fbpx Безплатен градски билет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безплатен градски билет

Безплатен градски билет

 

Въпреки, че вече не един и два хибридни модела съм управлявала, потеглянето с автомобил в пълно мълчание ми е много странно и неестествено. Инстинктивно се наклонявам напред, за да чуя познат звук, но тишината е абсолютна. Разбира се, докато не тръгна от старт няколко пъти, след което свиквам така, че след това подкарам собствения си дизелов автомобил имам чувството, че запалвам реактивен двигател.
Този път усещането беше в големия хибрид 508 RXH, който е оборудван с за първата в света с технология, която съчетава дизелов и електрически двигател известна като HYbrid4. Имам опит от другият модел на Peugeot, оборудван със същата технология 3008 HYbrid4.

Само че настоящият модел е още по-широк и просторен, с огромен панорамен покрив (1,62 кв.м.), комфортни седалки и голям багажник. В комбинация автомобилът е оборудван и системата 4х4. Двулитровия дизелов мотор 163 к.с. в комбинация с електрическият двигател със 37к.с. се справят отлично с по-трудни терени, като според нуждите работят по отделно или заедно и предоставят общо мощ от 200 к.с.

 
Високо позиционирани на пътя, с колегата сме готови за път. Тъй като още се движим бавно и батерията е заредена, „плуваме” като тролей – с нула гориво и нула вредни емисии. Ако имате сили, да издържите на някои нервни шофьори, които ви натискат отзад, защото им карате с 55 км/ч и ги задръствате (а в града движението е разрешено до 50 км/ч, освен това е многоредово и може да се изпреварва и от дясно) ще реализирате около 7-8 км безплатно возене. Докато съвсем падне батерията, след което автоматично се включва дизеловия мотор. 
За още по-голяма икономия, стартер-алтернаторът изключва и стартира
дизеловия двигател всеки път, когато автомобилът спре.
Поглеждам към разхода на гориво– имаме възможност да изминем 1180 км.!! Мечта за всеки шофьор.

В никакъв случай не трябва да се остава с убеждението, за тромав и бавен автомобил – напротив. Хибрида е пълноправно возило с много предимства.
Вече пътуваме по магистралата. Избрали сме единият от четирите режима – sport. Имам повече динамика, повече нерв, благодарение на по-бърза смяна на предавките и едновременното действие на двата двигателя.

 
В сухото и горещо лято няма къде да тестваме режима 4WD, но по принцип при него дизеловият двигател задвижва предните колела, а електрическият задните, и така те работят едновременно и постоянно. Най-добрият вариант е режим auto, при който съвсем отпада мисленето – само държите волана и спазвате знаците.

Чувстваме се много комфортно, почти като на борда на летателно средство. Централната конзола изглежда авангардна – на нея са позиционирани доста функции. Новата аудио и навигационна система WIP Nav Plus включва цветен дисплей 7" с висока резолюция на който може да се излъчва картография на Европа, аудио CD MP3, Bluetooth® и USB/Jack контакт, който позволява зареждане на преносими устройства. Аудио системата е с 10 тонколони и усилвател с мощност 500W, като има и бас в багажника. Запазената марка минискоростен лост на механичната скоростна пилотирана кутия предлага безгрижието на автоматична смяна на 6-те скорости или забавлението на смяна с перца от волана. Малък прозрачен визьор на нивото на очите ми над волана изнася информацията за скоростта, навигацията, ограничение на скоростта.

Слънцето почва да става безмилостно и колкото и да не искаме, затваряме „прозореца към небето” – панорамния покрив разполага с електрическа щора с пет положения. Супер глезотия е, че климатроникът може да предложи четири независим температурни зони – индивидуално за всеки пътник (това все пак е опция, иначе и с двузонов не е зле).
Електрическата ръчна спирачка е изнесена на таблото отляво, като така е освободила централно място. Активира се автоматично при спиране на двигателя и автоматично се дезактивиране при подаване на газ. Но може да да се управлява и ръчно. Функцията Hill Assist, позволява за две секунди да се задържи автомобила по наклон.

Багажникът предоставя обем от 423 литра, като възможностите за увеличаване на пространството, чрез модулиране на задната седалка. Под пода са разположение две отделения, които удобно приютяват по-малки предмети. А най-ми харесва, че задният капак се управлява електрически с натискане на бутон на самия капак или път съвсем мързеливо от шофьорското мястото.

Цената на тествания модел е 90 518 лв. с ДДС