fbpx Nissan X-Trail - нова красота и сила | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Nissan X-Trail - нова красота и сила

етикети

Признавам, че когато видях третото поколение на Nissan X-Trail доста се впечатлих от смелия завой в дизайна, който като че ли беше леко поомекотил визията на абсолютния японски боец. В същото време някак ми липсваше онази ударна категоричност, която буквално те шамаросва и безгласно се съгласяваш, че това е автомобилът! Днес обаче съм силно впечатлена от фейслифта на модела, който приемам абсолютно и още повече адмирирам новият крещящ отдалече цвят на пролетни минзухари (палитрата се допълва от още три нови цвята освен този Orange Pearl - Red Pearl, Blue Pearl Metallic и Dark Brown Pearl).

 

 

Сега характерът на X-Trail се изявява още по-силно. Острите форми присъстват отново и така придават динамична прогресия на автомобила. Най-сериозната промяна е последната т.нар. „V-motion” радиаторна решетка на Nissan, която е много по-широка, много по-блестяща и по-въздействаща (послужи ми дори и като огледало за оправяне на макиажа. А черна пластмаса е изпълнена в нов бляскав гланц. Светлините имат нов прочит на „бумеранг” формата.

 

Задната броня също е с променен дизайн, който й придава по-мощен вид с нови хромирани акценти. Задният светлинен подпис е модернизиран до full LED. А в профила е добавена странична хромирана линия, която макар и подсъзнателно кара целият автомобил „да говори” на съвременен дизайнерски език.

 

 

Скосената V-motion линия присъства и в интериора – при волана, който сега е с хоризонтална основа и със сатенено сребърен лъч. Освен това е станал и с по-дебел захват, което определено дава повече сигурност при управление. Кожената тапицерия и отоплението на волана дават премиум усещане.
Това, което е голямото предимство на X-Trail, е огромното пространство в купето. Инженерите казват, че моделът е с най-доброто в класа си място в областта на коленете за пътуващите на втория ред седалки. Аз казвам, че вътре направо хоро може да играеш. Наистина, това е един от малкото модели изобщо, в който и петима големи мъже да седнат, пак ще се чувстват добре. А когато светлината влезе през огромния панорамен покрив, стигащ до втория ред седалки, наистина имате усещане за огромен салон. Комфортът може да завършите с концертно изпълнение от новата аудио система BOSE Premium, която специално е конструирана за модела, така че да създава съвършен звук на всяко едно място в купето.

 

X-Trail идва и с ново ниво на оборудване N-Connecta. То предлага най-модерното ниво на инфо-развлекателната система, предлагаща свързаност с мобилни устройства, „птичият” 360-градусов изглед около автомобила (Intelligent Around View Monitor), проектиран на екрана от 4 камери, асистент за аварийно спиране, който разпознава и пешеходци и такъв за поддържане на лентата, безключов достъп и запалване с бутон, релси на покрива, предни и задни паркинг сензори, асистент за мъртвата точка в страничните огледала.

 

Това, което от тази година ще се предлага в новия X-Trail, е автономно управление ProPILOT. Тази технология ще контролира управлението, ускорението и спирането в едно платно на магистрала при голямо задръстване и движение с висока скорост. Системата се базира на три технологии – Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) и Traffic Jam Pilot (TJP), като ще се активира чрез бутон от волана, а информацията ще се показва на дисплея между оборотомера и скоростомера. Ясно е, че японците също са поели пътя към създаването на автономни возила.

 

В зимния безснежен ден търсим място, за да се насладим на офроуд възможностите на автомобила, за които нямам съмнение, още от далечната 2009 г. - тогава X-Trail беше единственият, който се измъкна от здраво навалял през нощта сняг на Мальовица. Сега намерихме кално поле, което се оказа доста лесно за новия 2-литров дизелов двигател с мощност от 177 к.с. и 380 Нм максимален въртящ момент в съчетание със 7-степенна автоматичната скоростна кутия. Превключвам ръчно на 4х4, за да имам повече сигурност в калта. Все пак колкото и „несериозно” да изглежда трасето, няма нужда от рискове. Радвам се на стабилността, която усещам. Иначе на асфалтов път и нормални условия системата задвижва само предния мост. При загуба на сцепление, при по-резки завои автоматично може да прехвърли до 50% въртящ момент и към задния мост.