fbpx Бодлив ли е френският кактус? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бодлив ли е френският кактус?

Citroen C4 Cactus

Бодлив ли е френският кактус?

 
Дори и сред много растения, кактусът се набожда на очи. А когато се случи да цъфне, цветовете му са нежни и безкрайно красиви, всеки със собствено излъчване. В същото време кактусът е много издръжлив, а бодлите му го правят едно от най-защитените растения. Със сигурност много от качествата на му присъстват в най-новото творение на Citroen, което носи именно звучното име Cactus. Изграден на базата на С4, но с 200 кг по-лек, автомобилът впечатлява с нетрадиционен външен вид, с авангарден и функционален интериор, и технологии, които го нареждат сред най-модерните возила. 
Интересен микс между кросоувър, повдигнато купе и малък SUV, този предвестник на бъдещите модели от линията C на двата шеврона, налага нови стандарти в дизайна и функционалността. 
 
 
Цялостаната изключително интригуваща визия на модела дава усещане за проходим автомобил и това е така, благодарение на високия клиренс – 21 см и в същото време оптимизирана височина – само 1,53 см. Все пак концепцията му не включва 4х4, така че бъдещите му клиентите не трябва да го определят като малко „джипче“. Това, което буквално удря визуалното възприятие, е едно абсолютно ново решение, наречено Airbump. Тези графични елементи от специална пластмаса в четири цвята, не са само дизайнерска приумица, а изпълняват и защитна роля спрямо наранявания, защото са меки и съдържат въздушни капсули. Най-интересното е, че се сменят за минути и струват около 35 лв. 
 
 
Изключително интересно решение има цялата предна маска на автомобила. Светлинният подпис се разпростира на три реда с три различни фигуративни решения – дневни LED светлини, фарове, плюс тези за мъгла. Специалните пластмасови „укрепления“ също присъстват. В задната част LED светлините са с 3D ефект, а Airbump обхваща масивно автомобила. 
 
 
И ако външният вид е повече от впечатляващ, направо ахнах, когато влязох в купето – погледът ми първо се прикова в „куфарчето“, което на външен вид е досущ като това, за гримовете и бижутата ми, когато пътувам. Всъщност това е капакът на голяма и удобна жабка. Кореспонденция с него открих и в дръжките на вратите. Интересно дизайнерско решение е, че цялата горна част на бордното табло е равна и изчистена и това е страхотно удобство, ако се наложи да оставиш нещо. Традиционният борден панел липса – заменен е от 8-инчов сензорен екран с отлична разделителна способност – в него са събрани всички команди – климатик, аудио, онлайн услуги, информация за пътуването. Друг интересно решение е скоростният лост, който е заменен от бутон и лостчета на волана. Във вариант с ръчка скоростна кутия има стандартен скоростен лост.
 
Цялото купе дава комфорта на хола в един дом. Седалките са широки и удобни, и меката тапицерия - съчетание на текстил и фина кожа – е изключително приятна на допир. Предните седалки също са с нестандартно решение – те представляват удобен диван, който дава усещане за още простор и в същото време уют. Четирима пътници в автомобила се чувстват много добре, при пети вече ще е тягостно. Приятното пътуване се допълва от панорамния стъклен покрив с термично покритие. С моите колеги останахме с много приятно впечатление от мекотата на возията, която в никакъв случай не „лигава“, но и далеч от твърдото немско поведение. Автомобилът е и забележително устойчив при завои и много добре обезшумен.
 
 
Багажното пространство осигурява обем от 358 литра, който при сваляна облегалките на задните седалки може да стане три пъти повече. 
 
Cactus се предлага с три нива на оборудване и с най-новите двигатели на марката. За първи път тук се вгражда и трицилиндровият 1.2-литров агрегат с мощност 110 к.с., който се предлага още със 75 и 82 коня. 
 
 
Много интересна е и пилотираната скоростна кутия, която работи на принципа на механичната, но няма съединител. Определено, за да усетиш истинската и същност и възможностите, които автомобилът има с нея, трябва един урок от специалист и няколко упражнения. С моя колега променихме тотално първото си, не дотам добро впечатление именно, след като взехме урока и покарахме няколко минути след това. Просто педала на газта трябва да се натиска малко повече още в първия момент и „кактуса“ настръхва. В същото време, ако се „влачите“ в градския трафик, няма никакъв проблем да пътувате и с 5 км/ч. Разбира се, може да сменяте скоростите и с перцата от волана, но лично аз не виждам защо да добавяте още една мисъл към шофирането, след като имате отлична възможност за „автоматично“ пътуване. Най-голямото предимство на тази скоростна кутия е, че цената на практика е, колкото на механична. Убедена съм, че много дами ще изберат именно нея, заради удобството да не мислят за скоростен лост.  
 
Цените на модела започват от 26 хил. лв. с много добро базово оборудване и достигат до 38 хил. лв. в най-мощния и луксозен вариант. Определено бъдещите му собственици ще бият на очи с този автомобил, но най-вече ще имат удоволствието да изразят своята идентичност. 
 
 

Facebook коментари