещ очилата и за хората край него.

Light Drive системата на Bosch за смарт очила ще влезе в серийно производство през 2021 г.