fbpx Голямата трансформация: BMW ще произвежда само електрически автомобили в завода си в Мюнхен от 2027 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Мюнхен

Голямата трансформация: BMW ще произвежда само електрически автомобили в завода си в Мюнхен от 2027 г.

Попадам в едно хале, което пресъздава времето на младините на моите родители – типичните дивани, канапета и холни масички, завити с плетените на една кука миля, сервизи за ликьор и коняк, вазички, чернобели телевизори, които работят (!). В центъра обаче са два ярки екземпляра BMW 1500 - модел, който дебютира през 1961 г. на салона във Франкфурт и известен като Neue Klasse.

Снимка: авторът

Всъщност се намирам се в завода на BMW в Мюнхен и както малко по-късно разбирам, че съм на историческо място, защото именно от това хале преди 63 години излиза първото 1500, а до преди година са се произвеждали двигатели с вътрешно горене. Само след десетина дни това хале ще бъде съборено, за да бъде изградено на негово място супер модерно, където през 2026 г. ще излезе новият седан на Neue Klasse, представен пред публиката през септември 2023 г. и предизвикал много полемики, който имах възможност да видя тогава отново в баварската столица. А още по-голямата новина е, че от края на 2027 г. тук ще се произвеждат 100% само електрически автомобили. Някак особено вълнуващо е да съм пряк свидетел на тази история.

През 60-те години Neue Klasse e крайъгълен камът за BMW

Чети ТУК за BMW Neue Klasse

Именно тази най-голяма трансформация в историята на традиционния завод на BMW Group в Мюнхен е поводът да съм една от 70-те журналисти от Европа (има и двама от Япония), които присъстваме на представянето на бъдещето на немския концерн.

Срещу инвестиция от 650 млн. евро в момента тече най-голямата реконструкция на завода, чиято история се пише от 1922 г., където реално първоначално започва производството на самолетни двигатели.

Заводът на BMW в Мюнхен е огромен (виждаме го по-късно, когато пътуваме между халетата) и някога е бил в края на града. Днес обаче се намира много близо до историческият център и само една улица дели оградата му с жилищните блокове от страните му (не знам дали някъде по света има подобен завод в сърцето на град с 1,5 млн. жители). Всичко обаче е толкова чисто и подредено, че спокойно може да мине и за завод на лекарства. Трансформацията е започнала – виждаме, че във вътрешността на заводските терени се строят четири нови сгради. За да се осигури необходимото пространство в ограничената зона на фабриката в центъра на Мюнхен, производство на двигатели е преместено в локациите Хемс-Хол във Великобритания и Щайр в Австрия. 1200 служители вече са преквалифицирани за други производствени дейности в Мюнхен или са постъпили на нови работни места на други места в производствената мрежа.

Въпреки строителните работи, производството не е спряло – всеки ден от поточната линия слизат 1000 нови автомобила.

През 2026 г. в завода на BMW в Мюнхен ще излезе Neue Klasse, а от края на 2027 г. тук ще се произведждат само електрически автомобили

Заводът на BMW Group в Мюнхен е отличен пример за плавния преход към ерата на електрическата мобилност. През 2015 г. първите Plug-in хибридни модели на BMW Серия 3 са произведени на същата поточна линия като моделите с двигателите с вътрешно горене. От 2021 г. на същата производствена линия се произвежда и BMW i4 като първият изцяло електрически автомобил. Днес всеки втори автомобил, произведен на ден, има изцяло електрическо задвижване. Другият модел е Серия 3.

Милан Неделкович: Целта ни в производствените разходи на Neue Klasse e да спаднат с 25%

По време на представянето на кръгла маса Милан Неделкович, ръководител на производството в BMW AG казва, че Neue Klasse ще промени коренно бъдещето на BMW. Както и при представянето на модела есента, отново обръща внимание, че моделите ще повишат скоростта на зареждане с до 30 %, както и пробега с до 30%. В крайна сметка цялостната ефективност на автомобила се увеличава с до 25%. Новост са кръгли батерийни клетки, разположени върху нова 800-волтова платформа. Голямата цел е цената на батерите да падне с 40 до 50%. Заедно с това другата цел е производствените разходи да спаднат с 25%. При толкова много намаления логично го питаме дали и цената на автомобилите ще падне? Още преди сами да си отговорим на въпроса, Неделкович категорично и еднозначно отговаря - „No!“. Все пак допълва, че с поскъпването на суровините няма как електрическите коли да поевтинеят и да бъдат конкурентни на тези с ДВГ, но именно по-горните проценти ще позволят разликата в цените да се намали.

Иначе BMW изпрати рекордна 2023 г. с общо 2 555 341 доставени автомобила, което е 6,5%. Ръстът при  електрическите модели е още по-впечатляващ - 92,2%, само през четвъртото тримесечие са доставени 113 458 напълно електрически автомобила, което е ръст от 55,4%.