fbpx Новият Isuzu D-max – билет за модерни времена на село (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Isuzu D-max – билет за модерни времена на село (тест драйв)

Категорични сме! Когато се пенсионираме с мъжът ми, ще отидем да живеем в селската ни къща в подножието на планината, а това Isuzu D-max затвърди размислите ни, че ще си купим именно пикап за превозно средство на село. В детските си години, в едно друго село в дунавската равнина, си спомням, че във всяка къща имаше каруца и магаре. Ние, като градски хора, нямахме и от време на време молехме комшиите да ни прекарат разни обемисти неща, за които просто нямаше как иначе да ги прекараш. А на село цял живот нещо се разнася ( а ако някой си мисли, че магаре лесно се управлява – не е така).

Днес обаче е супер лесно да се снабдиш с модерно, технологично „магаре“, което дори понякога разбира повече от теб. Въпреки, че за този нов, оранжев красавец, магаре е последното, с което мога да го сравня.

Лошото, красиво момче

И въпреки, че в живота си съм карала вече няколкостотин различни автомобили, винаги един пикап събужда усещания за силен мъж, на който винаги може да се опреш и разчиташ, който щедро ти казва „товари, мога още!“ и е готов да те пренесе като принцеса и през най-сложните терени, за да не си окаляш обувките. Е, сега гледа и малко лошо, ама коя жена не обича лоши момчета?

Всъщност новият D-max е много красив – съвършено агресивен. Огромна решетка с два реда блестящи хромирани „зъби“ и лошо гледащи  Bi-LED фарове с дневни светлини. Отстрани на вратите има широки и удобни стъпала, така че много лесно да се качиш кабината (дори и с токчета – хората от село също ходят от време на време в града и си слагат новите дрехи и обувки :), и дръжки в кабината, за които да се хванеш. Неведнъж качването в някой SUV ми е било по-трудно.

Пикап комфорт

В кабината първата дума, която всеки ще каже, е простор. Седалките са обновени – вече са електрически, регулируеми с осем степени, воланът също се регулира в дълбочина и височина. Всяка седалка е изработена от по-мек материал, с по-стабилна облегалка, която предлага повече комфорт, а мястото за съхранение на вещи в цялото купе е повече от щедро. А понеже тестовият модел е в най-високата версия, салонът е кожен. В пикап!

В крак с новото дигитално време, на централната конзола е позициониран голям 9-инчов сензорен екран, на който може да изкарате екрана на мобилния си телефон - Android или iOS и то с доста добра разделителна способност. В дните, в които съжителствахме с D-max зимата се развихри и ни поднесе едни -14 градуса. Аз имам подгряване на седалката и буквално на втората минута усетих живителна топлина. Малко по-късно в салона стана такава жега, че пътувах само по една блуза. Нали знаете онзи уют, когато навън е притъмняло и ще завали сняг всяка минута, камъкът се цепи от студ, а на теб ти е топло пред камината. Това ми осигурява моето момче. Замислям се, че всъщност пикапите вече не са само грубите работяги, а мислят как да ти създадат много комфорт и удобства.

С грижа за човека

Грижата продължава и със системи за сигурност при шофиране – поддържане на лентата, круизконтрол, предупреждение при сблъсък и автоматично задействане на спирачката. Това, което е една от най-значителните промени спрямо предното поколение, е много голямото подобрение на возията и обезшумяването на купето. Карам по магистралата със 140 км/ч и се чувствам напълно комфортно. Нямам усещане, че ще излитаме, липсват вибрации, които изнервят тялото и не се надвикваме, докато си говорим. Рязък скок напред в тази посока.

Снежно 4х4

И като по поръчка, снегът завалява. Истинска селска идилия, само да не ти се налага да пътуваш. На мен обаче ми се налага, пък съм и смела. Пикапът е със задвижване на колелата 4х4, което много лесно се контролира от контролер на централната конзола. Изборът е между задно, бързи 4х4 (включват се и в движение с до 100 км/ч) или вече ако ситуацията стана много офроуд се мината на бавни 4х4. Има и система, подпомагаща спускането по наклон.

Та в приказната зима потеглям – искам да опитам как ще се справи само със задното предаване. Ами не му иде много отвътре, още повече, че товарният отсег е празен и лек. Завъртам копчето на 4х4 и…това е друга песен. Пълни ми се душата как това момче здраво захапва снежният път и дори и за миг не ми дава повод за несигурност. Това е машина!

Пикапът е оборудван с 1.9-литров 4-цилиндров дизелов мотор, 6-степенна ръчна скоростна кутия (може и автоматик) и максимален въртящ момент от 360 Нм. При цялото каране, включително изкачване в планината, студ, магистрала, средният разход се движеше около 10л/100 км.

Малко история

А тук отварям минута за образование. Като наследник на историята, технологията и духа си, ISUZU продължава да бъде пионер от 1916 г. до днес, което го прави най-стария японски автомобилен производител. Също така е и най-големият производител на дизелови двигатели за различни приложения, като до момента фирмата е произвела повече от 23 милиона двигателя за товарни автомобили. Дизеловите двигатели на ISUZU са предпочитани от много производители на автомобили, лодки и машини от висок клас както заради високата си производителност, така и заради изключителната икономия на гориво, която предлагат. В над 100 страни по света ISUZU има един ангажимент: да спечели доверието на всеки човек, който е избрал марката за свой партньор.

Да превозиш топлото

И както започнах в началото, на село винаги ти трябва „каруца“ за превоз. С над 1 тон полезен товар, 3.5 тона капацитет на теглене, блокировка на заден диференциал, новият Isuzu D-Max е готов. От селските хора знам, че най-важно е да се осигурят дърва за зимата. Още от лятото. Ама ние не сме станали най-високо ниво селски хора и много не го мислим този проблем, чак пък от август, когато събираме слънчев тен по плажовете. Така, насред зима и -14, а през нощта -18, се оказваме пред възможност за измръзване, защото дървата в къщата са почти свършили. И…да живее горският! „Идвайте да си вземете дървата, на метровки са!“. Ами ако не бяхме с пикапа?! В това село магарета няма и трябваше да почва следващата сага с търсене на Уаз-ка... Но, драмата е с щастлив край – с добър фитнес, топлото пристигна успешно!

Време за пикапи

Пандемията ни накара да преосмислим живота си и все повече хора се замислят да напускат големите градове. Неслучайно през миналата година хит в продажбите на имоти са именно селските къщи. Тогава ще дойде времето именно на такива здрави момчета и така както SUV тренда се наложи в последните години, сега електромобилите набират скорост, утре ще са пикапите. Със сигурност.

А, тази есен, живот и здраве, трябва да събираме ябълки от ябълковата градина…

Цената на тестовата версия е 78 458 лв. с ДДС, но базовата цена започва от 55 179 лв. с ДДС като автомобилът ползва данъчен кредит.